BMW Safety Car

Íme a MotoGP új biztonsági autója: a BMW XM Label Red Safety Car

2023.12.05.

Valenciában, a MotoGP 2023-as idényének szezonzáró futamán a BMW XM Label Red modellé volt az egyik főszerep: a BMW M divízió első nagyteljesítményű hálózatról tölthető sportautójának csúcsváltozatát a szezon idei BMW M Különdíjaként Francesco „Pecco” Bagnaia nyerte el, majd a BMW M GmbH a 2024-es idény új biztonsági autójáról, a BMW XM Label Red Safety Car modellről is lerántotta a leplet.

2023-ban a BMW M GmbH huszonötödik alkalommal biztosította a MotoGP futamainak biztonságiautó-flottáját, e jeles jubileumot pedig egy rendkívüli BMW M Különdíj nyomatékosította: a BMW XM Label Red modell, amely az extrovertált életstílus megtestesítőjeként az abszolút csúcsteljesítmény iránti szenvedélyt élteti. Maximális teljesítményre optimalizált M HYBRID hajtáslánc-technológiájával a BMW XM Label Red a BMW M divízió eddigi legerősebb sorozatgyártásban készült modellje, páratlanul egyedülálló stílusjegyekkel felvértezve. Carmelo Ezpeleta, a MotoGP rendezési jogaival bíró Dorna Sports vezérigazgatója és Franciscus van Meel, a BMW M GmbH vezérigazgatója a BMW M Különdíjat hagyományosan az idény utolsó futamán adta át a versenyszezon időmérő edzésein legeredményesebben teljesítő pilótának, idén sorozatban huszonegyedik alkalommal.

A 2023-as BMW M Különdíj nyertese Francesco „Pecco” Bagnaia, aki a tavalyi diadal után idén második alkalommal hódította el a guruló trófeát. A Ducati pilótája a szezon időmérő edzésein mindvégig kimagasló teljesítményt nyújtott, így már a sorozat thaiföldi nagydíján, három futammal a szezon vége előtt bebiztosította győzelmét. Bagnaia a 2023-as idényben hétszer szerezte meg a pole pozíciót és további nyolc alkalommal rajtolt az első sorból. A BMW M Különdíjért folyó versenyben összesen 369 pontot szerzett, 93 ponttal többet, mint a második helyezettként végző Jorge Martín.

„Gratulálunk Pecco Bagnaia-nak! Az idei szezon időmérő edzésein mutatott sebessége rendkívül lenyűgöző volt” – mondta Franciscus van Meel a díjátadó ünnepségen. „Az a tény, hogy már jóval a szezon vége előtt megnyerte a BMW M Különdíjért folyó küzdelmet, önmagáért beszél. Tisztelet jár érte! Nagy örömünkre szolgál, hogy e csúcspilótát a BMW M divízió csúcsmodelljével jutalmazhatjuk meg, és biztosak vagyunk benne, hogy nagy örömét leli majd a BMW XM Label Red modellben. Sorozatban második győzelmével Pecco azokhoz a nagy nevekhez csatlakozik, akiknek több alkalommal is sikerült elnyerniük a BMW M Különdíjat. Ilyen többek között a MotoGP™ élő legendája, Valentino Rossi is, aki háromszor hódította el a BMW M Különdíjat és sikersorozatát ma a BMW M divízió gyári pilótájaként, BMW M GT3 versenyautókban folytatja” – tette hozzá a BMW M GmbH vezérigazgatója.

2024-ben új biztonsági autó debütál a kétkerekű versenysportok királykategóriájában: a BMW XM Label Red Safety Car. Ez lesz az első alkalom, hogy a MotoGP mezőnyét a futamokon egy nagyteljesítményű hálózatról tölthető modell vezeti fel. Carmelo Ezpeleta, a MotoGP rendezési jogaival bíró Dorna Sports vezérigazgatója és Franciscus van Meel, a BMW M GmbH vezérigazgatója Valenciában, a 2023-as idény szezonzáró futamán leplezte le az új biztonsági autót. A BMW XM Label Red Safety Car első ízben Katarban, a 2024-es idény márciusi szezonnyitó futamán gurul fel a versenypályára.

„2024-ben a BMW M GmbH sorozatban huszonhatodik alkalommal szállítja a MotoGP biztonságiautó-flottáját. A vállalat mindig is a legújabb technológiai innovációkkal gondoskodott futamaink biztonságáról, a BMW XM Label Red Safety Car pedig a biztonságiautó-flotta újabb kimagasló tagja. Már nagyon várjuk, hogy Katarban élesben is láthassuk” – mondta Carmelo Ezpeleta.

„Logikus lépés, hogy a sorozatgyártásban kínált eddigi legerősebb BMW M modellt a MotoGP biztonságiautó-flottájának új csúcsmodelljévé is emeljük. A MotoGP első hálózatról tölthető biztonsági autója a jövőbe mutató technológiák iránti elköteleződésünk kézzelfogható bizonyítéka. A BMW XM Label Red modellben a V8-as benzinmotor és a nyolcfokozatú M Steptronic automataváltóba épített elektromos motor együttesen 550 kW / 748 lóerő maximális rendszerteljesítmény leadására képes. Erőteljes hajtáslánc-technológiájával és minden szituációban kimagasló menetdinamikai adottságaival a BMW XM Label Red tökéletes műszaki alapot biztosít a MotoGP biztonsági autójához” – fogalmazott Franciscus van Meel.

Versenypályás szerepléséhez a BMW XM Label Red modellt számos biztonsági kiegészítővel szerelték fel. Ilyenek többek között a kiegészítő első villogók, a tetőre szerelt fényhíd, az első koptató, a tűzoltó berendezés, a RECARO versenyülések és a hatpontos biztonsági övek. 2024 márciusában a BMW XM Label Red Safety Car a BMW M divízió biztonsági autóinak jól ismert overállját ölti magára.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....