magyar járműgyártás

Hidrogénmotorral valósul meg az első magyar hipersportautó, a Kincsem

2022.04.01.

Egy Svájcban élő magyar üzletember, Bak Tibor cége nagynevű autóipari beszállítók segítségével fejleszti az innovatív technikájú sportkocsit, amely 2025-ben érkezik.

A Kincsem-projekt mögött álló Bak Motors bejelentette, hogy sikerült megnyernie partnernek a brit Ricardo és a McLaren Applied autóipari beszállítókat. Az együttműködés célja, hogy 2025-re megvalósuljon egy új, elektromos hajtású hipersportautó, amelyben az áramtermelésért egy hidrogénnel üzemelő, belső égésű, dugattyús motor felel majd. Ez fontos változás az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, akkor ugyanis még azt kommunikálta a Bak Motors, hogy a Kincsem Hyper GT-ben egy igen pörgős (13 ezres fordulatot elérni képes), háromliteres, benzines V10-es motor termeli az áramot, amelynek fordulatszáma a terhelés függvényében úgy változik, ahogy a sebességváltós, normál hajtásláncú autók motorjaié.

Bak Tiborék két dolog miatt döntöttek végül a hidrogénüzemű motor használata mellett: egyrészt a benzines V10-es nehezen tudta volna teljesíteni a 2025-ben életbe lépő Euro 7-es károsanyag-kibocsátási előírásokat, másrészt időközben hozzáférést nyertek az amerikai Plasma Kinetics forradalmi hidrogéntárolási technológiájához, amelyet több mint 10 éve szabadalmaztattak, de az Amerikai Védelmi Minisztérium eddig akadályozta a privát célú értékesítését.

Az egyelőre ismeretlen hengerszámú és elrendezésű, hidrogént égető motor a brit Ricardótól származik. Bár az enyhén módosított benzinmotorokat régóta lehet hidrogénnel üzemeltetni, ez mindig nagy teljesítménycsökkenéssel járt, mivel a hidrogéngáz sokkal gyorsabban terjed, mint a benzin, ha a hengerbe fecskendezik. A legújabb közvetlen befecskendezési technológiával a Ricardo most megoldotta ezt a problémát, lehetővé téve, hogy a hidrogénmotor azonos képességű legyen a benzinmotorral – de immár szén-dioxid-kibocsátás nélkül.

A második probléma a hidrogénnel a tárolás szokott lenni: általában 350 vagy 700 bar (a légköri nyomás 700-szorosa) nyomáson, vastag falú, nehéz tartályokban lehet csak tárolni ezt a gyúlékony gázt az üzemanyagcellás elektromos autókban, amelyeket csak sok millió dollárba kerülő állomásokon lehet újratölteni. A Kincsem az első olyan autó lesz a világon, amely nem magas, hanem légköri nyomáson tárolja a hidrogént. Az amerikai Plasma Kinetics forradalmi megoldása nanofotonikus filmet használ, amely elnyeli a hidrogént, amelyet később fénysugár alkalmazásával szabadítanak fel belőle. Hasonlít a folyamat ahhoz, ahogy egy CD-lejátszó működik: magát a zenét a CD lemez tárolja, de azt csak lézersugár segítségével tudják megszólaltatni.

Tehát a Kincsem Hyper GT tankolásához nem lesz szükség nagynyomású hidrogéngáz kezelésére egy erre a célra szolgáló töltőállomáson (amelyből nagyon kevés van a világon, Magyarországon például csak egyetlen Linde kút üzemel az Illatos úton, és még az sincs nyitva a kereskedelmi forgalom számára). Ehelyett egy egyszerű tárolóedényt cserélnek ki – pont, mint egy CD lemezt a lejátszóban. Ezeket a tartályokat bárhol lehet értékesíteni, mert nem gyúlékonyak, és nem igényelnek különleges kezelést sem. Pár perc alatt cserélhetők az autóban, és közben még a motort sem kell leállítani. Sőt, a Bak Motors szerint megfelelő berendezéssel kevesebb, mint 30 perc alatt újra is lehet őket tölteni hidrogénnel. Egy hagyományos, akkumulátoros elektromos autóhoz képest a Plasma Kinetics hidrogénes hajtástechnológiája 20 százalékkal olcsóbb és 30 százalékkal kisebb tömegű; a Kincsem Hyper GT esetében főleg az utóbbinak lesz nagy jelentősége, mivel a sportkocsi tervezett vételára 3 millió font, azaz 1,36 milliárd forint. Ezért a pénzért azonban nem olyan autót kap az ügyfél, ami csak a kis példányszáma miatt exkluzív: a tulajdonos a világ legfejlettebb virtuális valóság-szimulátorával hangolhatja a kormányzást és a felfüggesztést saját ízlésére, vagyis mind az 54 autó más és más karakterrel rendelkezik majd.

A Kincsem Hyper GT könnyű és merev szénszálas monocoque vázát egy, még meg nem nevezett brit cég fejleszti. Viszont azt elárulták, hogy a komplett elektromos hajtáslánc és a virtuális fejlesztési és tesztelési metódus a komoly Forma-1-es tapasztalatokkal rendelkező McLaren Appliedtől érkezik, ami remek ajánlólevél. Mind a négy keréknél lesz egy-egy nagyteljesítményű villanymotor, ezeken kívül a forradalmi, 800 voltos IPG5 szilikon-karbid invertereket, a kipörgésgátló elektronikát és a viszonylag kis kapacitású szilárdtest akkumulátort is a McLaren Applied fejleszti. A kis hatótávokon tisztán elektromos hajtásra is képes hajtáslánc összteljesítménye meghaladja az 500 kW-ot, azaz a 680 lóerőt.

Egy biztos: a generátorként használt hidrogénmotornak nem lesz mechanikai kapcsolata a kerekekkel, de ettől még a mérnökök azt szeretnék elérni, hogy a Kincsemet olyan legyen vezetni, mint egy hagyományos, benzinmotoros sportautót, amelynek sebességváltója van. Az a cél, hogy az elektromos sportkocsik azonnal rendelkezésre álló, tekintélyes nyomatékát vérpezsdítő motorhang kíséretében, de károsanyag-kibocsátás nélkül élvezhesse ki a sofőr.

„A BAK Motors ambíciója, hogy a legjobbak legjavával dolgozzon együtt. A McLaren Applied újító a saját területén, és széleskörű tapasztalattal rendelkezik az elektromos hajtáslánc-technológia és a virtuális termékfejlesztés terén. A McLaren Applied készségkészleteinek a Kincsem Hyper-GT-re való adaptálásával drasztikusan csökkentjük a fejlesztési időt és a felesleges költségeket a digitális elsőbbség filozófiája révén” – nyilatkozta Bak Tibor.

Ian Callum és a Jaguar C-X75

A Kincsem-projekt kulcsszereplője még Ian Callum, a Jaguar 2019-ben visszavonult dizájnigazgatója is, aki a 2010-es Jaguar C-X75 vonalait is papírra vetette. Az ő független tervezőirodája felel a készülő magyar-brit sportautó formatervéért, amely várhatóan emlékeztetni fog a Spectre című James Bond mozifilmben feltűnt tanulmányautóéra. „A Kincsemmel megvan az a ritka kiváltságunk, hogy ne csak egy gyönyörű autót hozzunk létre, hanem egy innovatív luxusmárka formatervezési nyelvét is kialakítsuk” – mondta Ian Callum, a Callum tervezői csapat vezetője.

Bak Tibor elárulta a brit Autocar magazinnak, hogy az XP1 névre keresztelt első Kincsem prototípus 2022 végén már készen fog állni a tesztelésre, a nagyközönség pedig várhatóan a 2023-es Festival of Speed rendezvényen találkozhat majd vele először, Goodwoodban. Pontosan 54 darab Kincsem Hyper-GT-t fognak legyártani egy, még ismeretlen angliai gyártóbázison. Azért ennyit, mert a világhírű magyar versenyló, Kincsem is 54 győzelmet szerzett 1870-ben, amikor áthozták Angliába.

Az első példányokat 2025-ben vehetik majd át a szerencsés tulajdonosok. Addigra a hasonló hibrid hajtáslánc köré épülő Kincsem Hyper SUV fejlesztése is előrehaladott állapotban lesz a tervek szerint, később még egy pickup modellel is bővülhet a márka modellválasztéka. Van esély rá, hogy a SUV és a pickup már Magyarországon készüljön, de még versenyben van egy amerikai és egy angliai helyszín is. Bak Tibor várhatóan 2023-ben dönti majd el, hogy melyik lesz a befutó.

További autós tartalmakért kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....
2024.06.16
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában ahhoz adunk tippeket, hogyan mutassunk jó példát a....