portré és interjú

Harmóniában a kézmű és a hightech 1. rész

2020.06.27.

Imádom a sütiket, sokszor nem tudok ellenállni látványuknak, ezért megveszem, megeszem a csábító tortákat. És sokszor csalódom.

Egzotikus import

A látszat sokszor csal, ahogy a legtöbb cukrász is, mert a látványra gyönyörű és kívánatos sütemények íze messze elmarad külsejüktől. Nem igazán etikus, de amikor véget ért többórás beszélgetésünk és fotózásunk, elfogadtam a kóstolót a Mestertől, aki Karl Zsoltként ismert és elismert szakmájában, ráadásul nemzetközi szinten is. Nem okozott csalódást, sőt!

Talán nem véletlen, hogy berry dream fagyija és sárgabarackos sajttortája is trófeát ért és rengeteg vendéget hozott mindkét dunaharaszti üzletének.

Nincsenek nagy titkok ebben a szakmában sem, csak természetes alapanyagokat kell használni: vaj, vanília, csokoládé, a gyümölcsfagylatoknál legalább ötven százalék tiszta gyümölcs. Zsolt nem csak vesz, de termel is, süteményeihez saját termesztésű málnát és otellószőlő használ, szilvalekvárjának alapanyaga is otthoni főzésű. Egzotikus gyümölcsöket a franciáktól importál.

Nemcsak szépek...                                                                                     Fotók: Boros Jenő

Kedvenc ízek

Már gyerekkorában beleszeretett a természetes ízekbe: a nagyszülők udvarán összeszedett körtéket felkockázta, majd rumos-csokis öntetben megpörgetve kekszes desszertként tálalta a családtagjainak. Minden fagyit szeret, de leginkább az egyszerűbb ízek a kedvencei, szóval nem ízkavalkád mániás, fogyasztóként a gyümölcsösöket és mousseau csokoládé típusúakat favorizálja. És persze évtizede kreál újakat.

Pályaválasztásakor felmerült az asztalos és fogtechnikus szakma is, de nyári szünetben inkább beállt a unokatestvére cukrászdájába és egy életre megszerette a szakmát. Segédként először tésztaposzton dolgozott, ő készítette a piskótákat, ami nem volt egyszerű, hiszen akkoriban a spéci kesztyű nélkül sütéskor sokszor össze-vissza égette kezét a forró lekvárra, az alkari égés szakmai ártalom.

Dolgozott cukrászsegédként és cukrászként a Vigadóban, az Intercontinentalban. Mindig jó mestereket talált: tizenöt éven leste el a szakmát a csokoládéguruként ismert Borbély Bélától, a Tortakönyv, Bonbonkönyv és Desszertkönyv szerzőjétől, valamint a Stühmer csokigyár zakmai koordinátorától.

Győztes fagyi

Rendszeres látogatója volt francia és olaszországi tanfolyamoknak, mert a cukrászat is örök tanulás. Sok ötlete születik fagyi-gép mellett, de sajnos nem mindegyik megvalósítására jut ideje, de ami megvalósul, az biztos sikeres lesz: a vendégek is szeretik legendás Anna Pavlovna tortáját és huszonnyolcféle fagyiját.

Nem meglepő, hogy többször is sikeresen szerepelt a legjobb fagylaltkézműveseknek megrendezett Gelato World Tour European Challenge-ről elhozta a szakmai különdíjat. De nem elégedett meg ennyivel Bolognában, mert a mezőny tagjainak kihívására a tízeurós költségvetésű háziversenyt is megnyerte: szigorúan ellenőrzött buszos bevásárlás az olasz piacon, majd egy újabb győzelem, amit a baracklekváros kenyér fagyi hozott Karl Zsoltnak.

Megnyerte a világ legrangosabbnak számító Gelato World Tour Festivalon a magyarországi döntőt, jövőre indul az Európa bajnokságon.

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.20
Változóban az orosz autótolvajok ízlése. A legnagyobb biztosítótársaság, az AlfaStrahovanyije a....
2022.01.20
Személygépkocsikat és napelemeket kapott három cégtől az Ökumenikus Segélyszervezet - írja az MTI. ..
2022.01.20
Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán....
2022.01.20
A Volánbusz jármű-fiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több....
2022.01.20
A karácsonyi különkiadást érdemes végignézni! 2 csapat. Egy kis Polski. 3 feladat. Nagyon izgalmas....
2022.01.20
Íme, egy angol felmérés - sok meglepetéssel. ..
2022.01.20
Negyedével nőtt tavaly a félvezetőipari ágazat forgalma globálisan a Gartner piackutató vállalat....
2022.01.20
A Pest megyei rendőrök az elmúlt napokban az M0 autóúton tevékenykedtek, két horrorkaravánt is....
2022.01.20
A Volkswagen autógyártó 2021-ben lényegesen több járművet tudott eladni az Egyesült Államokban,....
2022.01.19
Eltűnő kategóriák, halálra ítélt topmodellek? Hihetetlen, de egyre népesebb a mezőny. ..