kaland

A férfi, aki fejest ugrott az életbe, a Toyota pedig vele tart

2019.05.17.

Johan Lolosra az európai diplomások biztonságos élete várt: otthon, család, stabil munkahely. Ehelyett komfortzónáját messze hátrahagyva belevágott élete kalandjába, a sors pedig megjutalmazta őt merészségéért.

Ha valaki hat évvel ezelőtt azt mondja a belga Johan Lolosnak, hogy egy nap abból fog élni, hogy bejárja a világ legcsodálatosabb tájait, aligha hitt volna neki. De nem is megélhetést, hanem élményeket keresett, amikor friss egyetemi diplomával a zsebében a PR-piac helyett Ausztrália felé vette az irányt. Hátizsákos vándorként bejárta a kontinensnyi országot, több ezer fényképet készített, és amelyekkel a leginkább elégedett volt, azokat az Instagramon keresztül megosztotta barátaival. Az internet szövevényein keresztül a fotók online és nyomtatott magazinok szerkesztőségeibe is eljutottak, első megjelenései pedig felbátorították Johant.

Habár kezdetben természetfotósként tekintett magára, és a létező legfotogénebb helyzeteket kereste, Johant mostanában jobban érdekli a valóság, munkájában pedig azt szereti a legjobban, hogy új embereket ismerhet meg, és rajtuk keresztül új látásmódokat sajátíthat el. Ahogy fogalmaz: „Fotográfusként megtanultam, hogy a történet a legfontosabb, és hogy nem feltétlenül a leglátványosabb kép a legjobb, hanem az, ami szól valamiről.”

Ezzel összhangban Johan leginkább gyalogszerrel, hátizsákkal szereti járni a világot, hiszen így köthet legkönnyebben új barátságokat – nem véletlenül ismerik az online közösségekben Le Backpacker (francia-angol keveréknyelven „a hátizsákos”) néven. Ha viszont nagyobb távolságokat kell leküzdenie, a Toyota járműveire bízza magát: a norvégiai Lofoten-félszigetre RAV4 szabadidőjárművek szállították őt és workshopjának vendégeit; amikor pedig Marokkó földöntúli tájait és időtlen városait barangolta be, egy tetősátras Hilux kisteherautó szolgált járművéül és otthonául. Választását nem az indokolta, hogy a Toyota felkérte márkanagykövetének az idén 29 éves utazót. Épp ellenkezőleg, Johan azért vált az autógyártó összkerékhajtású típusainak európai arcává, mert mindkettőjüket ugyanaz a szenvedély hajtja, ugyanazzal a kompromisszumokat nem ismerő hittel törekednek a tökéletességre, és ugyanúgy szívükön viselik a természet, valamint a benne élő ember sorsát.

Az autodidakta fotográfust ma már közel félmillióan követik az Instagramon, munkái olyan neves kiadványokban jelentek meg világszerte, mint a National Geographic, a Lonely Planet, a Daily Mail, az Elle. Egy évben hat-hét hónapot tölt utazással, részben megrendelésre készülő, részben saját indíttatású projekteken dolgozva.

Az utóbbiak közé tartozik az a 40 ezer kilométeres utazás, amelynek során Európa 17 országát járta be, a Balkántól Skandináviáig. Az öt hónapos európai expedíción készült képeket könyvben publikálta, azokról a döntésekről pedig, amelyek biztonságos komfortzónájából végül egy varázslatos tündérvilágba vezették el, idén tavasszal egy sikeres TEDx előadáson számolt be a világ online közösségeinek. „Ha hiszel az ötletedben, ne félj az ismeretlentől: vágj bele, és dolgozz keményen, amíg meg nem valósítod az álmodat. Nincs titkos recept, mindenki azt kapja, amiért keményen megdolgozik” – tanácsolja a hozzá hasonlóan útjukat kereső, teljes életre (vagy legalábbis utazni) vágyó fiataloknak Johan, aki aligha számított ezekre a fejleményekre, amikor pontosan tíz évvel ezelőtt megvásárolta első tükörreflexes fényképezőgépét.

Johan legutóbbi, marokkói kalandjáról beszámoló videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=6P1X4it_Ulo

Fotók: Johan Lolos (lebackpacker)

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
Élményautózás és más programok várták a Ments Életet Közhasznú Alapítvány által támogatott....
2024.05.25
Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés....
2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....
2024.05.25
Az AUDI HUNGARIA Zrt. a magyarországi vállalatok számára elérhető társasági adóból (TAO) történő....
2024.05.25
Szomorú látvány minden árpalé-rajongó számára: Geinbergben (Felső-Ausztria) egy kamion elvesztette....
2024.05.25
Volt egy légitársaság, amely 2003-ban egyszeri járatot indított, nagyon egyedi élményt kínált az....
2024.05.24
A prémium autókat nehéz gyorsan megérteni, miért olyan drágák, mitől lenne ez más, mint a többi?....
2024.05.24
Charles Leclerc, a Ferrari hazai környezetben szereplő versenyzője érte el a legjobb köridőt a....
2024.05.24
Hol máshol, mint a Nordschleifén, a sportautók, pláne a Porschék legmérvadóbb játszóterén. ..