Toyota Supra

Elektromos hajtást kaphat a következő Toyota GR Supra

2023.03.31.

A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a legendás típus, mégsem kell majd lemondania a manuális sebességváltás élményéről a tulajdonosoknak. Előtte azonban még jön egy utolsó nagy durranás a jelenlegi, benzines nemzedékből is.

Japánból származó pletykák szerint a jelenlegi, ötödik generációs Supra 2025-ös kifutásával nem fog befejeződni a sorozat története, jó esély van rá azonban, hogy ez az utolsó, amit még belső égésű motorral szerel a Toyota. A japán autóügyekben mindig jól értesült BestCarWeb magazin írta meg, hogy a típus következő generációja már elektromos sportautóként viselheti majd a legendás nevet. De mielőtt ez megtörténne, egy még erősebb csúcsváltozat érkezik majd a jelenlegi, BMW Z4-alapokon nyugvó A90/J29 nemzedékből, olyan, amely méltó módon zárja majd le a sorhatos benzinmotorral szerelt Suprák 45 éve kezdődött korszakát.

A GR Supra csúcsváltozata a japán újság szerint 550 lóerős is lehet, ami jelentős előrelépést jelentene a háromiteres, sorhatos turbómotor jelenlegi 387 lóerejéhez képest, pláne Európában, ahol csak a 340 lóerős változatát kínálják a BMW B58-as motorjának. Nyomatékban is 30 százalékos előrelépést jelentene az új erőforrás, 500 helyett 650 Nm állna a vezető rendelkezésére, hogy megnehezítse vele a hátsó gumik életét. Ha beigazolódnak a pletykák, akkor a GR Supra búcsúszériája pont olyan erős lesz, mint a BMW M3 CS és M4 CSL, ami azt feltételezi, hogy az azokban szolgáló háromliteres, sorhatos turbómotort (S58) kapja meg a Toyota.

Talán a GR Yarishoz hasonlóan a GR Supra csúcsváltozata is a GRMN előtagot viselhetné, ami a „Gazoo Racing, tuned by the Meister of the Nürburgring" - a Nürburgring mestere által hangolt Gazoo Racing - rövidítése, és csak a legjobb kezelhetőségű, legerősebb Toyota sportmodellek számára van fenntartva. A név a Toyota korábbi vezető tesztpilótája, Naruse Hiromu előtt tiszteleg, aki 67 éves korában egy Lexus LFA Nürburgring Edition prototípus tesztelése közben halt meg 2010-ben a német versenypálya mellett, közúti balesetben.

Az évtizedünk második felében, talán már 2026-ban kerülhet gyártásba a Supra elektromos, hatodik nemzedéke, amelyről Tecuja Tada főmérnök már 2019-ben elhintett pár információmorzsát, de ehhez a BestCarWeb most szerzett még néhányat. A magazin értesülései szerint az A100 kódnéven futó új Supra-generáció hátsókerék-meghajtású lenne, a villanymotorja 450-500 lóerő közötti teljesítményt tudna leadni. Ebben is megjelenhetne a Lexus Electrified Sporthoz fejlesztett kézi sebességváltó, amely a H-kulisszás váltókar ellenére szoftveres úton tudná egy valódi, mechanikus váltó érzetét nyújtani, ezáltal növelné az interakció mértékét ember és gép között és egy plusz dimenziót adna a vezetési élménynek a többi villany-sportautóhoz képest.

A képre kattintva megnézhet egy videót.

Talán a legmeglepőbb pletyka a következő GR Suprával kapcsolatban, hogy már egy kétüléses, középmotoros sportautó arányaival fog rendelkezni - vagyis jóval rövidebb lesz az orra a mostaninál -, mivel a dedikáltan elektromos e-TNGA platform lehetővé teszi a szabad formatervezést, technológiai kötöttségek nélkül.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.14
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hosszú útra indul a család.  ..
2024.04.14
Az első veszprémi Rally Hungary már most a leglátványosabb rali, amin valaha jártam. ..
2024.04.14
- Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép - jelentette be....
2024.04.14
Nagy kereslet az új, teljesen elektromos Macan iránt – írja honlapján a német sportautó gyártó. ..
2024.04.14
Fokozott ellenőrzést tart április 15. és 21. között a rendőrség Magyarországon, kiemelt figyelmet....
2024.04.14
Komoly és életveszélyes acsarkodást rögzített egy fedélzeti kamera, az M0-son, Vecsésnél, az M3....
2024.04.14
Az Év Magyar Autója verseny ünnepélyes díjátadója a Budapest Automotive Summit rendezvényen volt....
2024.04.14
Az útburkolati jelek a forgalom irányításának megszokott részei, de csak addig irányadóak, amíg....
2024.04.14
A debreceni repülőtéren nyitott mérnöki irodát az Aero Space Power (ASP) Kft. - közölte a cég az....
2024.04.14
Motorkerékpárossal ütközött össze egy személyautó Baján, az 55-ös főút Szegedi úti szakasza és a....