Graz

Emlékművet kaptak Ausztriában a buszbaleset magyar áldozatai

2023.09.24.

Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A bajbajutottaknak akkor helyi magyarok is segítettek. Az évfordulóra emlékművet állítottak az útszakaszon, amit azóta is „Ungarnkurve“ néven ismernek a helyiek - írja a volksgruppen.orf.at

A 40 évvel ezelőtti buszszerencsétlenség helyszínén eddig egy szerény tábla emlékeztetett csak a balesetre. Erre az évforduló közeledtével Frohnleiten község vezetése hívta fel Rudi Roth, grazi magyar tiszteletbeli konzul figyelmét.

Az osztrák közszolgálati televízió, az ORF is megemlékezett a tragédia évfordulójáról. Képernyőfotó.

Az emlékmű költségeire végül a grazi székhelyű egyesület, a Forum Hungaricum a magyar nagykövetség emlékhelygondozási pályázatán nyert támogatást. A csütörtöki, két nyelven megtartott ünnepélyes avatásra a helyi magyarság és a túlélők képviselői mellett eljött Gulyás Gergely, magyar kancelláriaminiszter, Szilágyiné Bátorfi Edit, bécsi magyar nagykövet és elődje, Nagy Andor. Az emlékművet Holló István római katolikus plébános és Wagner Szilárd evangélikus lelkész áldotta meg.

Magyar összefogás a bajban

Az orvosi műszereket gyártó, debreceni Medicor Művek vállalati autóbusza fékhiba miatt szenvedett balesetet 1983. szeptember 14-én a Grazi járásban található Schrems bei Frohnleiten településnél. A szerencsétlenségben 15-en meghaltak, 31 utas megsérült.

A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a fiatal, keveset futott busz váratlan balesetét a fékrendszer szakszerűtlen javítása okozta. A szerelőket elítélték, a busz sofőrjét viszont felmentette a bíróság, miután kiderült: többször is jelezte a fékhibát, amit viszont nem szakszervíz, hanem a vállalat saját szerelői igyekeztek megszüntetni.

Az orf.at cikke. Képernyőfotó. 

A katasztrófa élénken él a grazi magyarok emlékezetében. A baleset után a közösség összefogott, hogy segítséget nyújtson a túlélőknek és családtagjaiknak. Szállást biztosítottak, betegeket látogattak a kórházban, és üzeneteket továbbítottak az egymástól távol ápolt családtagok között.

Az esemény során számos barátság született a grazi magyarok és az áldozatok hozzátartozói között, amelyek máig tartanak – mondta el Csicsely Tamás, a Forum Hungaricum grazi egyesület elnöke. A szervezet eredetileg Grazban tanuló diákokat támogat ösztöndíjakkal, de volt már, hogy katasztrófák károsultjait segítették. 2010-ben 350 ezer eurót gyűjtöttek össze a vörösiszap-katasztrófában megsérült devecseri óvoda újjáépítésére - írja a volksgruppen.orf.at.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.28
Keresi a mezőgazdasági vontató sofőrjét a rendőrség: a Tamási Rendőrkapitányságon 898/2023. bü.....
2023.11.28
Nem kelt feltűnést, de mindent tud a Toyota 2022-ben frissített kombija. A Toyota Corolla Touring....
2023.11.28
Súlyos eredményeket hozott egy közlekedési razzia, aminek statisztikáit most tette közzé a Bács-....
2023.11.28
Dzsihád-autót fejleszt Csecsenföld megrendelésére a moszkvai műszaki egyetem. A hírt Adam Hakimov,....
2023.11.28
Biztonságosabban kerékpározható a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körút:....
2023.11.28
Michelisz Norbi Túraautó Világbajnok, Kiss Norbi kamion Európa bajnok, Nagy Norbi hegyi Európa....
2023.11.28
Baleset történt az M0-s autóút északi szektorában, egy sávon halad a forgalom. ..
2023.11.28
Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport....
2023.11.28
Kigyulladt és teljesen kiéget egy személyautó Drégelypalánkon – jelentette a Országos....
2023.11.28
Amikor a Peugeot elkészítette és bemutatta Inception tanulmányautóját, nem csak formai és....