rendőri intézkedés

Így büntetnek a rendőrök Európa országaiban

2021.06.17.

A pandémia szorítása után sokan indulnak útnak nyaralni autóval Európa különböző országaiba. A közlekedési kihágás egyes országokban magas pénzbírsággal, és akár a jármű elkobzásával is járhat– írja az Österreich című napilap online kiadásának autós rovata.

 

Ezért nyaralás előtt tanácsos tájékozódni a helyi közlekedési szabályokról. Az ÖAMTC – Osztrák Autóklub - nagyon alaposan szemügyre vette a helyzetet, és áttekintést készített az egyes országok büntetéseiről.  "Ami otthon tabu, annak külföldön is annak kell lennie" - tanácsolja Verena Pronebner, az ÖAMTC ügyvédje.  Hangsúlyozza: "A közúti biztonság érdekében az utazóknak feltétlenül be kell tartaniuk a helyi szabályokat."

Ittas vezetés: "Az alkoholos vezetés drasztikus következményekkel járhat" - figyelmeztet a klub szakértője. "Olaszországban, ha a sofőrt legalább 1,5 ezreléken kapják, a járművet akár el is kobozzák - feltéve, hogy a sofőr és a tulajdonos azonos."  Aki 1,2 ezrelékkel közlekedik Spanyolországban, három hónap börtönbüntetéssel sújtható. 

Általánosságban elmondható, hogy az alkoholhatár (általában 0,5 az EU legtöbb országában) túllépése esetén fennáll a magas bírságok kockázata - Németországban, Olaszországban és Spanyolországban ez 500 euró vagy annál nagyobb.

Biztonsági öv nélkül: Ha nem viseli a biztonsági övet, akkor Spanyolországban legalább 200 eurós pénzbírságra kell számítania.  Görögországban a hiányzó öv 350 euróba kerül.

Telefonálás a volánnál: "Bárki, aki kihangosító nélkül telefonál vezetés közben, komoly bírságokra számíthat. Franciaországban például legalább 135 euró, Olaszországban 165 euró, Spanyolországban pedig legalább 200 euró" - mondja az ügyvéd.

Túlzott sebesség: A sebességkorlátozások megsértése esetén is mélyen be kell nyúlni a pénztárcába.  A 20 km / h túllépés Olaszországban legalább 175 euróba kerül (éjszaka még harmadával is többel), Svájcban pedig ennek megfelelő 165 euróba.

Piros lámpa: A piros lámpán áthajtás büntetése Németországban 90 és 360 euró között mozog.  Szlovéniában a bűncselekmény 300 euróba, Svájcban pedig kb. 225 euróba kerül.

Helytelen parkolás: "Ha nem megfelelően parkolja le járművét, egyes országokban nem lehet olcsón megúszni. A helytelen parkolásért Spanyolországban akár 200 euró, Magyarországon pedig körülbelül 275 euró pénzbírságot szabhatnak ki" - magyarázza az ÖAMTC szakértője.  "Nem csak engedély nélküli helyeken történő parkolás, hanem jegy nélkül is drága lehet.

Ha gyorsan megfizeti a bírságot, spórolhat

"Ha jogsértés történt, akkor a" legolcsóbb "módszer a megúszáshoz a helyszíni bírság befizetése vagy a lehető leggyorsabb átutalása" - mondja az ügyvéd.  Egyes országokban jelentős kedvezményeket biztosítanak, ha gyorsan fizet. Spanyolországban, ha a bírságot 20 napon belül megfizetik, az összegnek csak a felét kell fizetni. Olaszországban 30 százalékos kedvezmény lehetséges, ha öt napon belül fizetik be - ha viszont a bírságot 60 napon belül nem fizetik be, a fizetendő összeg megduplázódik.

"A közlekedésbiztonsággal kapcsolatos jogsértésekkel szemben az EU-n belüli tulajdonosadatok optimalizált cseréjének köszönhetően hatékonyabban indítanak eljárást. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a külföldi parkolójegyeket" - tanácsolja Pronebner.  Lehetséges, hogy a büntetést akkor hajtják be, amikor ismét felkeresi az adott országot.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.31
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a 36. Forma-1....
2021.07.31
Már a tervezettnél jóval korábban, jövőre meg kellene kezdeni a légszennyező, az Euro 5-ösnél....
2021.07.31
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori....
2021.07.31
A világ egyik legismertebb és legjobb színésze a világ egyik legismertebb és legjobb terepjáróját....
2021.07.31
Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnok, és jelenleg is címvédő brit versenyzője bizonyult....
2021.07.31
Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. ..
2021.07.31
Újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett,....
2021.07.31
Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten még pénteken. ..
2021.07.31
Ez a balesetek és a dugók reggele, egymást érik a gondok a gyorsforgalmikon az Útinform és a....
2021.07.31
A villanyosítással sincs vége a rali világának, csupán kissé hangtalanná válik, és ebben az....