utazás

Itthon otthon: Esztergomi kalandozások

2020.10.24.

A Budapesttől alig 46 km távolságra fekvő Esztergom neve hallatán a legtöbb embernek általában a bazilika képe ugrik be elsőre. Pedig a Dunakanyar gyönyörű kisvárosa számos látnivalóval várja az ide látogatókat, ahova már a megérkezés önmagában is élménynek számít. Főleg, ha mindezt autóval tesszük, a Pilis kacskaringós útjain át.

 

A frissen kapott Opel Astra GS Line tesztautóval (ITT olvashatsz róla bővebben) az egyik hétvégén Esztergom felé vettem az irányt, ahova Dobogókő érintésével egy jó 40 perces élményutazás után meg is érkeztem. Itt jegyezném meg, hogy a hegyekben az utak elég csúszósak és ráadásul szerpentinesek is, ezért megfelelő sebességgel vegyük be a kanyarokat és nem árt, ha a gumik is kellőképp tapadnak az aszfalthoz. Ám ez a cikk most nem a műszaki részletekre szorítkozik, hanem hogy miért érdemes Esztergomba kirándulást tenni, úgyhogy következzenek is a városból a kedvenceim.

Esztergomi Bazilika

Az ország legmagasabb egyházi építménye 100 méterrel magasodik a Várhegy felé. A bazilika elődjét Szent István király alapította a keresztény vallás megszilárdításaként és a mai napig a katolikus egyház központjának számít. Maga az épület ingyenesen látogatható, azonban érdemes a kupolaterembe külön jegyet váltani, ahova 400 lépcsőfok megtételével juthatunk fel. A sportértékkel bíró lépcsőzésért fentről olyan panorámában lehet részünk, amelyet egyhamar nem fogunk elfelejteni. Ráláthatunk Esztergom teljes belvárosára, a várra, a Mária Valéria hídra. Sőt, a Duna másik oldalán Párkány is feltűnik a látómezőnkben, így ha rövid időre is, de egy kis külföldi levegőt is szívhatunk magunkba az Esztergomi Bazilika tetejéről.

Ha már a Bazilikában járunk, ne hagyjuk ki az altemplomot, a kriptát és a kincstárat sem, ahol olyan különlegességek várnak a látogatókra, mint egy 870-ben készített hegyikristály, a magyar királyok koronázási ékszerei, a híres Bakócz-kápolna, ami a reneszánsz építészet legszebb hazai emléke, vagy pedig a miseruhák, amelyek elkészítéséhez a legfinomabb minőségű selymet használták.

Szenttamás

A kálvária hegy és a tetején magasodó kis kápolna külön figyelmet érdemel az esztergomi látnivalók sorában. Egyrészt innen nyílik az egyik legszebb és legteljesebb kilátás a Bazilikára a Mária Valéria híd után, másrészt a domborműves stációk és a domb oldalában kialakított napóra külön turisztikai attrakciónak számítanak. A Szenttamás hegy lábánál egykor egy termálforrások által táplált, meleg vizű tó állt, amelyre az ország első közfürdője is építették. Ma ez a fürdő már nem létezik, ellenben az Aquasziget egész évben wellness-és élményprogramokkal várja Esztergomban a pihenésre és kikapcsolódásra vágyókat.

Belvárosi látnivalók

Esztergom hangulatos, macskaköves utcáin jól esik csak úgy sétálgatni és rácsodálkozni a színes, apró házakra, amelyek között igazi ritkaságok rejlenek. A város számos kiállításnak ad otthont, úgy mint a Keresztény Múzeum, amely hazánk leggazdagabb egyházi kincstárát rejti. Vagy a Duna Múzeum, ahol a gyerekek legnagyobb örömére minden a vízről szól. Akit érdekel a történelem és a kultúra, annak érdemes látogatást tennie a 400 éves Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámiban, amely a török korszakot idézi, illetve a mellette lévő Veprech-toronyra is pillantsunk rá, amelynek alapjai az 1200-es évekre nyúlnak vissza. Ha pedig már történelem, a felújított Macskalépcsőn menjünk fel a Várhegy tetejére és keressük fel a következő, ikonikus látnivalóját a városnak.

Esztergomi vár

A vár elődje Szent István korában épült és mindig is központi szerepet töltött be az Árpád-házi királyok életében mind uralkodói, mind pedig stratégiai szempontból is. A meredek sziklafal szélén álló épületből belátni az egész környéket, így az ellenség közeledtét is jóval előre lehetett jelezni. Sajnos a vár a török támadásának nem tudott ellenállni, és az ostroma alatt vesztette életét a vár falánál híres költőnk, Balassi Bálint is. Ma a vár a Magyar Nemzeti Múzeum részeként egy várszínháznak, panoptikumnak és számos kiállításnak ad helyet. Az épületegyüttes 2008-ban a Bazilikával együtt Európa örökség helyszín címet nyert és az UNESCO világörökségek javaslati listájára is felkerült. A vár környékén járva érdemes egy kis kitérőt tenni a Lipót-terasz felé, ahonnan utoljára vegyük szemügyre a lenyűgöző, dunai panorámát, a vár alatt magasodó Szent István emlékművel együtt. Megkoronázva a napi élményeket keressük fel a híres Prímás Pincét, amelynek 3000 négyzetméteres pincerendszerében nemcsak a gasztronómia, hanem és borok szerelmesei is garantáltan megtalálják a kedvükre való fogásokat.

Ha további útibeszámolókra vagy kíváncsi, látogass el a www.traveladdict.hu oldalra!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.30
Lena Wurzenberger, a "Bild" egykori riportere és Julian Nagelsmann ex-Bayern-edző barátnője április....
2023.03.30
A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel....
2023.03.30
Nézze meg a videót! ..
2023.03.30
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett kísérletének....
2023.03.30
Toyota a ’Mobilitást mindenkinek’ stratégia soron következő lépéseként bemutatta Japánban a C+walk....
2023.03.30
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a győri Széchenyi István Egyetemen az ország egyik....
2023.03.30
Lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalát Lajosmizsénél, ahol két kamion és egy....
2023.03.30
A BMW M GmbH új karosszéria-kialakítással bővítette portfólióját a prémium középkategóriában. Az....
2023.03.30
Andrew Morant akkor fogták el a rendőrök, miután nem sikerült eltulajdonítania egy autót - írja az ....
2023.03.30
Turán Frici és Farnadi Ági március 31. és április 2. között a murvás Székesfehérvár Ralin áll....