elektomos autó

Főtaxi: kizöldülő reptéri fuvarok

2017.02.23.

Tovább zöldülhetnek Budapesten a reptéri taxis fuvarok. A Főtaxi Zrt. és a Budapest Airport Zrt. közösen telepített ugyanis elektromos taxik számára töltőállomást a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

– Arra számítunk, hogy a Főtaxinál dolgozó 1200 szerződött partnerünk közül egyre többen lesznek majd olyanok, akik elektromos autóra váltanak. Ebben már csak azért is bízhatunk, mert a sofőrök számára kiemelten fontos a költségtényező, márpedig az elektromos járművek költsége körülbelül 35-40 százaléka a hagyományos autókénak – mondta az Autószektornak Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója, miután átadták a társaság új, elektromos taxik számára telepített töltőállomását a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója bemutatja készülék működését

Villámtöltő a pufferparkolóban

A repülőtér taxik számára fenntartott, úgynevezett puffer parkolójában elhelyezett ABB Terra 53 CJT típusú villámtöltő bármilyen típusú elektromos hajtású autó töltésére alkalmas, internetes kapcsolattal is rendelkezik, így működése szükség esetén távolról is szabályozható, működtethető. Az egyszerre három autó töltésére alkalmas berendezést a Főtaxi Zrt. a Budapest Airport Zrt.-vel együttműködve telepítette és működteti. Mint az az avatóünnepségen elhangzott, a villámtöltő kiépítéséhez szükséges infrastrukturális beruházást a repülőtér üzemeltetője, míg magát a berendezést, annak telepítését és üzemeltetését a Főtaxi finanszírozta. Ennek kapcsán Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója megemlítette: a ferihegyi már a második gyorstöltő, amelyet saját forrásból finanszírozva helyeztek üzembe, az elsőt még 2013 decemberében a társaság központjánál telepítették.

Egyszerre három autót tölthet a kút

Sárgataxi, greenairport

Az avatóünnepségen kiemelték, hogy a beruházás több szempontból is példaértékűnek számít. Egyfelől azért, mert a fejlesztés rámutat arra, hogy nemcsak az állam és az önkormányzatok feladata, felelőssége, érdeke a környezetkímélő közlekedésbe invesztálni, a vállalkozások is sokat tehetnek az új zöld technológiák elterjedéséért. Másfelől a Budapest Airportnál – amely 2015-ben indította el „Greenairport” nevű, a repülőtéri partnereivel közös környezetvédelmi programját – úgy látják, hogy a töltőállomás telepítése tökéletes példája a közös cél érdekében létrejött a kooperációnak. Itt érdemes megjegyezni, hogy a repülőtéren ma már körülbelül 30 elektromos jármű közlekedik, és egy éve üzemel már egy elektromos villámtöltő a repülőtéri parkolóban is.

Az ABB Terra 53 CJT típusú villámtöltővel bármilyen típusú elektromos autó tölthető

1100 fővárosi e-kút

A Főtaxi új töltőállomásának átadása kapcsán az avatáson szó esett a hazai e-mobilitás jövőjéről is. Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese arról számolt be, hogy egy három éves program keretében a fővárosi kerületekkel közösen, nagyságrendileg 1100 töltőpont létesítését tűzték ki célul. Dávid Alíz, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezető igazgatója pedig arra emlékeztetett, hogy a 15 ezer főnél népesebb települések összesen 1,25 milliárd forintot kaphatnak töltőállomások telepítésére, és támogatásra számíthatnak az elektromos gépjárművek vásárlói is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.04
Jubileumot ünnepel a hazai motorizáció. 130 éve kapott engdélyt az első benzinüzemű gépkocsi a....
2022.12.04
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Mikulás pickupja. ..
2022.12.04
Forgalmi akadályra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja.   ..
2022.12.04
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy....
2022.12.04
Újabb kerékpáros közlekedési kapcsolatok létrehozásával fejleszthetik a fenntartható közlekedési....
2022.12.04
Az idei első három negyedévben csaknem megkétszereződött a légi utasok száma a romániai....
2022.12.04
Az adventi időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, Tóbiás és Balambér kalandjában megmutatjuk,....
2022.12.04
A 74.RU portál kiszámította, mennyibe fáj egy használt, minőségi autót magánúton Németországból....
2022.12.04
Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban. ..
2022.12.04
Hildegard Müllert további két évre megerősítette hivatalában a Német Autóipari Szövetség – írja az....