zajmérés

Elkészült a magyar nagyvárosok zajtérképe

2019.03.09.

Megújultak a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképei, a környezetvédelemnek ugyanis fontos része a zajterheltség csökkentése. A nagy zaj többféle egészségügyi kockázatot rejt, és az új térképekkel ezekre a kockázatokra is nagyobb figyelmet fordítanak.

Megváltozott 2017-ben a jogszabályi környezet. Addig a települések voltak felelősek a stratégiai zajtérképek elkészítéséért, az új jogszabályok viszont a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. hatáskörébe teszik azt – fogalmazott Béres András, a kft. ügyvezetője. Közölte: a százezernél nagyobb lélekszámú települések vizsgálatát végzik el.

Béres András hangsúlyozta: a társaság nem méréseket végez, hanem a meglévő közúti forgalmi, domborzati, beépítettségi adatbázisok alapján modellezéssel készíti el. Nem becslésekről van szó, hanem hosszabb távú átlagokat számolnak.

A húsznál több agglomerációs településsel rendelkező városoknál a környező települések zajtérképét is elkészítették, hiszen azok egyben értelmezhetők – tette hozzá.

Béres a hallgatók figyelmébe ajánlotta a szervezet honlapját, ahol a nappali és az éjszakai zajszinteket is feltüntették a vizsgált városoknál. A térképeken nem láthatók lokális kibocsátási források, azonban a közutak, a vasútvonalak, a repülőterek és az ipari üzemek által keltett zaj igen.

Többféleképpen csökkenthető egy nagy terheltségű terület zajszintje

Arra a kérdésre, hogy kik tudják hatékonyan használni a térképet, Béres András azt mondta: az uniós szabályozás kimondja az adatok közzétételét, azaz a lakosság az interneten megtekintheti a közlekedés és a vasút okozta zajterhelést. Továbbá hasznos lehet az önkormányzatoknak is, amelyeknek a zajcsökkentés rövid, közép- és hosszú távú módjairól intézkedési tervet kell készíteniük.

Bár a zajcsökkentő eszközök tervezése nem tartozik az intézet feladatai közé, Béres kiemelte: sok forgalomtechnikai és -csökkentő módszer alkalmazható a nagy forgalomterheltségű utakon a zajszint csökkentésére, például bizonyos típusú vagy tömegű járművek számának korlátozása, de kiépíthetők zajvédő és -árnyékoló rendszerek, vagy akár elkerülő úttal is tehermentesíthető egy adott szakasz.

Közölte: korábban is ugyanazzal a módszerrel mérték a települések a zajszintet, és mivel szigorúan előírták az eszközöket és a lehetőségeket, így a korábbi és a mostani modellezésből származó eltérések leginkább a két mérés közötti időben keletkező változásokat – például egy új út építése – jelentik.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.28
A vadonatúj Wildtrak X és Tremor változatokkal a Ford Pro felpörgeti a népszerű Ranger pickup off-....
2023.03.28
A Toyota vezető tudósa és a Toyota Kutatóintézet (Toyota Research Institute – TRI) vezérigazgatója....
2023.03.28
Budapestig szántotta az aszfaltot két szentendrei rendőrautó, közrefogva egy civil járgányt. Nem....
2023.03.28
Kiszervezett kiszállítás, intelligens raktárak, autonóm áru- és alkatrész-fuvarozás: a raktározási....
2023.03.28
Ford Motor Company felkérte Lexie Alfordot, a legfiatalabb embert, aki már a Föld összes országában....
2023.03.28
Több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók a hétfői vihar miatt - közölte az Országos....
2023.03.28
Az Útinform jelentése a közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről. ..
2023.03.28
A villanyosítás sorra dönti le az autózás legstabilabb bástyáit is. A luxust egykor a V12....
2023.03.27
Ha visszatekintünk az autóipar kezdeti történetére, első blikkre a férfiak jutnak eszünkbe. Nem is....
2023.03.27
Elloptak egy régi CLS-t Budapesten. Amikor másnap megtalálták, már más rendszám volt rajta, benne....