levegőminőség

Ezek Európa legrosszabb levegőjű városai

2022.05.08.

Miután a  koronavírus járvány miatt a levegő minősége javult, egy új tanulmány kimutatta, hogy az értékek sok helyen ismét romlottak – írja a travelbook.de

A Travelbook azokat az európai városokat mutatja, ahol a legnagyobb nitrogén-dioxid-szennyezés van. Riasztó: az első tízben öt német város is van, amelyeket Flop Ten-nek kell nevezni – írja a német honlap.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentést tett közzé, amely azt mutatja, hogy a Földön élő emberek 99 százaléka túl sok szennyező anyaggal szembesül, és ez halálos következményekkel járhat.

A travelbook.de cikke. Képernyőfotó.

Most a krakkói székhelyű, lengyel Airly elemzése ismét riasztást idéz elő. A Airly érzékelők valós idejű levegőminőségi adatokat szolgáltatnak, és a levegőszennyezés globális figyelmeztető rendszereként működnek. A komor valóság: A 20 európai város, ahol a legnagyobb nitrogén-dioxid-szennyezés van, meghaladja a WHO által javasolt irányelveket.

A levegőben lévő nitrogén-oxidok fő forrásai a motorok és az égési rendszerek - például szén, olaj, gáz, fa, hulladék. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) szerint a közúti forgalom a legfontosabb nitrogén-oxid-forrás a nagyvárosi területeken: a legnagyobb arány az autókból, a könnyű és nehéz haszongépjárművekből származó dízelmotorokból, valamint a dízelhajtású buszokból származik. A motorban működéskor kezdetben nitrogén-monoxid (NO) képződik - színtelen, kevésbé mérgező, nem éghető gáz. A nitrogén-monoxid ezután reagál az atmoszférikus oxigénnel és különösen az ózonnal (O3). A tiszta nitrogén-dioxid barna-vörös irritáló gáz és nagyon mérgező. Ha a külső levegő magas no₂-ban van, a gáz károsíthatja a környezetet és a növényeket. Hozzájárul a savas esőhöz, és - mivel a talajban lévő anyagok elegendőek - a talaj megsavanyodik. Magas nitrogén-dioxid-koncentráció esetén egyre több ember kerül a kórházba légzőszervi betegségek miatt. Az UBA szerint a kardiovaszkuláris betegségek és a mortalitás növekedése is megfigyelhető.

A brit Newcastle az európai városok listájának tetején van, ahol a legnagyobb nitrogén-dioxid-szennyezés. A no₂ koncentráció Newcastle-ban 44,6 mikrogramm / köbméter levegő (µg / m3) - ez a WHO által ajánlott 25 µg / m3g határérték 179%-ának felel meg.

Nápoly a második helyen állt 42,4 μg / m3g-vel, Párizs pedig 41,2 µg / m3G-vel a harmadik helyen. A top 20 azt mutatja, hogy Németországnak is cselekednie kell: öt német város szerepel az első tízben. A legmagasabb nitrogén-dioxid-koncentrációjú német város Dortmund az ötödik helyen.

A listán a következő városok szerepelnek:

 1. Newcastle
 2. Nápoly
 3. Párizs
 4. Antwerpen
 5. Dortmund
 6. Zürich
 7. Stuttgart
 8. München
 9. Frankfurt am Main
 10. Hamburg
 11. Rotterdam
 12. Brüsszel
 13. Osló
 14. Athén
 15. Szófia
 16. London
 17. Lyon
 18. Katowice
 19. Manchester
 20. Prága

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.08
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – az Útinform jelenti. ..
2023.02.08
Senki sem szeretne osztozni a juttatásokban, ráadásul a bajnokság értékének csökkenését látják egy....
2023.02.07
Több tankot is elbír, legalábbis ami a tömeget illeti, és ha kell, simán átmegy rajtuk, persze csak....
2023.02.07
Balszerencse egy garázda autósnak az A2-es autópályán. Fényszóróit villogtatva „letakarított” egy....
2023.02.07
A következő Volkswagen akkumulátorgyár a kanadai Ontario tartományban épülhet fel. Ezt a helyi....
2023.02.07
Két hivatalos jégdrift-világrekordot is felállított Enyaq RS iV modelljével, azaz sportos RS-....
2023.02.07
Szerencséje volt annak az autósnak, aki a vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére fékezés nélkül....
2023.02.07
A kínai gyártók érkezése Európába töretlen és egyelőre semmi sem állíthatja meg őket. ..
2023.02.07
Új vasúti biztonsági berendezést fejlesztett a PowerQuattro Zrt., amely a projekthez több mint 294....
2023.02.07
Biró István fővárosiként választotta a győri Széchenyi István Egyetemet. Olyan intézményt keresett....