Románia

Fennakadások a közlekedésben a kánikula és a viharok miatt Romániában

2021.07.29.

Romániában fennakadásokat okozott a közúti és vasúti közlekedésben az ország nagy részére kiterjedő extrém hőség és a viharos időjárás - írja az MTI.

A katasztrófavédelem csütörtöki összesítése szerint az előző esti viharok 83 településen okoztak károkat, hat országos főúton és tíz megyei úton okoztak többórás fennakadást. Csaknem háromszáz kidőlt fa és 39 villanypózna eltávolításához riasztották a tűzoltókat.

Bukarestben az óránként 70 kilométeres sebességű szél lakóházakra döntött egy 7-8 emelet magasságú antennát, két ember megsérült. Több utca járhatatlanná vált a letörött ágak és az úttestet ellepő esővíz miatt, szerda késő este rövid ideig a bukaresti nemzetközi repülőtér sem fogadta az érkező járatokat: ezeket Konstancára irányították.

A főváros térségét is érintő vihar leszakította a felsővezetéket a Bukarest-Konstanca vasútvonalon. Médiabeszámolók szerint a fennakadás egyebek mellett egy gyerekeket szállító vonatot is érintett, amely csütörtök reggel már több mint kilenc órát késett, így a Konstanca-Arad utat várhatóan 26 óra alatt teszi meg.

A Maros megyei Palotailva (Lunca Bradului) és Ratosnya (Rastolnita) között a Csíkszereda expressz és egy személyvonat mozdonyára esett faág, Tusnádfürdőn pedig a felsővezeték leszakadása okozott fennakadást a vasúti közlekedésben.

A heves zivatarok az idei nyár eddigi legmelegebb napján alakultak ki: szerdán több városban, köztük Bukarestben is meghaladta a hőmérséklet a 39 fokot, a legnagyobb hőség Herkulesfürdőn volt, itt 40,1 fokot mértek.

Az Európa délkeleti térségét sújtó extrém hőség miatt Románia déli megyéiben továbbra is másodfokú hőségriasztás van érvényben, az országos közútkezelő (CNAIR) pedig csütörtök déltől kezdődően súlykorlátozást vezetett be az aszfaltburkolat védelmében az ország csaknem egész területén, ez alól csak Hargita, Neamt, Suceava és Botosani megye képez kivételt. A rendelet értelmében szombat estig 12 és 20 óra között nem közlekedhetnek az autópályákon és DN jelzésű főutakon a 7,5 tonnánál nehezebb járművek - a személyeket, élő állatokat, postai küldeményeket, palackozott vizet és mezőgazdasági terményeket szállító, illetve katasztrófavédelmi és mentőszolgálati járműveken kívül.

A meteorológusok szerint további viharokra elsősorban a hegyvidéken - ezen belül a Székelyföld jelentős részén - valamint a keleti (moldvai) országrészben lehet számítani.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.22
- Szeptemberben volt olyan nap is, amikor már több mint tízezer utazás történt a megújult Mol....
2021.09.22
Váratlan, ám meggyőző formában léphet először európai földre a Peugeot fejlődő régiókba szánt....
2021.09.22
A Ford hétfőn bejelentette, hogy Elvira Schachermeiert nevezték ki a Ford Európa kommunikációs....
2021.09.22
A Mercedes-Benz elektromos haszongépjármű flottája és jövőképe. ..
2021.09.22
2021. szeptember 11-én a Sába királynője című operafilm zártkörű, vörösszőnyeges premier előtti....
2021.09.22
Munkatársunk fotózta ezekben a percekben az erősen lángoló kamiont az M1-es sztrádán, Bicskénél. ..
2021.09.22
Egy autó ütközött villamossal a XI. kerületben, a Karinthy Frigyes út és az Irinyi József utca....
2021.09.22
Megkérdőjelezhetően igényes megoldással vonzana be hagyományos autókat kedvelő tuningmániásokat a....
2021.09.22
Összeütközött egy kistehergépkocsi, egy traktor és egy nyerges vontató a vontató a 32-es főúton,....
2021.09.21
Messzire visz, és nagyon más, mint a többi, de biztosan megrázza az elektromosok mezőnyét. Vagy....