fejlesztések

Háromdimenziós nyomtatóval is készülnek Toyota oldtimer alkatrészek

2021.09.28.

A Toyota Gazoo Racing egyedülálló projektje keretében rég nem gyártott, ám a gyűjtők által annál inkább kedvelt típusokhoz kínál az autók üzemben tartásához elengedhetetlen alkatrészeket. A folyamatban mostantól a legmodernebb additív gyártástechnológiák is szerephez jutnak, mint például a 3D nyomtatás.

A Toyota Gazoo Racing 2020 nyarán indította útjára különleges alkatrészgyártó programját. A GR Heritage Parts néven ismert szolgáltatás veterán korú Toyota sportautókhoz – kezdetben a Toyota Supra A70 és A80 szériákhoz, majd a Toyota 2000GT szupersportkocsihoz – kínált újragyártott alkatrészeket. Idén nyáron a gyár történetének egy ikonikus modelljét: Toyota Land Cruiser J40-es szériát is felvették a palettára, így lefedve a veterán Toyoták egyre erősödő piacának oroszlánrészét.

A program néhány kulcsfontosságú alkatrésszel indult, a fejlesztők a visszajelzések, illetve a kereslet függvényében folyamatosan bővítik a portfoliót. A hiánypótló szolgáltatás létfontosságú a gyűjtők, hobbisták számára, hiszen az eredeti gyártásból már régen kivett alkatrészek utánpótlásával biztosítható, hogy üzemben tartsák, folyamatosan használják autóikat.

Ugyanakkor az ehhez kapcsolódó piaci sajátosságok különleges helyzet elé állították a Gazoo Racing szakembereit. Veterán autókhoz nem gazdaságos nagy mennyiségben, hagyományos gyártóüzemben előállítani alkatrészeket. Elengedhetetlen ugyanakkor a kiemelkedő minőség, a méretpontosság, a megfelelő megjelenést és esetleges kezelhetőséget (festhetőséget) biztosító textúra, már csak a Toyota márka minőségi hírneve miatt is.

GR Heritage Parts program vezetői a háromdimenziós nyomtatás technológiájában találták meg az optimális megoldást. Ennek a területnek pedig a japán Solize az egyik úttörője és legnagyobb szakértője: a vállalat az 1990-es évek óta foglalkozik az additív gyártástechnológiák fejlesztésével és alkalmazásával.

A két cég együttműködése a Toyota Supra A70 első ajtajainak belső burkolópaneljével veszi kezdetét. A komplex, nagyméretű idom additív gyártása egyben ipartörténeti mérföldkő is: Japánban most először fordult elő, hogy 3D nyomtatóval állítsanak elő eredeti (azaz nem alkatrészpiaci) autóalkatrészt.

A 3D nyomtatás nem csak gyors gyártásindítást, gazdaságos és rugalmas termelést tesz lehetővé. Mivel a technológia feleslegesség teszi az öntő- és présformákat, az azok legyártásával, tárolásával és szállításával kapcsolatos logisztikai nehézségektől és környezeti terheléstől (CO2-kibocsátás) is mentesíti a gyártót.

A tapasztalatoktól függően a későbbiekben elképzelhető a Solize szélesebb körű szerepvállalása a GR Heritage Parts projektben. Ez az alkatrész-kínálat rugalmas bővítését, a megrendelések gyors teljesítését tenné lehetővé, valamint leegyszerűsítené további ikonikus Toyota modellek költséghatékony bevonását a programba.

Fotó: Toyota, Solize

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.23
Egy kerékpáros vesztette életét, miután összeütközött egy személygépkocsival - írja a police.hu ..
2021.10.23
Az elkövetkezendő héten rövidített munkaidő (Kurzarbeit) lesz a Mercedes rastatti gyárában. Ennek....
2021.10.23
Európa legnagyobb autógyártója a chipválság ellenére meg tudta duplázni az elektromos járművek....
2021.10.23
A Nissan nemrég mutatta be a 80-as évek Nissan Hardbody off-road bajnokai által inspirált, az....
2021.10.23
A Bridgestone bejelentette legújabb, túramotor-kerékpárokra fejlesztett Battlax Adventure Trail....
2021.10.23
Megszűnt az útlezárás az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, Hatvannál, ahol halálos....
2021.10.23
Lipcse városa 2025-től csak elektromos autókat akar engedélyezni a személyszállításban. Ennek....
2021.10.23
Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten -....
2021.10.23
Nem sok autótípus mondhatja el magáról, hogy 50 milliónál is több példányt adtak el belőle, amióta....
2021.10.23
Mesterséges intelligencia segítségével, automatikusan tölti az elektromos járműveket a vállalat....