modellautó

Gyorsabban? Nem! Lassan, pontosan, ügyesen

2015.08.18.

Egy rádiótávirányítású autónál a legelső jellemző amire kíváncsiak vagyunk az, hogy milyen végsebességre képes. Egy Crawlerek-nél (Sziklamászó) ez a tulajdonság az egyik leglényegtelenebb adat. Itt ugyanis nem a végsebesség a fontos, hanem, hogy mennyire ügyesen, pontosan irányítjuk a járművet.

Szerző:  Kiss László

Nevezhetjük crawlernek, triál autónak, nagyon sok féleképpen hívják. Ennél a vezetési stílusnál sok olyan dologra kell figyelni, mint például hol van a kocsi súlypontja, melyik az a határ ameddig megtudjuk úgy dönteni a járművet hogy ne billenjen át, milyen íven tudunk fordulni, szóval megfontoltan kell vezetni. A Maverick Scout 1:10 méretarányú autója ezen a téren egy nagyon jó választás. Már a dobozán lévő kép is figyelemfelkeltő, ahogyan a Scout éppen egy sziklára „mászik” föl. A doboz tetőt leemelve egy magas építésű, fura kinézetű járművel találkozunk.  A csomagban megtaláljuk még a 2 csatornás 2,4Ghz-es távirányítót, a hálózati akkutöltőt, a 2000mAh 7,2v-os NiMH akkumulátort, valamint egy használati útmutatót. Az autó összeszerelt állapotban érkezik hozzánk, összeszerelést nem igényel. 

A karosszériát négy darab sasszeg rögzíti az alvázra.  A kaszni alatt találhatóak az elektronikai egységek, a vevő valamint a motorfordulatszám szabályzó, ami vízálló. Ha víz közelben játszunk, esetleg nedvesség éri a vezérlőt, akkor nem lesz baja. Amikor kezünkbe vesszük a járművet, feltűnő hogy milyen nagy kitérése van a futóműnek. Az első és a hátsó hidak négy-négy  alu lengőkaron keresztül csatlakoznak a „V” alakú oldalvázhoz. A zárt differenciálműves hidakat négy darab olajos teleszkóp szorítja a talajhoz. A kormányzásról egy 9kg-os fémfogaskerekes szervo gondoskodik, ami az első tengelyen helyezkedik el. A jó kormányozhatóságot segíti a rövid kormány rudazat, emiatt nem lesz nyúlós az irányítás, hanem közvetlen.

Az alváz közepén elhelyezett motor illetve áttételház két darab kardánnal hajtja a két tengelyt, amin 2,2 colos beadlock-os kerekek találhatók. A beadlock-os kerekek előnye hogy a gumi nem ragasztva van a felnire, hanem a gumik peremét egy fémgyűrűvel, és csavarokkal rögzítik a felnire. Így gyakorlatilag roncsolás nélkül cserélgethetjük a gumikat a felnin, a terephez megfelelően. Ezzel a szettel teljes mértékben el tudunk indulni a crawler-zés rögös útjain. Elsőnek a 7,2V-os akkut kell feltölteni. Nagyjából 7 órás töltés szükséges a teljes töltöttséghez. Az üzemidő hozzávetőlegesen fél óra. A távirányítóba behelyeztük a 4 darab AA ceruzaelemet, az akkut az autóba, és máris nekivághatunk sziklás terepnek. Minden megvan benne, amivel elsajátíthatjuk az első lépéseket.

Aki a sebesség megszállottja az is nyugodtan kipróbálhatja ezt a lassú járgányt, nem fog benne csalódni. Az izgalom itt is ugyanúgy megmarad, csak nem a gyorsaság, hanem a pontos, és megfontolt irányítás miatt. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.12.04
Halálos baleset történt péntek reggel Jászárokszállásnál, a 3203-as út 23-as kilométerénél, ahol....
2020.12.04
Hegemónia a hibridek körében, dominancia a pickupok mezőnyében, győzelem a crossoverek piacán és....
2020.12.04
A 38 éves férfi a gyanú szerint Budapesten, a 61-es villamoson támadta meg a szerelvény vezetőjét....
2020.12.04
Az új Land Rover Defendert két díjjal is kitüntették a világszerte elismert TopGear.com Awards-on:....
2020.12.04
A C-Prémium kategóriába 2021-ben érkező DS 4 modell a francia luxus és a high-tech találkozása egy....
2020.12.04
Alighogy megjelent a színen, nyomban egy rendkívül értékes elismeréssel kezdte karrierjét a Peugeot....
2020.12.04
Az Audi folytatja elektromos offenzíváját a Q3 45 TFSI e és a Q3 Sportback 45 TFSI e modellek....
2020.12.04
A Volkswagen konszernhez tartozó brit Bentley autógyár felkészült arra az esetre, ha Nagy-Britannia....
2020.12.04
A Dunántúli-középhegységben és a nyugati tájakon, még tartósan fagypont alatt maradhat a....
2020.12.03
1920-1930. Tündöklés és bukás. Újabb érdekességgel jelentkezünk, hogyha már a koronavírus először....