Graz

Emlékművet kaptak Ausztriában a buszbaleset magyar áldozatai

2023.09.24.

Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A bajbajutottaknak akkor helyi magyarok is segítettek. Az évfordulóra emlékművet állítottak az útszakaszon, amit azóta is „Ungarnkurve“ néven ismernek a helyiek - írja a volksgruppen.orf.at

A 40 évvel ezelőtti buszszerencsétlenség helyszínén eddig egy szerény tábla emlékeztetett csak a balesetre. Erre az évforduló közeledtével Frohnleiten község vezetése hívta fel Rudi Roth, grazi magyar tiszteletbeli konzul figyelmét.

Az osztrák közszolgálati televízió, az ORF is megemlékezett a tragédia évfordulójáról. Képernyőfotó.

Az emlékmű költségeire végül a grazi székhelyű egyesület, a Forum Hungaricum a magyar nagykövetség emlékhelygondozási pályázatán nyert támogatást. A csütörtöki, két nyelven megtartott ünnepélyes avatásra a helyi magyarság és a túlélők képviselői mellett eljött Gulyás Gergely, magyar kancelláriaminiszter, Szilágyiné Bátorfi Edit, bécsi magyar nagykövet és elődje, Nagy Andor. Az emlékművet Holló István római katolikus plébános és Wagner Szilárd evangélikus lelkész áldotta meg.

Magyar összefogás a bajban

Az orvosi műszereket gyártó, debreceni Medicor Művek vállalati autóbusza fékhiba miatt szenvedett balesetet 1983. szeptember 14-én a Grazi járásban található Schrems bei Frohnleiten településnél. A szerencsétlenségben 15-en meghaltak, 31 utas megsérült.

A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a fiatal, keveset futott busz váratlan balesetét a fékrendszer szakszerűtlen javítása okozta. A szerelőket elítélték, a busz sofőrjét viszont felmentette a bíróság, miután kiderült: többször is jelezte a fékhibát, amit viszont nem szakszervíz, hanem a vállalat saját szerelői igyekeztek megszüntetni.

Az orf.at cikke. Képernyőfotó. 

A katasztrófa élénken él a grazi magyarok emlékezetében. A baleset után a közösség összefogott, hogy segítséget nyújtson a túlélőknek és családtagjaiknak. Szállást biztosítottak, betegeket látogattak a kórházban, és üzeneteket továbbítottak az egymástól távol ápolt családtagok között.

Az esemény során számos barátság született a grazi magyarok és az áldozatok hozzátartozói között, amelyek máig tartanak – mondta el Csicsely Tamás, a Forum Hungaricum grazi egyesület elnöke. A szervezet eredetileg Grazban tanuló diákokat támogat ösztöndíjakkal, de volt már, hogy katasztrófák károsultjait segítették. 2010-ben 350 ezer eurót gyűjtöttek össze a vörösiszap-katasztrófában megsérült devecseri óvoda újjáépítésére - írja a volksgruppen.orf.at.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
A Tesla kikötötte a Cybertruck majdani vásárlóinak, hogy nem adhatják el pickupjukat egy éven belül....
2023.12.05
A meteorológiai előrejelzések alapján kedd estétől nyugat felől újra intenzív havazás kezdődhet,....
2023.12.05
2023 első tíz hónapjában 91 ezer 439 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 2,8....
2023.12.05
Börtönbüntetés várhat arra a zalai férfira, aki jogosítvánnyal soha nem rendelkezett, de több....
2023.12.05
Valenciában, a MotoGP 2023-as idényének szezonzáró futamán a BMW XM Label Red modellé volt az egyik....
2023.12.05
Idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg abroncsadományozási programját a Hankook Tire....
2023.12.05
A Honda befejezte hagyományos autóinak elektrifikációját, és megtette a következő lépést a plug-in....
2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....