Vasúti balesetek

Halhatatlan szerelem, halálos mozdony

2015.02.07.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerelme igazi, ritka csodája volt az életnek, a kapcsolatnak egy vasúti szerelvény véget vetett. Az évtizedeken át hallgató mozdonyvezető a közelmúltban hozta nyilvánosságra vallomását. A koronatanú állítása szerint a Színészkirály öngyilkos lett.

Archív fotó a színészházaspárról

A korabeli Magyarország két vezető színésze egyszersmint házas- és szerelmespár volt, akik, ha módjukban állt, kőszínházban, ha nem, előadóestjükkel művelődési házak színpadán alakították az örök Rómeót és Júliát. Ne könnyű sztárocskák média-vezérelte kapcsolatára, hangos összeveszéseire, válásaira gondoljon a kedves olvasó. Ruttkaitól, Latinovitstól mi sem állt távolabb, mint a manapság divatos celeb-vircsaft. Ám nagyszerű és sikeres színészpályát befutni soha, sehol nem volt könnyű. A művész, aki a maga közegében szárnyal, a színpadon kívül kiszolgáltatott. Ha nem alkuszik meg a földi hatalmasságokkal, nem hagyják repülni. Latinovits soha nem rejtette véka alá a véleményét, ha tehetségtelen színházi emberekkel, kijáró ügynökökkel, netán újságírókkal gyűlt meg a baja. Meg is tettek mindent, hogy eltakarítsák a pályáról.

A Színészkirály halálát közvetlenül azonban egy nyaralóvonat okozta. Sokáig vitatták, mi történt Szemesen az utcavégi gyalogos vasúti átjáróban. A színész családja: édesanyja, és testvére, Bujtor István, akik a végzetes esemény előtti percekben beszéltek vele, állították, nem lehetett öngyilkosság. Erre az álláspontra helyezkedett Ruttkai Éva is, mondván szerelme bizonyára elvétette a lépést: gyerekként gyakran ugráltak le-föl az állomás közelében lassítva közlekedő vonatra.

A mozdonyvezető most, sok évtizeddel később megtörte hallgatását és a maga, hitelesnek tekinthető történetét adta elő. Eszerint a színész váratlanul a közeledő vonat alá vetette magát. Ereje teljében lévő, 45 éves férfi, közismert, népszerű művész, nehezen kezelhető ember. Ám az is köztudott, hogy beteg volt, depresszióra hajlamos, az eset idején gyógyszerek hatása alatt állt. Közvetlen környezetének érthetetlen és talán kínos volt elfogadni az öngyilkosság tényét. Nem érzékelték, milyen közeli a baj? Nem volt senki, aki segített volna?

A mozdonyvezető, aki életében először élte át, milyen átrobogni egy élő emberen, csak később tudta meg, hogy a Színészkirályt ölte meg. Sohasem heverte ki igazán. De nyilvános tanuvallomásával eldöntötte az 1976 júniusa óta nyitott kérdést. Szerinte Latinovits legendáját nem gyengíti, ha tudjuk: a maga elhatározásából ugrott a Keszthelyről Budapest Déli pályaudvarra tartó gyorsvonat elé.
Jámbor Gyula

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.25
Mint ismert, június 24-étől módosultak a MOL töltőállomásokon a tankolási szabályok. Változott – 50....
2022.06.25
Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és....
2022.06.25
Az orosz autóipari óriás, az AVTOVAZ június végén legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS....
2022.06.25
Kulcscsontja mellett bordái is eltörtek Gönczy Gergőnek, akit három társával együtt ütött el egy....
2022.06.25
Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig....
2022.06.25
A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci....
2022.06.25
Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó....
2022.06.25
Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát Herceghalomnál szombat délután....
2022.06.25
Pénteken még nem tudták átállítani a összes érintett Mol-kutat ahhoz, hogy ne lehessen 50 liternél....
2022.06.25
Olajembargó, infláció, háború, koronavírus-járvány ide vagy oda, számos nagyon drága luxus- és....