balesetek

Fekete hónapok: mi történik az utakon?

2019.12.17.

Négy éve nem történt egy hónap alatt annyi tragédia, mint az idén októberben.

Ütközésben összetört, kiégett járművek az M5-ös autópályán Kistelek közelében, a 146-os kilométerszelvényében 2019. október 28-án. Hét ember vesztette életét a helyszínen MTI/Donka Ferenc

„Félszázzal kevesebb ember vesztette életét közlekedési balesetben az év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban.” – írtuk a nyár derekán, és akkor valóban volt ok elégedettségre. Addig ugyanis jelentősen javult az országos baleseti statisztika, az utóbbi 30 évben 2013-ban volt a legkevesebb halálos baleset, és 2019 időarányos adatai még annál is kedvezőbbek voltak. A személyi sérüléses balesetek számát illetően is kedvező fordulat történt: 2018 első felében 6303, az idén viszont ugyanebben az időszakban hét százalékkal kevesebb, 5859 ilyen karambol történt.

Aztán hirtelen megszaporodtak a súlyos balesetekről, tragédiákról szóló hírek, és már nem lehetett nem észrevenni: valami megváltozott az utakon. Ezt az érzetet utólag pontosan igazolják a statisztikák, amelyekből kiderül, valójában már a nyár végétől voltak aggasztó jelek. A statisztikák még jobbak voltak ugyan az elmúlt év azonos időszakához képest, de emelkedni kezdett a balesetben elhunytak száma: júliusban 44-en, augusztusban 60-an, szeptemberben pedig 56-an soha nem értek haza. Csak összehasonlításul: januárban 33-an vesztették életüket a hazai utakon. Aztán jött az október: egyetlen hónap alatt 71 ember halt meg közlekedési balesetben. Legutóbb négy éve volt példa ilyen megrázó adatra.

Mindez azt jelenti, hogy az első tíz hónapban 487-en haltak meg, míg tavaly ugyanebben az időszakban 516-an, vagyis az év eleji 12 százalékos javulás 5,6 százalékra zuhant. Ami pedig az összes személyi sérüléssel járó balesetet illeti: az év első felében mért 7 százalékos javulás 1,8 százalékra esett vissza. Míg 2018-ban 14198 személyi sérüléssel járó baleset történt januártól október végéig, addig idén ugyanebben az időszakban 13935.

Összeroncsolódott személyautók a Pest megyei Csobánka közelében MTI/Mihádák Zoltán

A rendőrség reagált a – miként fogalmaztak – „gyalázatos” adatokra, és úgynevezett „vörös kódot” hirdettek. Ez egy afféle figyelemfelhívás, abban bíznak, a riasztó megnevezés arra készteti a közlekedőket, hogy megálljanak egy pillanatra és elgondolkozzanak azon: „mindenkit várnak haza és a balesetekben érintett lehet bárkinek a hozzátartozója.” Emellett elkezdték feltárni az okokat.

Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, mi áll a hirtelen és drasztikusan romló baleseti mutatók hátterében. Azt írták: „A statisztika három legfőbb tényezőt nevez meg a halálos balesetek okaként: a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése. Nem állítjuk, hogy minden baleset hátterében emberi mulasztás áll, azonban tagadhatatlan, hogy egy felelősségteljesebb közlekedési morál mellett nem kellene ennyi tragédiáról beszámolnia rendőrségnek.” Érdekes adalék, hogy a jelek szerint a statisztika úgy romlott, hogy a rendőrség nem engedett a szigorból: a közlekedési szabálysértés miatt tett feljelentettek száma például nagyságrendileg maradt annyi, mint tavaly: míg 2018 első tíz hónapjában 179906, az idén október végig 169609 eljárás indult. A rendőrség hozzátette: „Minden baleset-megelőzési kampány, erőfeszítés kevés, ha a közlekedők ennek a negatív folyamatnak a megfékezésében nem partnerek.”

S, hogy mit lehet tenni? A rendőrség – a szokásos razziák, akciók folytatása mellett – újabb lendületet adott a baleset-megelőzési kampányoknak. Így például a vörös kód meghirdetése mellett egy sokkoló hatású kampánnyal szállt be az interneten régóta futó Tetris Challenge-be, amikor is egy-egy szakma képviselői mutatják meg egy magasból készített fotón munkájukat, járművüket, eszközeiket. A rendőség egy olyan megrázó fotót tett közzé, ami azt mutatja be, mit látnak a baleseti helyszínelők szolgálatban.

Megrázó figyelmeztetés a rendőrségtől

A sokkolás után a humort is bevetették: szellemes módon meghirdették a Black Friday helyett a Light Friday akciót, amikor is fényvisszaverő mellényeket, villogókat osztottak, emellett a Látni és látszani elvre hívták fel a figyelmet. A kampányok mellett marad a szigor is: „A rendőrség, ahogyan eddig is, úgy ezután is határozottan fellép a jogsértésekkel szemben, és minden olyan eszközt alkalmazni fog, ami gátat szabhat a kedvezőtlen folyamatoknak." Emlékeztettek, hogy tavaly óta nem jelentik be előre az ellenőrzések helyét és idejét, ezen pedig továbbra sem változtatnak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.25
Figyelem! Szókimondó durva szövegek! ..
2020.09.25
Három autó és egy tehergépkocsi ütközött, öt személy megsérült, két fő életét vesztette Városlődnél....
2020.09.25
Munkabeszüntetéssel és nagygyűléssel tiltakoztak a MAN nürnbergi munkatársai csütörtökön a....
2020.09.25
Bak Zsolt Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.25
Aki Bostonban a helyi baseball-csapatnak szurkol, az az egész városnak szurkol – nem átvitt....
2020.09.25
Tesztek a befagyott tavakon és a perzselő sivatagokban, órák végtelen sokasága a legmodernebb....
2020.09.25
Annak ellenére, hogy a hannoveri IAA haszongépjármű kiállítást idén lemondták, továbbra is....
2020.09.25
Milyen autókat lopnak leggyakrabban Olaszországban? Melyik a tolvajok kedvenc márkája és modellje?....
2020.09.25
A baleset a sztráda 17-es kilométerénél történt - jelentette a Katasztrófavédelem 12.31-kor. ..
2020.09.25
A Veszprémi Rendőrkapitányságon közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott....