egyetemisták

Formula Student EAST: online versenyeznek az egyetemisták

2020.05.22.

Az egyetemisták Forma 1-es futamaként ismert Formula Student verseny sem tudja függetleníteni magát a koronavírus okozta helyzettől. A versenyek törlésével azonban új lehetőség is adódott, melyet nemzetközi együttműködésben három szervezet ki is használ – így született meg 2020-ra a győri Széchenyi István Egyetem, a magyarországi Formula Student East és a holland Formula Student Netherlands összefogásával a Formula Student Online. Az internetes verseny szervezéséhez szükséges átalakulásokról és tervekről Berkecz Tamás szponzorációért felelős szervezőt kérdeztük.

A koronavírus a 2020-as esztendő legtöbb autós és egyéb vonatkozású rendezvényét eltörölte. Erre a sorsra jutott az összes Európában megrendezendő Formula Student verseny, így a Zalazone-ban tervezett Formula Student EAST és a hollandiai Assen TT versenypályán helyet kapó Formula Student Netherlands is. Más európai versenyekkel ellentétben azonban a fizikai versenyek törlése nem jelentette azt, hogy semmilyen rendezvény nem lesz megtartva a motivált hallgatóknak. A győri Széchenyi István Egyetemmel összefogva a két előbb említett verseny közös szervezőcsapattal tervezi életben tartani a csapatokban dolgozó hallgatók lelkesedését. Az együttműködésben született, interneten lezajló verseny neve Formula Student Online, mely a nagyközönség számára az augusztus 8.-i élő közvetítéssel egybekötött egész napos döntők során lesz elérhető.

A Formula Student Online több szempontból is másként fogja pontozni a csapatokat hagyományos versenyekhez képest. Nagyobb hangsúlyt kapnak a statikus versenyszámok (Engineering Design Event, Business Plan Presentation Event), kiegészülve egy új kihívással, az úgynevezett Concept Challenge versenyszámmal. Azonban a dinamikus versenyszámokról sem kell teljesen lemondani, hiszen az Autocross és Endurance versenyszámok a virtuális térben kerülnek megrendezésre, szimulátoron. A virtuális pálya- és autómodelleket a Széchenyi Egyetem nemrég alakult e-sport szakosztálya, a SZESE E-Sport hozza létre.

A szervezők kiemelt fontosságúnak tartják az elmúlt két évben már megrendezett önvezető versenyszámokat, így a csapatok önvezető szoftverei is képesek lesznek egymással versengeni egy szimulált környezetben, melyben különböző mesterséges akadályok tehetik próbára a járműveket vezérlő mesterséges intelligencia rendszereket. Ez utóbbi versenyszámhoz készített szimulációs környezet a verseny szervezőinek saját fejlesztése, méghozzá nemzetközi koprodukcióban készül a Formula Student Eastet is szervező Járműmérnökök Egyesülete és az MITeam Delft segítségével. A létrehozott környezetet több országból jelenleg is már tesztelik a csapatok. Az e-sportokhoz hasonlóan a döntő statikus és dinamikus versenyszámai egy stream formájában augusztus 8-adikán élőben követhetőek lesznek!

A verseny online formátumúvá alakításával a Formula Student Online szervezőinek célja kettős – fogalmazott Berkecz Tamás.

Támogatni a csapatokat abban, hogy ne nehezedjen rájuk nyomás idén azzal, hogy egy fizikailag megrendezendő versenyre készülnek, melynek technikai feltételei sem adottak a zárva tartó egyetemek miatt, amellett, hogy nem ajánlott a csoportos gyülekezés sem.

Fenntartani a Formula Student szellemét és biztosítani a csapatok számára egy felületet, ahol megmérkőzhetnek egymással, bizonyítva azt, hogy otthoni munkavégzéssel is lehet nagy dolgokat véghezvinni, mely jelenleg céges szinten is elvárás a legtöbb szervezetben, ahol erre van lehetőség.

A csapatokat a hagyományos versenyhez hasonlóan idén is kategóriánként díjazzák, valamint a 2021-es versenyekre előjogokat szerezhetnek, mint például előregisztráció, vagy csökkentett nevezési díjak.

Bővebb információ a rendezvény honlapján: www.formulastudentonline.com

Az idei virtuális Formula Student verseny FS ONLINE néven kerül megrendezésre a győri Széchenyi István Egyetem, mint főszervező által, valamint a Formula Student East, Formula Student Netherlands és a MITeamDelft együttműködésének köszönhetően. 

Az idei virtuális Formula Student verseny FS ONLINE néven kerül megrendezésre a győri Széchenyi István Egyetem, mint főszervező által, valamint a Formula Student East, Formula Student Netherlands és a MITeamDelft kollaborációjának köszönhetően. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.06
Halálos kimenetelű baleset történt kedden délelőtt Torna (Kassa-vidéki járás) közelében - írja a....
2021.05.06
A TOYOTA GAZOO Racing izgalmas küzdelemben kivívott győzelemmel nyitotta meg a Hypercar korszakot a....
2021.05.06
Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’....
2021.05.06
Az Oktoberfest-et, a hagyományos nagy sörünnepet törölték Münchenben, az IAA-t azonban minden....
2021.05.05
Közlekedési baleset áldozata lett egy magyar autós szerda hajnalban Ausztriában – írja az orf.at ..
2021.05.05
Különleges kivitellel ünnepli a kerek évfordulót a CX-30. ..
2021.05.05
Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett....
2021.05.05
Omer Gam Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.05.05
Egy traktor a tilos jelzés ellenére behajtott az egyik fénysorompóval biztosított vasúti átjáróba....
2021.05.05
Megkezdődött az Aurus páncélozott limuzinok „civil” változatainak értékesítése. A márka és a modell....