repterek

A Heathrow-n kell új pályát építeni egy brit szakértői jelentés szerint

2015.07.01.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: A londoni Heathrow repülőtéren kell új kifutópályát építeni, mert ez lenne a leghatékonyabb megoldása a brit fővárost és térségét fojtogató egyre súlyosabb repülőtéri kapacitásszűkösségnek - áll a brit kormány megbízásából több évi munkával összeállított, szerdán Londonban ismertetett szakértői jelentésben.

Az e célra életre hívott szakmai testület - Airports Commission - jelentése szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow harmadik pályáját a légikikötőtől északnyugatra kellene megépíteni. Felmerült az a lehetőség is, hogy az északi pálya meghosszabbított vonalában épüljön az új kifutópálya, illetve az is, hogy a második legnagyobb londoni repülőtéren, Gatwicken épüljön új pálya, de a bizottsági ajánlás szerint ezek jóval kisebb gazdasági haszonnal és kapacitásbővüléssel járnának. A jelentés szerint a bizottság által javasolt megoldás 60 év alatt 147 milliárd fontot (65 ezer milliárd forintot) adna hozzá a brit hazai össztermékhez, 2050-ig 70 ezernél több új állást teremtene, és 40 új célállomás kiszolgálását tenné lehetővé.

A beruházás ugyanakkor csaknem 800 lakóingatlan lebontásával járna, és a kiszolgáló infrastruktúrával együtt 23 milliárd fontba (tízezer milliárd forintba) kerülne. A bizottság elismeri azt is, ha Gatwick kapna új kifutópályát, azt 7 milliárd fontból meg lehetne oldani. David Cameron brit miniszterelnök szerdán az alsóházban bejelentette, hogy a kormány még az év vége előtt dönt a kérdésben. A jelentés azonnal felszította a Heathrow sorsa körül hosszú ideje parázsló belpolitikai vitát.

Boris Johnson, London kormánypárti - konzervatív - polgármestere, akit a brit sajtó egyöntetűen az e parlamenti ciklus végén leköszönő Cameron legesélyesebb utódjelöltjének tart, a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán kijelentette: egy ilyen tervet legutóbb "az 1950-es évek Kínájában lehetett volna eladni". Johnson hozzátette: nem hiszi, hogy a jelentésben javasolt beruházás megvalósul, mert ha megvalósulna, az több millió londoni számára "katasztrofális" zajterheléssel és közlekedési környezetszennyezéssel járna. Johnson régóta következetesen ellenzi Heathrow bővítését. Az ő tervei alapján a Temze tengeri torkolatában, egy mesterséges vagy egy természetes szigetre építenének teljesen új repülőteret, négy kifutópályával, Heathrow helyén pedig 250 ezer lakosú új nagyváros épülne.

Nagy-Britanniában évek óta komoly vita tárgya, sőt belpolitikai feszültség okozója a rendkívül szűkös londoni repülőtéri kapacitás bővítésének ügye. London öt nagy nemzetközi repülőterének összesen mindössze hat kifutópályája van. Csak Heathrow-n - a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőterén - működik két pálya, de ezek kapacitás-kihasználtsága is 99 százalékos. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb időjárási vagy műszaki probléma is hosszadalmas - esetenként napokra elnyúló - forgalmi fennakadásokat okoz, és csúcsidőszakokban a beérkező repülőgépek fennakadás nélkül is hosszas körözésre kényszerülnek, mielőtt leszállási engedélyt kapnak. A többi londoni légikikötőben egy-egy pályán zajlik a forgalom, miközben például az amszterdami Schiphol repülőtérnek egyedül hat pályája van.

Heathrow környéke azonban sűrűn lakott, így gyakorlatilag lehetetlen egy újabb pálya kialakítása lakókörzetek feláldozása nélkül - nem beszélve két vagy több új pályáról, amennyire a szakértők szerint valójában szükség lenne -, és a többi londoni légikikötő környékének lakossága is mereven ellenzi a bővítéseket.

Forrás: MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.03.29
A NASA az Egyesült Államok első kereskedelmi szolgáltatóját, a SpaceX-et választotta ki arra a....
2020.03.29
Enyhítettek a közlekedési korlátozásokon a közép-kínai Vuhanban a hét végén, miután az új....
2020.03.29
Khodeli Nodar Grúziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.03.29
Nem kell kimozdulni ahhoz, hogy a biztonságos közlekedéshez szükséges készségeket és ismereteket....
2020.03.29
A NASA bemutatta az első képeket a teljesen elektromos, X-57 Maxwell névre hallgató repülőjéről,....
2020.03.29
Tavaly meghirdetett stratégiája részeként jelentős akvizícióról határozott az AutoWallis Nyrt.....
2020.03.29
Elkészült a Környe és Vértessomló belterületi részeit összekötő kerékpárút, melyhez a két település....
2020.03.29
Csaknem tizenegymillió ember nevét viszi magával az űrbe az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA....
2020.03.29
Egy 33 éves fácánkerti férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás miatt indult....
2020.03.28
A Toyota bemutatta a 2020-as Gazoo Racing Yaris autóját, amely egy 1,6 l lökettérfogatú....