balesetek

Fekete hónapok: mi történik az utakon?

2019.12.17.

Négy éve nem történt egy hónap alatt annyi tragédia, mint az idén októberben.

Ütközésben összetört, kiégett járművek az M5-ös autópályán Kistelek közelében, a 146-os kilométerszelvényében 2019. október 28-án. Hét ember vesztette életét a helyszínen MTI/Donka Ferenc

„Félszázzal kevesebb ember vesztette életét közlekedési balesetben az év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban.” – írtuk a nyár derekán, és akkor valóban volt ok elégedettségre. Addig ugyanis jelentősen javult az országos baleseti statisztika, az utóbbi 30 évben 2013-ban volt a legkevesebb halálos baleset, és 2019 időarányos adatai még annál is kedvezőbbek voltak. A személyi sérüléses balesetek számát illetően is kedvező fordulat történt: 2018 első felében 6303, az idén viszont ugyanebben az időszakban hét százalékkal kevesebb, 5859 ilyen karambol történt.

Aztán hirtelen megszaporodtak a súlyos balesetekről, tragédiákról szóló hírek, és már nem lehetett nem észrevenni: valami megváltozott az utakon. Ezt az érzetet utólag pontosan igazolják a statisztikák, amelyekből kiderül, valójában már a nyár végétől voltak aggasztó jelek. A statisztikák még jobbak voltak ugyan az elmúlt év azonos időszakához képest, de emelkedni kezdett a balesetben elhunytak száma: júliusban 44-en, augusztusban 60-an, szeptemberben pedig 56-an soha nem értek haza. Csak összehasonlításul: januárban 33-an vesztették életüket a hazai utakon. Aztán jött az október: egyetlen hónap alatt 71 ember halt meg közlekedési balesetben. Legutóbb négy éve volt példa ilyen megrázó adatra.

Mindez azt jelenti, hogy az első tíz hónapban 487-en haltak meg, míg tavaly ugyanebben az időszakban 516-an, vagyis az év eleji 12 százalékos javulás 5,6 százalékra zuhant. Ami pedig az összes személyi sérüléssel járó balesetet illeti: az év első felében mért 7 százalékos javulás 1,8 százalékra esett vissza. Míg 2018-ban 14198 személyi sérüléssel járó baleset történt januártól október végéig, addig idén ugyanebben az időszakban 13935.

Összeroncsolódott személyautók a Pest megyei Csobánka közelében MTI/Mihádák Zoltán

A rendőrség reagált a – miként fogalmaztak – „gyalázatos” adatokra, és úgynevezett „vörös kódot” hirdettek. Ez egy afféle figyelemfelhívás, abban bíznak, a riasztó megnevezés arra készteti a közlekedőket, hogy megálljanak egy pillanatra és elgondolkozzanak azon: „mindenkit várnak haza és a balesetekben érintett lehet bárkinek a hozzátartozója.” Emellett elkezdték feltárni az okokat.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, mi áll a hirtelen és drasztikusan romló baleseti mutatók hátterében. Azt írták: „A statisztika három legfőbb tényezőt nevez meg a halálos balesetek okaként: a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése. Nem állítjuk, hogy minden baleset hátterében emberi mulasztás áll, azonban tagadhatatlan, hogy egy felelősségteljesebb közlekedési morál mellett nem kellene ennyi tragédiáról beszámolnia rendőrségnek.” Érdekes adalék, hogy a jelek szerint a statisztika úgy romlott, hogy a rendőrség nem engedett a szigorból: a közlekedési szabálysértés miatt tett feljelentettek száma például nagyságrendileg maradt annyi, mint tavaly: míg 2018 első tíz hónapjában 179906, az idén október végig 169609 eljárás indult. A rendőrség hozzátette: „Minden baleset-megelőzési kampány, erőfeszítés kevés, ha a közlekedők ennek a negatív folyamatnak a megfékezésében nem partnerek.”

S, hogy mit lehet tenni? A rendőrség – a szokásos razziák, akciók folytatása mellett – újabb lendületet adott a baleset-megelőzési kampányoknak. Így például a vörös kód meghirdetése mellett egy sokkoló hatású kampánnyal szállt be az interneten régóta futó Tetris Challenge-be, amikor is egy-egy szakma képviselői mutatják meg egy magasból készített fotón munkájukat, járművüket, eszközeiket. A rendőség egy olyan megrázó fotót tett közzé, ami azt mutatja be, mit látnak a baleseti helyszínelők szolgálatban.

Megrázó figyelmeztetés a rendőrségtől

A sokkolás után a humort is bevetették: szellemes módon meghirdették a Black Friday helyett a Light Friday akciót, amikor is fényvisszaverő mellényeket, villogókat osztottak, emellett a Látni és látszani elvre hívták fel a figyelmet. A kampányok mellett marad a szigor is: „A rendőrség, ahogyan eddig is, úgy ezután is határozottan fellép a jogsértésekkel szemben, és minden olyan eszközt alkalmazni fog, ami gátat szabhat a kedvezőtlen folyamatoknak." Emlékeztettek, hogy tavaly óta nem jelentik be előre az ellenőrzések helyét és idejét, ezen pedig továbbra sem változtatnak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.22
Milyen autót vegyek? – érkezik sokszor a kérdés, a válasz természetesen: Attól függ! ..
2020.02.22
2018-ban Franciaországban 175 személy vesztette életét közúti balesetben úgy, hogy a balesetben egy....
2020.02.22
Vandita Sariya Indiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.22
A téli hónapokban mivel lehet feldobni egy egyébként is esedékes utazást? Jöjjön egy összefoglaló a....
2020.02.22
Újabb piacokról vonul ki a General Motors – írja az automobilwoche.de ..
2020.02.22
Frank Witter, a wolfsburgi konszern pénzügyekért felelős igazgatósági tagja lejáró szerződését 2021....
2020.02.22
Áprilisban rendezték volna meg, a koronavírus miatt azonban elhalasztották. A Daimler és a....
2020.02.22
Az autópiacon leáldozott az egyterűek kora, helyüket fokozatosan átveszik a szabadidő-autók és....
2020.02.22
Ötmillió forinttal segíti az Országos Mentőszolgálat Alapítvány munkáját a Nemzeti Útdíjfizetési....
2020.02.22
Az új generációs Lexus ES egyik nagy technológiai szenzációja volt a típus kamera alapú külső....