Formula Student

Formula Student Online: kiemelt a vezető nélküli autók versenyszáma

2020.07.18.

Az egyetemisták Forma 1-es futamaként emlegetett Formula Student is onlinére költözik a világban kialakult helyzet miatt. Augusztus 8-án az érdekes és változatos műsort a verseny honlapján és közösségi média csatornáin is nyomon lehet követni.

A Formula Student Online kiemelt hangsúlyt fektet a driverless (Vezető nélküli) autók versenyszámára, mely a Járműmérnökök Egyesülete és a MITeam Delft szoros együttműködésének és a BME FRT csapat tesztelésének köszönhetően valósul meg - mondta el portálunknak Kun János. A szervező csapat a Formula Studentben világújdonságként, az iparban használatos agile módszertan szerint, valós  online:ipari kihívásoknak és standardoknak megfelelően, Unreal Engine-re és Airsim plug-inre építkezve valósítja meg az online driverless versenyszámhoz szükséges környezetet, melynek kimenete egy élő közvetítés során felhasználható szimulátorkép. A virtuális környezet agyaként egy operátor modul funkcionál, mely kapcsolatban áll az Unreal Engine-nel és az Airsim plug-inekkel és egy ROS bridge-en keresztül a csapatok saját fejlesztésű mesterséges intelligenciáival, melyek az autonóm vezetésért felelősek.

A Formula Student Online virtuális, önvezető autókhoz készült szimulátorának rajtja

A verseny során egyszerre egy csapat versenyez a virtuális környezetben létrehozott Formula Student EAST pályán, mely lehetővé teszi a fizikai versenyhez hasonlóan az:

  • időmérést, valamint sebességmérést
  • elütött vagy kihagyott bóják számolását
  • pályaelhagyást

Fontos kiemelni, hogy a szoftverkörnyezet képes különböző időjárási körülményeket generálni (eső, hó, köd, szmog, hulló falevelek), melyek a széllel együtt változatos viharos körülményeket tudnak generálni a versenyző csapatok autonóm rendszerei számára, így például a valós életben is előforduló, szemből érkező napsütés miatti lencse tükröződést is. A fejlesztők és szervezők célja, hogy minden egyes versenyző csapat azonos körülmények között mérkőzzön meg, így hasonlítva össze a csapatok mesterséges intelligenciáinak valós tudását.

A Formula Student online résztvevő csapatai több, mint másfél hónapos felkészülési időszakot követően az augusztus 8-án közvetített döntőkben küzdenek meg majd a verseny legelőkelőbb helyezéseiért. Az élő közvetítésben a nézők nyomon követhetik az üzleti prezentációs- és koncepcionális tervezésről szóló versenyszámokat, valamint az önvezető autók versenyét, és nem utolsósorban a virtuális pályákon megrendezett dinamikus versenyszámokat. A prezentációkhoz a csapatok interneten keresztül zajló meetingeken csatlakoznak, míg a dinamikus versenyszámok e-sport versenyhez hasonlóan, selejtezőkörök utáni egyenes kieséses futamokkal, online szimulátoron zajlanak.

Autómodell a Formula Student Online saját fejlesztésű autonóm szimulátorában

Az augusztus 8-án, 9 órától kezdődő közvetítés során a stúdióban szakértői- és szervezői interjúk is színesítik a programot, majd a versenyszámok utáni díjátadóval záródik az első Formula Student Online, 19:30-kor. Az érdekes és változatos műsort a verseny honlapján és közösségi média csatornáin is nyomon lehet követni.

A 2020-as Formula Student ONLINE-nal kapcsolatos friss hírekért és információkért kövessék a verseny hivatalos kommunikációs csatornáit:

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.06
Az eladási darabszámokat nézve úgy tűnik, a vásárlóknak bejön a Tucson új, világító ábrázata, a....
2021.05.06
Halálos kimenetelű baleset történt kedden délelőtt Torna (Kassa-vidéki járás) közelében - írja a....
2021.05.06
A TOYOTA GAZOO Racing izgalmas küzdelemben kivívott győzelemmel nyitotta meg a Hypercar korszakot a....
2021.05.06
Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’....
2021.05.06
Az Oktoberfest-et, a hagyományos nagy sörünnepet törölték Münchenben, az IAA-t azonban minden....
2021.05.05
Közlekedési baleset áldozata lett egy magyar autós szerda hajnalban Ausztriában – írja az orf.at ..
2021.05.05
Különleges kivitellel ünnepli a kerek évfordulót a CX-30. ..
2021.05.05
Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett....
2021.05.05
Omer Gam Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.05.05
Egy traktor a tilos jelzés ellenére behajtott az egyik fénysorompóval biztosított vasúti átjáróba....