jármű

Ezért tartson jeges rongyot az autóban!

2024.06.23.

Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó felfrissítéséhez.

Nyáron az utastér belsejében a hőmérséklet igen hamar elviselhetetlen szintet érhet el. De mi van, ha éppen nem működik a légkondi vagy mondjuk az erre való érzékenység miatt azt jobb nem használni.

A légkondicionáló helyett egy kis hordozható ventilátor is használható. Ezekből léteznek akkumulátorral működők, illetve olyanok, amelyeket az autó szivargyújtójához vagy USB-aljzatába kell csatlakoztatni.

Az is jó megoldás, ha nedves rongyot helyezünk a szellőztető rendszer rácsaira, ezzel az ott beáramló meleg levegőt lehűtjük. Azonban több nedves, akár hűtőtáskában tárolt rongyot kell előkészíteni annak érdekében, hogy gyorsan cseréljük azokat, amelyek már megszáradtak.

Egy másik lehetőség, ha egy jégakkut egy tálcára helyezve, lerakunk az autó aljára, az utasoldali részre.  Ily módon, amikor az alsó szellőzőnyílásokól kilépő levegő áthalad a jégen, az utastér hőmérséklete automatikusan csökken. Hosszú utak esetén tartalék jeget kell hozni egy hűtőtáskába.

Az autó ablakaira tett sötétítő fóliák is jelentősen csökkenthetik a jármű belsejében lévő meleget, még akkor is, ha a klímaberendezés ki van kapcsolva, mivel képesek hatékonyan szűrni a nap sugarait. A sötétítő fóliák használatára azonban bizonyos korlátozások vonatkoznak.

Az utastér belső hőmérsékletéhez igazított ruházat a légkondicionáló használata nélkül is segíthet a kellemes utazásban. Ezért válasszon laza ruházatot, amely nem tapad a bőrhöz és pamutból vagy lenből készült. A ruhák színe szintén fontos: a világosabb árnyalatúak nem szívják fel túlzottan a nap hőjét, ezzel csökkentik a hő érzékelését.

A lábak fontos szerepet játszanak a testhőmérséklet szabályozásában, ezért elengedhetetlen, hogy ne melegedjenek túl. Mezítláb vagy papucsban vezetni nem biztonságos, következésképpen nyáron a legjobb megoldást a vékony tornacipő vagy a boka fölött zárt szandál képviseli.

 

Forrás: sicurauto.it

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....