közlekedébiztonság

Így nem ütöd el a bringást, gyalogost

2024.04.28.

Robotpilóta vigyáz ránk már a kamionok világában is, hódít a fáradhatatlan autonómia.

Nagy test, nagy élvezet, és persze nagyobb kockázat, különösen az európai utakon, ahol a közlekedésben résztvevő gépjárművek között a tehergépkocsik aránya csak három százalék, miközben a közúti balesetek 15 százalékáért felelősek.

A tehergépkocsik létfontosságú szerepet játszanak a termelésben és logisztikában, ezért a biztonsági eszközök fejlesztése segíthet a statisztika javításában, és persze a vészhelyzetek, balesetek számának csökkentésében.

Ezért tesz egyre többet a Euro NCAP, mely nemzetközi közlekedésbiztonsági szakértőknek és az iparági közönségnek is bemutatta, hogy milyen elemeket vesz figyelembe a jövőbeni tehergépkocsik biztonsági minősítésekor, hogyan kívánja értékelni és összehasonlítani a kamionokat.

A kamionsofőr nehezen észleli a bringást   Forrás: EuroNCAP

Az adatok azt mutatják, hogy Európa-szerte aránytalanul magas a tehergépkocsik által okozott halálos balesetek száma. Az Euro NCAP jövőbeni minősítési rendszere a jelenlegi uniós tehergépjármű-biztonsági előírásoknál gyorsabban halad, miközben az innovációt is ösztönzi, és egyensúlyt teremt a különböző európai haszongépjármű-ágazatok igényei között.

A program keretében jelentős állomásához érkezett a Euro NCAP Truck Safe minősítési rendszer, ami azért fontos, mert a tehergépkocsik mérete és tömege miatt nagyobb a halálos balesetek kockázata, különösen a veszélyeztetettebb többi úthasználó esetében.

A volán mögül alig látszik az autók között bóklászó gyerek Forrás: Mercedes

Az Euro NCAP szerint a kamionokat jobban fel kell szerelni életmentő   technológiákkal, különösen az ütközéselkerülés, az észlelés és a baleset utáni mentés szempontjából. A szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy a személygépkocsikra az elmúlt évtizedben kidolgozott és bevált vizsgálati módszerek hasznosíthatók a jövő biztonságosabb kamionjainak tervezéséhben.

Az NCAP24-en rendezvényhez csatlakoztak az ágazat legfontosabb szereplői, a járműgyártók, köztük a DAF, a Scania, a Volvo és a ZF, melyek bemutatták a legkorszerűbb technológiáikat.

Bringás bábú és kamion teszt   Forrás: EuroNCAP

A fejlesztések eredményeit a fórumon ismertette Dr. Michiel van Ratingen, az Euro NCAP főtitkára: Az elmúlt 12 hónapban szorosan együttműködtünk a járműgyártókkal a tesztek kidolgozásában, és konzultáltunk az érdekelt európai felekkel, köztük a forgalmazókkal, fuvarozókkal, biztosítókkal, városi hatóságokkal, jogalkotókkal és stratégiai közúti szervezetekkel, hogy teljes mértékben megértsük a tehergépjárművek és az utak biztonságosabbá tételének összetettségét.

A jövőbeli Truck Safe minősítés ösztönözni fogja a jó biztonsági teljesítményt mind a városokban, mind az autópályákon, és lehetővé teszi az üzembiztonság és a költségek optimalizálását. Az új szabályozási követelmények arra kényszerítették a gyártókat, hogy növeljék járműveik biztonságát. Célunk, hogy a személygépkocsiknál elért sikereket a megismételjük a teherautóknál is.

Látványos és a hétközapokon veszélyes bemutató    Forrás: Mercedes

Matthew Avery, az Euro NCAP stratégiai fejlesztési igazgatója: A tehergépkocsik és a veszélyeztetett úthasználók közötti balesetek jelenleg az összes halálos kimenetelű uniós baleset 25 százalékát teszik ki; a gyalogosok és a kerékpárosok ennek több mint negyedét.

A tehergépkocsi-balesetek jelentősen eltérnek az útviszonyok típusától (városi vagy országúti), valamint az ütközési partnertől (személygépkocsi, vagy közúti jármű) függően. Az új tesztek a való világbeli ütközéseket utánozzák, és arra ösztönzik a gyártókat, hogy ezeknek megfelelően alakítsák járműveik biztonsági berendezéseit.

A fejlesztések között egyre több olyan eszköz szerepel, mely a sofőr figyelmetlensége ellenére is elkerüli a vészhelyzetet, mert felügyeli a járművet, vagyis olyan figyelő rendszert és autonómiát kap, hogy szükség esetén magától lassít, léfékez a kamion.

Automata vészfékrendszerrel magától megáll az autó   Forrás: EuroNCAP

Az Euro NCAP által értékelt legfontosabb biztonsági technológiák

Intelligens sebességadaptáció (ISA/ Intelligent Speed Adaptation)

A sebesség az egyik legfontosabb tényező a baleseteknél és bár a tehergépkocsik az autópályákon rendelkeznek sebességkorlátozóval, ezek nem akadályozzák meg a gyorshajtást más úttípusokon.

Az ISA képes automatikusan leolvasni a sebességkorlátozást és szabályozni a jármű sebességét, ami azt jelenti, hogy a járművezető az útra koncentrálhat, és nem kell aggódnia a szabálysértés miatt.

A rendszer kamerák és GPS-térképek segítségével azonosítja a helyes sebességhatárt, és figyelmezteti a vezetőt, ha túllépi a határt, vagy akár meg is akadályozza, hogy a teherautó gyorsítson. Ezek a rendszerek még az autópályákon és az autóutakon látható alkalmi/változó sebességkorlátozásokat is képesek leolvasni.

Autonóm vészfékezés (AEB/Autonomous Emergency Braking)

Az AEB-t néhány éve már felszerelik a tehergépkocsikra, és az elülső részen elhelyezett radarokat, olykor kamerákat használ az ütközés tárgyának azonosításához. Ezek hatékonysága azonban elmaradt a személygépkocsikénál, melyeknél 40 százalékkal csökkent az ütközések száma.

A Euro NCAP számítása szerint ezek a rendszerek jobbak is lehetnének, és a személygépkocsiban ülők halálos áldozatainak számát 9 százalékkal, a tehergépkocsiban ülők akár 17 százalékkal is csökkentenék az olyan baleseteknél, amikor a kamion hátulról belerohan egy másik járműbe.

Ez nem csak a konvojban hirtelen változó sebességű haladáskor, hanem álló, vagy lassabban haladó autó megközelítésekor is életmentő lehet.

Veszélyeztetett úthasználók (AEB VRU/Vulnerable Road Users)

Az Euro NCAP 2016 óta teszteli gyalogosoknál az AEB-t, amivel minden új autó képes reagálni és fékezni az átkelő gyalogosokra, felnőttekre és gyerekekre. A kamionok között egyelőre csak egy szériamodell rendelkezik olyan rendszerrel, ami egyesíti a kamera/radar-adatokat és figyelmezteti a vezetőt, vagy akár automatikusan fékez. Pedig ezzel a tehergépkocsi-gyalogo balesetek egyharmada megelőzhető.

Az Euro NCAP célja, hogy minden gyártó szereljen teherautóiba olyan AEB-rendszert, ami nemcsak az átkelő gyalogosokat, hanem a kerékpárosokat, robogósokat is észleli.

Sávtartó rendszerek (LSS/Lane Support Systems)

Az útról letérő, vagy a szemközti sávba áttérő tehergépkocsik az egyjárműves balesetek halálos áldozatainak 40 százalékát, a frontális ütközések 4 százalékát okozzák. A sávtartó rendszerek megakadályozhatják ezeket a baleseteket és bár az új járműveken kötelező a figyelmeztetés, az Euro NCAP olyan rendszereket vizsgál, amelyek a jármű aktív kormányzásával képesek megakadályozni a sávból való kilépést.

Sávtartó asszisztens (LKA/Lane Keep Assist)

A sávtartó rendszerek kamerák segítségével azonosítják a fehér vonalakat és az útszéleket, ahol nincsenek fehér vonalak, csökkentve ezzel a fáradtságot és megelőzve az elalvásos baleseteket.

Vannak olyan balesetek, amelyeknél a teherautók kialakítása is közrejátszik, például a fülkék magasan vannak az úttesttől, ami jó vezetési pozíciót biztosít, segíti a jármű manőverezését, de megnehezíti a kamion közelében lévő gyalogosok és kerékpárosok észlelését. Az ilyen jellegű ütközések a halálos balesetek 6 százalékát teszik ki, és két típusra oszthatók: amikor a tehergépkocsi a kerékpáros útvonalán keresztül a közeli oldalra fordul, amikor a gyalogost akkor ütik el és amikor a teherautó elindul.

A tehergépkocsi-gyártók reakciója, hogy növelik a közvetlen kilátást, amit alacsonyabb fülkével, nagyobb szélvédővel és az utasajtóban alacsonyan elhelyezett ablakokkal próbálnak javítani.

Az Euro NCAP olyan rendszereket fog tesztelni, amelyek képesek felismerni a kerékpárossal vagy gyalogossal való ütközés veszélyét és gyorsabban beavatkoznak, mint ahogy azt a figyelmes sofőr tenné. A fáradtságot nem ismerő rendszerek a jármű elején és oldalán elhelyezett érzékelőket használnak, amelyek aktívan pásztázzák ezeket a holttereket.

Belső képernyőkön a külső visszapillantó kamerák képei Forrás: Volta

Fontos részei a rendszernek a kamerák: az elektronikus tükrök csökkentik a légellenállást, miközben nagy látómezőt biztosít, kisebb képtorzulással, bizonyos esetekben még a látószöget is képesek a vezetési helyzethez igazítani, ami biztonságosabbá teszi a nyerges/pótkocsis manőverezést.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....
2024.06.23
A V8-as motorral felszerelt gép valószínűleg az 'LFR' nevet kapja majd, és nagyjából 600 lóerős....
2024.06.23
Egymásba rohant két személykocsi az M7-es sztráda főváros felé vezető oldalán, a 72-73-as kilométer....
2024.06.23
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére vasárnap éjfélig a HungaroMet. Hevesebb....
2024.06.22
Az első két fordulón látottakhoz hasonlóan a belgiumi Zolderben is mindkét szombati futamot....
2024.06.22
Nem kevés baja van, ott kellett hagyni. ..