biztosító

Generali: szélviharos kárjelentés

2023.02.07.

Az utóbbi években – vélhetően a globális klímaváltozás hatásaként – egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási események és az ezek által okozott károk. A tavalyihoz hasonlóan idén is komoly viharokkal indult az év: a januári esőzések után február első hétvégéjén sokfelé okozott károkat az erős szél. A legerősebb széllökést – óránként 129,6 kilométerest – a Kab-hegyen mérték, ezzel fel is állt az új országos napi rekord, megelőzve az eddigi csúcstartó János-hegyet. Itt 2020-ban 124 kilométer/órás széllökéseket mértek. Szombaton a második és a harmadik legnagyobb széllökéseket a sármelléki reptéren és a siófoki kikötőben mérték, az előbbi helyszínen 117 kilométeres, az utóbbin 116.6 kilométer/órás széllökések voltak észlelhetők.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a február 5-i, szombati szélvihart követően és vasárnap több, mint 4800 bejelentés érkezett hozzájuk. A tűzoltóknak komoly munkát adott az erős szélvihar, több, mint 2700 helyszínen kellett beavatkozniuk.

A Generali Biztosítóhoz hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett, a vállalat becslései szerint a károk értéke elérheti a 350 millió forintot.

Az erős szél fákat döntött ki, sok esetben utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek a fák. Szinte minden vármegyét érintett az erős szél, a legtöbb munkát Somogy, Baranya és Tolna vármegyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak.

Ugyanezt támasztják alá a Generali adatai is. Eddig a kárbejelentések zöme Baranya, Somogy és Tolna vármegyéből érkezett: Pécs, Kaposvár, Veszprém és környékük szenvedte meg leginkább az erős szélvihart.

Hogyan előzhetjük meg a károkat?

A legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról. Ha erős szél várható, az első dolgunk az legyen, hogy bezárjuk az ablakokat és védett helyre visszük a szabadban lévő vagyontárgyainkat, autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá. Ha vihar is várható, érdemes áramtalanítanunk elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de tartsuk szem előtt, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni.

Emellett nem csak arra fontos figyelmet fordítani, hogy legyen biztosításunk az ingatlanon, de arra is, hogy ne váljunk alulbiztosítottakká – legalább évente aktualizáljuk biztosítási szerződéseinket. Ez különösen ajánlott az ingatlanunk esetleges fejlesztését, korszerűsítését, ingóságaink gyarapodását követően, hogy megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzünk. Az egyre kiszámíthatatlanabb természeti katasztrófák és a folyamatosan emelkedő építőipari költségek ugyanis egyre magasabb átlagos kárkifizetéseket eredményeznek.

Akár már a kárfelmérés napján a pénzünkhöz juthatunk

Ha mégis megtörtént a baj és kárunk keletkezett, akár videós kárrendezéssel, egy okostelefon segítségével pár perc alatt rendezhető a kár. Vagyonkároknál akár 5-7 perc, míg gépjárműkároknál 10-15 perc alatt megtörténik a felmérés, és amennyiben a videóhívás alapján a kár rendezhető, a kárösszeg utalása is megtörténik. Az azonnal indított kifizetés tehát már néhány percen belül a bejelentő számláján lehet.

Emellett fontos figyelmet fordítanunk nem csak lakóházunkra, de például a nyaralónkra is: érdemes mielőbb ellenőrizni a nyaralót és az esetleges károkat is, ha pedig károsodott az ingatlan, akkor haladéktalanul jelentsük be a kárt.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.22
Többször kacérkodott egy négyajtós sportszedán gondolatával a Porsche, mégis a Panamera volt az....
2023.03.22
Az S&P Global Mobility egy érdekes új tanulmánya azt vizsgálta, hogy mely autógyártók a....
2023.03.22
A VW csoport magabiztosan vág bele az új pénzügyi évbe. A szállítások, az eladások és a nyereség....
2023.03.22
Tovább növelte nyereségességét a 2022-es üzleti év folyamán a Volkswagen márka, miközben az....
2023.03.22
Milyen hibrid ez? Néhány napig volt lehetőségem kipróbálni a Nissan szalonokban az év elejétől....
2023.03.22
Egy pályafenntartó járműnek ütközött neki egy kamion. Az ütközéstől a jármű a sztráda melletti....
2023.03.22
Hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak....
2023.03.22
Ingatlanfejlesztéseket, energiahatékonyságot és korszerűsítést szolgáló infrastrukturális....
2023.03.22
A rendezvény történetében először képviseltette magát a Toyota és a Lexus a Tokio Outdoor Show....
2023.03.22
Autós üldözés közben, egy vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi, rendszám nélküli terepjáróval....