Budapest

A Fővárosi Közgyűlés szerdai napirendjén az e-jegyrendszer

2018.12.10.

- A budapesti elektronikus jegyrendszer aktuális helyzetéről is tárgyalhatnak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztésben tájékoztatták a képviselőket a kialakult helyzetről, és a javaslat elfogadásával a testület kimondhatja: továbbra is támogatja az elektronikus jegyrendszer megvalósítását.

A testület felkérheti Tarlós István főpolgármestert, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója útján az érintettek - ezen belül a kormányzati szervek - bevonásával gondoskodjon a projekt újrastrukturálásáról és az ehhez szükséges egyeztetésekről. Továbbá a befejezési határidőt 2020. december 31-re módosíthatják.

A projekt aktuális helyzetről szóló tájékoztató szövegben az olvasható: másfél éve műszaki és jogszabályi változások miatt szükségessé vált a szállítói szerződés módosítása, az átütemezés és a kölcsönszerződés módosítása is. Mint írták, az elmúlt másfél évben folyamatos napi szintű egyeztetések eredményeképp elkészült a követelményeket leíró dokumentum, valamint a felek konszenzusra jutottak a szállítói szerződés módosításának szövegezésében. A szerződés mellékletét képező változtatási ajánlatok tekintetében a felek a 23 ajánlatból 18 esetében konszenzusra jutottak.

A BKK és a Scheidt & Bachmann német cég között a legnagyobb ellentmondás az állomástelepítési, járműszerelési és üzemeltetési költségeket érintő változtatási ajánlatokat illetően volt, mivel a szállító nem tudott érdemben műszaki, jogi, pénzügyi alátámasztást nyújtani. Továbbá a szállító a megnövekedett üzleti kockázataira való hivatkozással is többletár igényt kívánt érvényesíteni, valamint az elmúlt három év - 2016-2018 - során elvégzett, az újratervezéssel kapcsolatos többletköltségeinek megtérítésére is igényt jelentett be.

A projekt kezdetekor átadott előleggarancia és teljesítési garancia - bankgarancia - időközben lejárt. A bankgarancia hiánya a szállító szerződésszegését eredményezte. A BKK a lejáró bankgaranciák haladéktalan megújítására szólította fel a szállítót. Azonban november közepére úgy ítélték meg, hogy a további kockázatok elkerülése, valamint a projekt folytatása érdekében a felmondás késedelem nélküli érvényesítése elengedhetetlenné vált, ezért az igazgatóság elé terjesztették a szállítói szerződés azonnali hatályú felmondását tartalmazó javaslatát.

A BKK igazgatósága november 21-én szerződésszegés miatt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előzetes hozzájárulásának birtokában, egyhangúlag döntött a szerződés azonnali hatályú felmondásról. Ezzel egyidejűleg a BKK felszólította a szállítót a kifizetett, de el nem számolt előlegek - 4 millió 96 ezer 513 euró - és a meghiúsulási kötbér - tervezés és fejlesztés vonatkozásában 4 milliárd 589 ezer 699 euró, valamint az üzemeltetés vonatkozásában 1 milliárd 467 millió 685 ezer forint - azonnali teljesítésére.

A BKK tájékoztatása szerint a projekt során eddig megvalósult elemeket a jövőben felhasználják, így "a projekt során felhasznált források a projekt megvalósítása céljára hasznosulnak" - áll az előterjesztésben, amely szerint folyamatban a van a szerződés lezárásával kapcsolatos elszámolási kérdések rendezésének előkészítése is.

Az újratervezést követően - az eredeti elektronikus jegyrendszerrel összefüggő célokkal összhangban - a rendszer lehetővé fogja tenni: az országos elektronikus jegyrendszerrel történő átjárhatóságot, a fővárosi jegyek és bérletek elektronikus úton történő megvásárlását, és az így megvásárolt jegyek és bérletek papírmentes módon - elektronikus személyazonosító igazolvány, vagy elektronikus közlekedési kártya igénybevételével, illetve online mobil eszközzel - történő használatát. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.08
A "fotelszakértés" nem működik! ..
2020.08.08
Kevin Magnussen sokakhoz hasonlóan óriási tehetségként érkezett a Forma 1 mezőnyébe, de a....
2020.08.08
Júliusban már a járványvédelmi korlátozások ellenére is több autót adott el világszerte az Audi,....
2020.08.08
Georgij Majorenkó Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.08
Meglepetésre Valtteri Bottasé lett a pole pozíció, a beugró Hülkenberg pedig a harmadik helyet....
2020.08.08
Az extra nevű különkiadásban három esetet nézhetünk meg a rendőrök szemszögéből. ..
2020.08.08
A legnagyobb megtiszteltetés, ha egy autóról becenevén emlékezik meg az utókor – függetlenül attól....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja harmadik....
2020.08.08
Az Audi Hungaria erdő- és fatelepítéssel tesz a zöldebb környezetért: a gyárterületen már több....
2020.08.08
2020-ban az Audi Q5 modell kínálatában mutatkozik be a világítástechnológia következő generációja,....