kereskedelem

Harcban a pancsolt motorolajok ellen

2014.01.25.

Ismert nevű kereskedés vagy számlát adó szerviz jelenthet rá biztosítékot, hogy az olaj, amit az autónk motorjába töltenek, valóban jó minőségű legyen. Januárban jövedéki termék lett a kenőanyag, azóta érezhetően visszaszorulóban a feketepiac.

Szerző: Jámbor Gyula

Ha karamella- vagy éppen eperillat csapja meg az orrunkat, amikor egy olajos flakon kupakját lecsavarjuk, ne csodálkozzunk. A motorolajok jelzőillata ugyanis az azonosíthatóságukat szolgálja, mint a színezék vagy a flakonon elhelyezett hologram. Az olajhamisítás ugyanis ismét felütötte a fejét, csak most nem a gázolajjal, hanem a motorolajjal trükköznek a csalók. Az eredetihez megszólalásig hasonló csomagolásban, a világmárka áránál olcsóbban adnak - valamit, ami motorolajhoz hasonlít. Sajnos az effajta anyagok az átlagember számára érzékszervi próbával nem ismerhetők fel. A pancsolt olaj legfeljebb akkor köszön vissza, ha a motor érthetetlen módon gyengébb hatásfokkal kezd működni, ám sajnos ez is csak bizonyos idő elteltével mutatkozik meg. A veszteség kettős: az államnak milliárdos adóbevétel-kiesést, míg az egyes üzembentartóknak akár több milliós kárt okozhatnak a csalók.

A kártékony jelenség visszaszorítása volt a célja az Autószerelők Országos Egyesületének, amely az Autós Nagykoalíció támogatásával a kormányzathoz fordult, és javasolta az olajtermékek jövedéki körbe vonását. A javaslatot - amelyet az olajforgalmazó vállalkozások is támogattak - a kormányzat befogadta, és január 1-jén életbe lépett az adótörvény módosítása. Eszerint a kenőolajok és kenőanyagok kiszereléstől függetlenül jövedéki engedélykötelessé váltak. A törvény alapján ezen termékek belföldi nagykereskedelme, az export-importja, illetve közösségi kereskedelme ezentúl jövedéki engedélykötelezettség mellett végezhető.

„A közelmúltban életbe lépett szabályozás eredményeként máris érezhetően csökkent az illegális kenőanyagok forgalma” - mondta lapunknak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke. A szakember szerint a törvény nagyobb fenyegetést jelent a csalóknak, és szűkültek a kiskapuk is. Aki ugyanis interneten keres olcsó motorolajat, már nem leli az első találatok közt a rossz magyarsággal megszövegezett csomagküldő portálok ajánlatait. Mit tegyen, aki biztos szeretne lenni benne, hogy nem csapják be pancsolt kenőanyaggal? Ábrahám György, a Motor-parts.hu webáruház értékesítési vezetője szerint nem érdemes ezerforintos árkülönbözetért a többmilliós értékű jármű motorjának működőképességét veszélyeztetni. Tanácsa, hogy vásároljunk ismert, minőségi forrásból, bejáratott márkájú terméket, és fizessük ki a "legeslegolcsóbbnál" akár 20-30 százalékkal magasabb árat. Ha szervizben cserélik az olajat, kérjünk számlát, ugyanis akkor a szerviz felel a megfelelő olajért is. Emellett ragaszkodjunk a jól ismert illathoz: a kétütemű motorkerékpárokhoz például eperillatú olajat is kínálnak. Ezt nem könnyű hamisítani, így ha a vevő eperillatot érez, nagy baj nem lehet

Megjelent a Magyar Nemzet január 25-i számában

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
Ez a kompakt Mercedes-Benz már nem egyszerűen prémium autó, sokkal inkább a luxus kategóriába....
2023.09.21
Rendhagyóan telt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny....
2023.09.21
Miért csak mostanában hallunk új dolgokat a Mitsubishiről, és hogy alakul nagy visszatérésük az....
2023.09.21
Elhunyt dr. Kovács Ferenc, a közlekedéstan győri professzora - közölte a Széchenyi István Egyetem. ..
2023.09.21
A Chemnitzi Műszaki Egyetem autószakértői arra számítanak, hogy a Kínából érkező import jelentősen....
2023.09.20
A Reuters cikke szerint a Tesla rejtett csoportot hozott létre, hogy elhallgattassa a hatótáv-....
2023.09.20
A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési....
2023.09.20
Van, hogy a praktikum fontosabb, mint a szépség. Így van ez a 21-dik század Honda Motocompojánál is....
2023.09.20
Egy autós fedélzeti kamerája rögzítette azt felvételt az M0-son, kedden kora délután, amelyen....
2023.09.20
Én vagyok a rút kiskacsa. Eleinte sokan csúfoltak, kinevettek. Billegve jártam, csetlettem-....