úthibák

Hogyan alakul ki a kátyú és hogyan lehet javítani?

2019.02.24.

Egész évben folyamatosan, ütemezetten végezzük a lokális burkolatjavítási munkákat. Erre akkor van lehetőségünk, ha tartósan száraz az időjárás és a hőmérséklet 0 fok feletti. Novembertől-márciusig alapvetően speciális kátyúzó anyagot használunk, egyes kiemelt útszakaszokon pedig korlátozottan ezekben a hónapokban is végzünk tartósabb, melegaszfaltos javításokat - mondta el portálunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

Hogyan alakul ki a kátyú? A képre kattintva megtekintheti a videót.

A mostani időszakban speciális, úgynevezett hidegaszfaltot használunk - mondta el Pécsi Norbert Sándor. - Ez az anyag úgynevezett utántömörödő aszfalt, ami azt jelenti, hogy a burkolathibába való behelyezését követően a járművek is segítenek az anyag bedolgozásában és kisebb erő hatására is beletapadnak. A tavasztól-őszig használt melegaszfalt viszont úgynevezett termikus kötésben épül be, vagyis ott mindenképpen szükség van legalább kézi vibrohengerre, hogy az anyag megfelelően épüljön be, mivel a melegaszfalt, ha kihűlt, utána már nem egyengethető el. Ezért sem lehet nagyobb távolságokban használni télen ezt a típusú, tartósabb kátyúzó anyagot, csak nagyon korlátozottan, mivel az aszfaltmelegítő konténerekben is könnyen kihűlhet. Az utak állapotáról naprakész információkkal rendelkezünk, útellenőri szolgálatunk folyamatosan ellenőrzi a 32 ezer kilométeres közúthálózatot, a jelentéseik alapján ütemezzük be az egyes javítási munkákat. 

Hogyan javítják? Erről pedig ITT talál videót.

A lokális javítási munkákat minden esetben az utak úthálózati szerepe alapján, ütemezetten végezzük, vagyis a forgalmasabb útszakaszokon található hibák javítása élvez elsőbbséget, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon avatkoznak be 93 mérnökségünk szakemberei. A tartósabb és hatékonyabb burkolatjavítási munkák elvégzésére tavasztól őszig van lehetőség, a teljes körű felújítások is ebben az időszakban valósulhatnak meg. 2018-ban a kátyúzási munkákon felül az utóbbi évek legnagyobb útfelújítási programjait indíthattuk el, melynek során csaknem 1000 kilométernyi útfelújítás valósulhatott meg tavaly. Ezen programok idén is folytatódnak kiegészülve a Magyar Falu Programban szereplő újabb útfelújítási projektekkel, mely mintegy 430 kilométernyi, döntő többségében mellékút felújítását jelenti. A lokális burkolatjavítási munkáink során, vagyis a nagyfelületű burkolatjavításokon és teljes körű felújításokon felül, 2018-ban mintegy 78 ezer tonna aszfaltot használtunk fel, idén is ekkora volumenű anyagot használhatunk majd fel ezen tevékenységünk során a minden évben előre meghatározott központi, költségvetési forrásainkból. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy társaságunk a 32 000 kilométernyi országos közúthálózat, vagyis a gyorsforgalmi, a településeket összekötő fő- és mellékutak, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszainak üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el (kivétel a koncessziós autópálya-üzemeltető cégekhez tartozó M5-ös és M6-os autópálya). Minden más – mintegy 140 ezer kilométernyi út – önkormányzati kezelésben van. Budapest közigazgatási határain belül a fő- és tömegközlekedési útvonalakon a főváros, a többi úton a kerületi önkormányzatok az illetékesek - fogalmazott a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....
2022.05.25
A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a....
2022.05.25
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke lesz a vendége a Sláger FM-nek ma este 22 órakor. A....
2022.05.25
Hosszú huzavona után végül is rajtot vett az elektromos Microlino törpeautó sorozatgyártása....
2022.05.25
A rendőrök néhány óra alatt elfogták az elkövetőt. ..
2022.05.25
- A közeljövőben 75 új helyszínen alakítanak ki Mol Bubi gyűjtőállomást, ezért társadalmi....
2022.05.25
- Az AutoWallis elindította harmadik javadalmazási programját a Munkavállalói Résztulajdonosi....