felmérés

Ezek Európa legjobb vasútállomásai

2022.07.01.

A zürichi HB-t (Hauptbahhof, magyarul főpályaudvar) egy nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet Európa legjobb vasútállomásának választotta. Zürich 50 másik állomással szemben tudott érvényesülni – írja a svájci blick.ch

 

Évente csaknem 155 millió utassal a zürichi főpályaudvar messze a legnagyobb állomás Svájcban. Nemzetközi viszonylatban is a HB a legnagyobb utasforgalmú csomópontok közé tartozik – tavaly csak a párizsi Gare du Nord-on (292 millió utas) és Frankfurt am Main-on (180 millió) voltak még többen az utazók.

Zürich HB Forrás: Wikipedia

Az utasok pedig jól érzik magukat Zürichben: legalábbis erre utal a Consumer Choice Center nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet rangsora: a HB Európa legutasbarátabb vasútállomásaként az 50 versenytárs között az első helyen végzett. "Még ha nem is Zürichben van a legtöbb nemzetközi és belföldi úti cél, a pályaudvar üzletek, éttermek és elviteles ételek széles választékát kínálja az utazóknak" - állítják az Európai Vasútállomási Index szerzői.

Öt német vasútállomás az első 10-ben

A kiszolgált belföldi és nemzetközi desztinációk, valamint az éttermek és üzletek kínálata mellett olyan szempontok is helyet kaptak az értékelésben, mint a kerekesszékes akadálymentesítés, a helyi közlekedési hálózathoz való csatlakozás és az ingyenes wifi elérhetősége. Öt pályaudvar osztozik a második helyen Zürich mögött: Frankfurt am Main, München és Berlin Németországban, Milano Centrale Olaszországban és Amsterdam Centraal Hollandiában. Az első tízet a párizsi Gare de Lyon, a római Roma Termini, valamint két német vasútállomás teszi ki Hannoverben és Düsseldorfban.

Fontos a menekültek számára

Jelenleg különösen fontos a jó infrastruktúra a vasútállomásokon. "Az Ukrajna elleni orosz agresszió váltotta ki az utóbbi idők egyik legnagyobb menekültválságát" - írják a szerzők. A háború miatt az európai pályaudvarokon soha nem látott utasáradat van. Az üzletek, éttermek és az ingyenes wifi elérhetősége békés időkben is fontos az utasok számára. "Háborús időkben azonban akár életmentőek is lehetnek a sok menekült számára"

Bern, évente mintegy 67 millió utassal, az egyetlen svájci vasútállomás, amely Zürich mellett szerepel a TOP 50-ben. A fővárosi pályaudvar viszont csak a 26. helyen landol. Ennek oka a nemzetközi úti célok hiánya, valamint az éttermek és elviteles ételek meglehetősen szűk kínálata. A párizsi Haussmann–Saint-Lazare a legrosszabb minősítéssel rendelkezik az 50 vizsgált állomás közül.

A washingtoni székhelyű Consumer Choice Center harmadik alkalommal állította össze az indexet. Értékelésükhöz a revizorok egyebek mellett a pályaudvarok weboldalainak adatait és online statisztikákat is felhasználtak. A szerzők szerint Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja miatt az összes orosz állomást eltávolították az indexből, és helyükre más európai állomásokat helyeztek. Tavaly még két moszkvai pályaudvar, a Kazanszkij és a Kurszkij jutott be az első tízbe, de az állomásokat ezt követően megfosztották pozíciójuktól.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében - közölte a katasztrófavédelem pénteken....
2022.08.19
Nézzük, indokolt-e a mellékutcák sebességkorlátozása! ..
2022.08.19
A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható....
2022.08.19
No, ezt nem én állítom, bár erősen gyanítottam, hanem a Polestar felmérése, amiben amerikai....
2022.08.19
140 millió forint támogatás jut pedelec és 109 millió forint e-cargo kerékpár vásárlásához a....
2022.08.19
A Forma-1 csapat zsenije, Adrian Newey tervezi az autót, amely a tervek szerint 2025-ben lép piacra....
2022.08.19
Kiintették a forgalomból a veszélyes, túlsúlyos járműszerelvényeket. ..
2022.08.19
Kalle Rovanperä a második gyorsaságin bukott, az első helyről adta fel az Ypres-ralit. ..
2022.08.19
Még a saját tulajdont sem lehet büntetlenül rongálni, akkor sem, ha nem akar indulni a hidegben az....
2022.08.19
A használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 5,8 százalékkal több,....