utinform

Idén ünnepli 45 éves fennállását az ÚTINFORM

2019.12.11.

Jelentős mérföldkőhöz ért az Útinform: idén ünnepli fennállásának 45. évét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útinformációs szolgálata. Az évfordulóhoz kapcsolódóan akkor és most videóval készült a társaság.

„Indulás előtt: www.utinform.hu” – hallható a rádiókban, olvasható az autópályák felett elhelyezett információs táblákon. Az idén 45 éves Útinform szolgálatnak, ami a mindenkori közlekedési minisztérium közlekedésfelügyeleti feladatát is ellátja, a kezdetekben az útállapoti adatok gyűjtése és közlekedési információk nyújtása, valamint a nehéz-tehergépjárművek útvonal-kijelölése volt a feladata.

A ’80-as években először az állami rádióban, majd a kereskedelmi rádiókban is megjelent az Útinform, ahol egyre népszerűbbek lettek az útinformos kollégák élő bejelentkezései. „Hiteles információk hiteles szakemberektől” volt a mottó. A ’90-es években a rádiós megszólalások száma tovább növekedett és egyre szélesebb lett a feladatkör is, melyet törvényi szabályozás keretében mai napig az Útinform lát el.

A 2000-es években kezdett átrendeződni az információáramlás, egyre nagyobb teret hódított magának a GPS alapú technológia, melynek következtében az addigi Útinform szolgáltatást teljesen új alapra kellett helyezni. Az addig ismert statikus adatokkal dolgozó rendszereket elkezdték felváltani az online, valós idejű információs adatbázisok, megjelentek a webkamerák, meteorológiai állomások adatai, járműkövetésből származó adatok, forgalomszámlálási adatok, amelyek mind a közlekedők és természetesen a szakmai döntéshozók azonnali tájékoztatását szolgálják. Napjainkra a beérkező valós idejű adatokra épülve új kommunikációs csatornák is kialakultak, legyen szó navigációs eszközökről, mobil alkalmazásokról vagy akár chat robotokról. Ezek mindegyike képes már a beérkezett adatok gyors elemzésére és az információ széles körű terjesztésére. Ugyanakkor az Útinform klasszikus szolgáltatásai továbbra is népszerűek, a telefonos ügyfélszolgálaton történő érdeklődés nem vesztett fontosságából, és a rádión vagy a teletext csatornán való hírközlés is igényelt szolgáltatás maradt. Naponta körülbelül 1500 telefonhívást rögzítenek a szakemberek, ezen kívül az utinform.hu átlagos látogatottsága eléri a napi 260 ezer oldalmegtekintést is.

A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan egy akkor és most videóval készült a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az útinformos és közutas kollégák körében kultikusnak számító ’85-ös, a Magyar Televízió Ablak című műsorát gondolták újra, mely a társaság hivatalos Youtube oldalán itt érhető el.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.30
Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban, amely Győrben, Egerben,....
2021.11.30
A prémium B-SUV kategória elektormos úttörőjének hatótávja az új modellévtől 7 százalékkal magasabb....
2021.11.30
Új lendületet kapott a Ford népszerű egyterűje ..
2021.11.30
Hat nap alatt 126 ittas és hat bódult járművezetőt szűrtek ki a forgalomból a rendőrök Budapesten....
2021.11.30
A 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon a BMW M GmbH a részleg eddigi legerősebb....
2021.11.30
Szerdán zárul az év végi kötelezőkampány. Tavalyhoz képest átlagosan egyhavi díjjal járnak jobban a....
2021.11.30
Lassan tényleg ott tartunk, hogy a leglogikusabb, legmegfizethetőbb autókat az indiai piac kapja,....
2021.11.30
A repülőtér B és D portája közötti szakaszon kapott lángra a kocsi, egy sávon halad a forgalom –....
2021.11.29
A Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatójával, Tóth Péterrel készült interjúnk második....
2021.11.29
A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs....