elnöki autó

Frissül Putyin kedvence

2024.05.12.

A kormány marad, de kecsesebb arcot kap és változik a fénytechnikája.

Működik a klasszikus járműipari képlet: nagyjából hetedik évében kap egy kis ráncfelvarrást az orosz protokoll limuzin, melynek gyártóhelye is változik. Némi pikantériája az új telephelynek, hogy Putyin új Senat modellje a Toyota 2023. tavaszán kiürített csarnokában készülhet.

A Moszkvától ezer kilométerre fekvő Tatárföldről a nem csak turisták által, de a külföldi befektetők között is népszerű Szentpétervárra költözik az Aurus gyár.

Tervezett ide nagyobb beruházást a General Motors, ám a 2008-as világválság miatt elmaradt a Chevrolet gyár avatása. A politika, pontosabban az orosz-ukrán háború utáni embargó miatt szabadult meg telephelyétől a Toyota, melynek szentpétervári szalagjáról Corolla és Auris modellek gördültek le. Idén ősztől Aurusok, vagyis, vagyis az orosz protokoll flotta különböző változata készülnek majd ott. Ezt Denisz Manturov megbízott miniszterelnök jelentette be, aki kiemelte a projekt fontosságát.

Az Aurus Senat az Oroszországi Föderáció hivatalos állami autója, és ilyen minőségében Vlagyimir Putyin szolgálati autója, melynek különböző változatait 2021-től magánügyfelek is megvehetik.

Szóval az elvtársak után az oligarchák is átülhettek a német prémiumokból a Made in Russia luxuslimuzinba.

Követni kell a főnök példáját és az autókkal is kifejezni, hogy már hazai készítésű a XXI. századi orosz parádés kocsi. Így nem csak a Kremlben ért véget a Mercedes-korszak. Putyin elnök már 2019-ben hazai gyártásúba ült, igaz, a később bárki által megvásárolható Aurus Senat többszöri határidőmódosítás után készült el. Több kudarcos próbálkozást követően mutatták be a klasszikus szovjet ZIL-t váltó orosz Aurus márka első darabját, a Senatot, melynek páncélozott változata elsőként természetesen az orosz elnököt szolgálta, ahogy a konvoj Aurus mikrobusza. Az állami Kortezs (magyarul Kíséret) kollekció része lett egy terepjáró típus.

A 2013-ban indult és 12,9 milliárd rubeles (ötvenmilliárd forint) program eredménye, hogy 2018-as májusi beiktatásakor már ebben parádézott Putyin elnök. Moszkva után egy évvel Genfben is bemutatták a piacra kerülő polgári változatot, ami 10 millió rubelbe (40 millió forintba) kerül. Az orosz NAMI Járműipar Kutatóintézet és a német Porsche Engineering által fejlesztett dupla turbós 4,4 literes, V8-as motor teljesítménye 598 lóerő, nyomatéka 880 Nm.

Készült néhány a 6,6 literes, V12 hengeres 860 lóerős változat, melynek 1470 newtonméteres nyomatéka kilencfokozatú automata sebességváltón át jut a négy 20 colos kerékhez. A páncélozott Aurus Senat tömege 6,5 tonna., hossza 6,6 méter, szélessége 2 méter, magassága 1,7 méter.

A beépített minibárban Aurus-logós kristálypoharak állnak a pezsgősüveg mellett. Az elegancia többek között a VW konszernhez tartozó Bentleytől származó kapcsolóknak és egyéb alkatrészeknek köszönhető.

A prototípusokat Putyin elnök Szocsiban, a Forma 1-es versenypályán tesztelte. A Kreml-hírekben járatos Izvesztryija napilap szerint a kiemelt személyek védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) elsőre húsz Senátot rendelt, az Aurus modelleket exportálják is, bár a 2020-ban gyártásra került 150 autó többsége már a hazai piacon elkelt.

A latin arany (AU) és az orosz (RUS) szó kezdőbetűiből kreált Aurus márka terve 2021-ben 360 autó, 2022-re 1700, 2024-re 5 ezer autó volt, ám a legyártott darabszám messze elmarad ettől.

A 2018-ban alapított Aurus Motors kínálatában hétféle karosszéria változat szerepelt (normál limuzin, kétféle hosszúságú nyújtott tengelytávú, nyitott parádés, kombi, terepjáró és kisbusz), ám ezek sorozatgyártása késik, ahogy a motorkerékpáré és a helikopteré is.

A Senat kombiból és nyitott parádés változatból is csak három készült, a tavaly bemutatott Komendant terepjáróból is csak néhány nullszériás darab szolgál az orosz elnöki konvojban.

A 2025-ös modellév Senat orra a korábbinál szélesebb, immár LED-mátrix technológiás fényszórókat, új lökhárítót és kínai ízlésű hűtőrácsot kapott. Hátul krómcsík köti össze a szélesebb a lámpatesteket.

Nem változott a kormány, de az infotainment rendszerhez 13 colos érintőképernyő tartozik, a külső kamerák száma hárommal nőtt, egy kamera a sofőrt is figyeli, őt pedig éjjellátó segíti. Megmaradtak a hagyományos külső visszapillantók a megújult Senat limuzinokon, melyekből elsőként a Kreml flottája kap.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..