Bécs

Ha Ausztriába készül, ezt feltétlenül olvassa el, a gatyája rámehet

2024.01.29.

Január 31-ével lejár a tavalyi, éves autópálya matrica érvényessége Ausztriában. A 2024-es, napsárga vignettákat országszerte hatezer helyszínen lehet megvenni, és a hagyományos, felragasztható változat mellett a digitális matricát is megvehetik, de érdemes személyesen. Ha online vásárolják magánszemélyek, akkor 18 nap után válik csak érvényessé. Újdonság az 1 napos matrica - írja a volksgruppen.orf.at.

Az éves matrica ára személyautókra 96 euró 40 cent, míg a motoros vignetta 38 euró 50 centbe kerül. A felragasztható és a digitális matricák ára ugyanannyi. A 10 napos, 2 hónapos vagy 1 éves érvényességi idejű matricák megvásárolhatók több mint 6000 értékesítési ponton Ausztriában és külföldön, valamint az ASFINAG útdíjboltban vagy az ASFINAG alkalmazásban.

Az osztrák autópálya fenntartó internetes oldala. Képernyőfotó.

A 2024-es évben néhány változás van az osztrák autópályák és autóutak matricájában. Ezek a változások az EU útdíjszabási irányelvének végrehajtásán alapulnak. Az 1 napos matricával egy új digitális matricaterméket vezettek be. Ez 8,60 euróba kerül. Az ASFINAG termékkínálatának az új 1 napos matricával történő bővítése mellett lehetőség van arra, hogy az 1 napos és 10 napos matricák online vásárláskor azonnal érvényessé válnak. A 2 hónapos és éves matricák a fogyasztóvédelem miatt továbbra is legkorábban az online vásárlást követő 18. naptól érvényesek. Az újonnan bevezetett egy napos érvényességi idejű matrica viszont kifejezetten digitális termék, amely az ASFINAG útdíjboltban vagy az ASFINAG alkalmazásban kapható.

A vignettát a benzinkutakon vásárlóknak fontos tudnivaló, hogy a matricát a szélvédő bal szélére vagy a visszapillantó tükör mögé, jól látható helyre kell kitenni. A matrica alsó része a vásárlás bizonylata, ezt a sofőrnek meg kell őriznie – ezzel lehet például később pót-matricát igényelni.

Az ASFINAG autópálya-kezelő figyelmeztet, hogy az online megváltott, digitális matricák nem érvényesek azonnal. A privát vásárlók csak az elállási időszak leteltével, tehát a vásárlás után 18 nappal használhatják azokat a díjköteles utakon. A személyesen megváltott digitális matricákra, illetve a céges vásárlásokra ez a szabály nem vonatkozik, ebben az esetben azok azonnal érvényesek.

Sokba kerül, ha elfelejt matricát venni

Akit érvényes matrica nélkül érnek tetten az autópályán, annak 120 eurót kell fizetnie. A hamisítást pedig 240 eurós bírsággal büntetik.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..
2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....