MOL

INA ügy – A Mol újabb szakaszgyőzelme

2014.12.16.

Újabb győzelem a Mol Nyrt. számára, hogy a washingtoni választott bíróság elutasította Horvátország pergátló kifogásait, s úgy döntött, hogy a magyar olajipari vállalat horvát állammal szembeni keresetét érdemben vizsgálni fogja.

Sonnevend Pál, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének docense hétfőn az MTI-nek kifejtette: a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) döntésének értelmében érdemben meg kell vizsgálni, hogy Horvátország lépései összhangban állnak-e a nemzetközi joggal. A Mol tavaly novemberben benyújtott keresete szerint a horvát állam lényegében meg akarja fosztani a magyar vállalatot korábbi befektetéseitől, államosítani kívánja a Mol-nak az INA-ban szerzett részesedését – közölte.

Horvátország a Mol keresetével szemben úgynevezett pergátló kifogást nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a Mol állításainak nyilvánvalóan hiányzik mindenfajta jogalapja. A nemzetközi jogász szerint a magyar olajipari társaság számára egyértelmű siker, hogy a választott bíróság Horvátország valamennyi pergátló kifogását elutasította, és egyúttal jelezte, hogy a Mol minden kereseti kérelmét érdemben el kívánja bírálni.


A szakértő hozzátette: az ügy kapcsán azt is megvizsgálja majd a választott bíróság, hogy megállják-e a helyüket a korrupciós vádak, miszerint Hernádi Zsolt 2009-ben több millió euró kenőpénz kifizetéséről intézkedett az akkori horvát miniszterelnök, Ivo Sanader részére, cserébe azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA irányítási jogait. A Jutarnji List horvát napilap hétfőn közölte, hogy a horvát kormány elvesztette az első jogi csatát a Mol Nyrt.-vel szemben, ennek ellenére a horvát kormányhoz közel álló források azt állítják, a zágrábi kabinet elégedett a fejleményekkel. A panaszok beadásával időt nyertek – magyarázták a források, és ezt az időt nagyon jól kihasználták.

– Nem kudarcként éltük meg a döntést, nagyon elégedettek vagyunk a fejleményekkel" – mondta a Jutarnji Listnek az ügyben jól tájékozott forrás. Az első forduló eredménye ellenére, a panaszok beadásának ideje alatt sikerült előnyt szereznünk a Mollal szemben – hangoztatta a lapnak. Hozzátette: amikor a Mol eljárást indított Horvátországgal szemben, az váratlanul érte a kormányt, de időközben Horvátországnak sikerült több fontos munkát is elvégeznie.

A szerződésben, amelyet még a Sanader-kormánnyal írt alá 2009-ben a Mol az állt, hogy a horvát kormány visszavásárolja az Okoli földalatti gáztározókat, – amit meg is tett-, de nem vette át a gázüzletágat, amely szintén részét képezte a szerződésnek. Jadranka Kosor kormánya 2010-ben már elállt a gázüzletág visszavásárlásától.

A lap szerint azért, mert Sanader utódja rájött, hogy az ügylet gyanús körülmények között köttetett és felettébb káros Horvátországra nézve. A Mol az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a washingtoni választott bíróság legfrissebb döntését.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül a gyári első szerelés (original equipment, OE....
2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..
2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..