Formula Student

Formula autót és sört kreáltak a magyar egyetemisták

2022.06.05.

Születésnapi rendezvényén, a Hungaroringen mutatta be legújabb autonóm elektromos versenygépét a Formula Racing Team.

A 2022-es Lola nyilvános premierje a Hungaroringen    Fotó: Boros Jenői

Ezer néző sok, vagy kevés? Egy szűkkörű autóbemutatón több mint sok, de nem véletlen az érdeklődés, hiszen a BME Formula Student csapata már nem csak az egyetemisták, de a járműipari szakemberek között is népszerű. Nem véletlenül támogatják egyre többen a Formula Racing Team-et, mely a legjobb magyar csapatként nemzetközi szinten is letette névjegyét, tavaly több dobogós helyet szereztek és a világranglistán a szezont a 11. helyen fejezték be a több kétszáz egyetemi csapat mezőnyében.

Az első FRT versenygép 2007-ben készült    Fotó: Boros Jenő

Első magyar csapatként másfél évtizede építettek első versenyautójukat, az FRC1-est, a hegesztett acél csővázas Justin még benzines volt és 599 köbcentis motorja 72,3 lóerőt teljesített.

Hét éve elektromosra váltottak, legújabb gépük is ilyen: mindegyik kerekét külön villanymotor hajtja. A 2007-est és az idei modellt is bemutattak a Hungaroringen, ahol meglepően sokan ismerhették meg a BME csapatot, melynek kapitánya és főmérnöke prezentálta legrégebbi és legújabb autójukat.

Célegyenesben a Formula Racing Team

Nem csak az új autó miatt volt kivételes, a csapat ebben az évben ünnepli alapításának 15. évfordulóját, mely alkalmából még a legelső versenyautójukat is elhozták a pályára. Madácsi Bendegúz csapatkapitány és Bekes Nándor főmérnök a főbb fejlesztésekről elmondta, hogy két rendszer ötvözése miatt plusz komponenseket is felszereltek az autóra, mely ennek ellenére sem hízott: a 187 kilogramm tömegű versenygép rendszerteljesítménye 80 kilowatt.

Lola EV, 4WD                     Fotó: Boros Jenő

A 2022-es FRT autó a Lola nevet kapta. A konstrukció továbbra is elektromos és mind a négy kerekét külön villanymotor hajtja, érdekessége, hogy kettő az egyben, mert a hagyományos pilótás változat rövid idő alatt önvezetővé alakítható, így nem csak költséget takarítottak meg, hanem a fejlesztési, gyártási és tesztelési idővel is tudtak takarékoskodni.

Madácsi Bendegúz kapitány a prezentáción elmondta, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is négy nemzetközi versenyen indul az FRT, többek között a Hungaroringen, Ausztriában és Németországban.

Báldi Gergő pilóta és Madácsi Bendegút csapatkapitány    Fotó: Boros Jenő

A költséghatékonyság mindennél fontosabb, mert bár egyre többen támogatják a csapatot, pénzből sosincs elég, pláne, ha versenyautót építenek és versenyekre is utaznak. Nem véletlen, hogy a Hungaroringen nem csak az új autójukat mutatták be, hanem az új söreiket is: a Lola, Nafta és Racing pakk a BME Formula Racing Team és a MONYO sörfőzde közös kreálmánya, az termékeladásokból a csapat is részesül.

Átállítás önvezetésre      Fotó: Boros Jenő

A Hungaroringen a BME Formula Racing Team Lolája álló helyzetből 2,4 másodperc alatt gyorsult százra. Az autó különlegessége, hogy egyaránt képes önvezető, valamint manuális üzemmódban is működni, így a korábbi évektől eltérően a csapat ugyanazzal az autóval tudja megmérettetni magát két külön kategóriában.

 

A prezentáció után a nagyérdemű testközelből is megtekinthette Lolát, a csapat legújabb versenyautóját. A Hungaroring betonján kijelölt technikás pályán a csapat pilótája, a szimulátor világbajnok Báldi Gergő vezette az új autót, melyet a publikum előtt rövid idő alatt önvezető üzemmódra állítottak át.

Lola premier    Fotó: Boros Jenő

Formula Student

„A motorsportnak két igazán innovatív formája maradt meg, a Forma 1 és a Formula Student.” Az idézet Ross Brawn-tól, egykori Ferrari csapatfőnöktől, a Formula–1 sportszakmai igazgatójától származik. Van alapja szavainak, sőt, hála a nagyobb szabadságnak műszaki megoldásaikkal olykor Forma 1-et is beelőzik az egyetemisták.

A Formula Student Európa legelismertebb konstruktőri versenysorozatában harminc ország több mint 700 egyetemi csapata indul. A hallgatók tervezik és építik autóikat, ami a műszaki vonalon túl gazdasági területen is szakértelmet követel, hiszen ki kell dolgozni és prezentálni kell a teljes üzleti koncepciót, mert biztosítani kell a projekt működéséhez szükséges anyagi hátteret.

A kezdeményezés lehetőséget ad a kapcsolódó iparágakban tevékenykedő cégekkel történő szorosabb kapcsolatot kialakítására, közvetlenül a műszaki és gazdasági felsőoktatásban résztvevőkkel, hogy az egyetemekről kikerülő frissdiplomás szakemberek már naprakész, használható gyakorlati ismeretekkel és tudással rendelkezzenek.

Idén néyg futamon indulnak    Fotó: Boros Jenő

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..