járműipar

A járműgyártás és az export a meghatározó az ipari termelésben

2014.01.14.

Továbbra is a járműgyártás teljesítménye a meghatározó az ipari termelés növekedésében, illetve az export jelenti a húzóerőt, míg a belföldi felhasználás élénkülése egyelőre nem látszik a statisztikai adatokból - mondták kedden az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte, hogy az  ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett 2013 novemberében az egy  évvel korábbihoz képest, elsősorban a járműgyártás és hozzá  kapcsolódó beszállítói ágazatok növekedése miatt. A munkanaphatástól  megtisztított index 5,8 százalékos éves növekedést mutat. Az előző  hónaphoz hasonlítva az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal csökkent. A  munkanappal kiigazított adatok szerint novemberben az ipari termékek  belföldi értékesítése 3,6, az export 7,1 százalékkal nőtt az egy  évvel korábbihoz képest, a nyers adatok 1,8, illetve 4,4 százalékos  növekedést jeleznek. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte, hogy továbbra  is a járműgyártás a meghatározó a növekedésben, illetve a vegyipar  is jól teljesít, miközben az elektronikai termékek gyártása  változatlanul hanyatlik.  

Várakozása szerint az idén némi gyorsulás lehet az ipari  termelésben, de alapvetően nem változik az a tendencia, hogy az  export lesz a húzóerő, annak ellenére, hogy az elmúlt néhány  hónapban a belföldi felhasználás is javult némiképp.  

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a novemberi adatok szerint a  rendelésállomány nagyot esett, amit a KSH egyszeri hatással  magyaráz, így véleménye szerint ennek nem kell nagy jelentőséget  tulajdonítani. 

A K&H Bank elemzője azzal számol, hogy a tavalyi év utolsó  hónapjában az ipar teljesítménye nagyon gyenge volt, de a bázishatás  miatt év/év alapon valószínűleg növekedést jelez majd az ipari  termelés mutatója. Az elemző a 2013-as év egészére az ipari termelés  1,5 százalékos növekedését várja, ami 2014-ben 4,5 százalékra  gyorsulhat. Megjegyezte, hogy az idei évre várt dinamika nem jelent  változást az utóbbi néhány hónapban tapasztalt növekedéshez képest,  vagyis inkább csak szinten marad a tempó.  

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az adatok alapján  rámutatott: a belföldi felhasználás továbbra sem tudott növekedési  pályára állni az emelkedő háztartási vásárlóerő és a beruházások  megugrása ellenére sem. Emellett az exportértékesítés volumene  szintén mérséklődött novemberben az előző havival összehasonlítva. A  szakértő véleménye szerint az ipar tartós lassulását jelzi a  beszerzésimenedzser-index mérséklődése, ami decemberben épp csak  meghaladta a növekedési küszöbértéket. 

Kiemelte a rendelésállomány csökkenését a fontosabb  feldolgozóipari ágazatokban, ami azonban annak tulajdonítható, hogy  a járműgyártásban hirtelen és óriási volumenben jelennek meg a  megrendelések, és ezeknek az időzítése egyelőre bizonytalan.  

Az ING Bank elemzőjének véleménye szerint az alapvetően kedvező  növekedési kilátások nem változtak az elmúlt hónapokhoz képest,  azonban a bizonytalanság érdemben emelkedett. Várakozása szerint az  év végi gyárleállások tovább fogják csökkenteni az ipari kibocsátás  volumenét, így a negyedik negyedéves adat valószínűleg nem fogja  elérni a harmadik negyedévben regisztrált szintet. Balatoni András a  tavalyi év egészére 1,1 százalékos, míg 2014-re 5,5 százalékos ipari  termelési indexet valószínűsít.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.09
A jövő évi Forma-1-es versenynaptár sprintfutamainak helyszínét is bejelentette a Nemzetközi....
2023.12.09
Országszerte több helyen esett a hó a héten, ami sok közlekedési problémát okozott. ..
2023.12.09
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2023. december 11. és 17. között. ..
2023.12.09
Egy több kart is érintő rakétaépítő-projekt fut a Szegedi Tudományegyetemen, ami fontos állomás....
2023.12.09
A világ legnagyobb piacán erőteljesen nőtt az új autók eladása novemberben a kínai személyautó ....
2023.12.09
Farkasgyepűnél csütörtök hajnalban a Magyar Közút egyik kamerájának képén szarvasok és borjaik....
2023.12.09
Jövőre újabb izgalmas autókról érkeznek LEGO szettek a polcokra. Soha nem, soha nem növünk fel! ..
2023.12.08
Félig tóba csúszott egy személyautó Győrben - írja a Katasztróvafédelem éjjel fél 12-kor.  ..
2023.12.08
Az új Dacia Duster követi a már megszokott nagyon magas minőség/ár arányt.   ..
2023.12.08
Ismét közlekedik a fogaskerekű hétfőtől; a környezeti zajterhelés további csökkentése érdekében -....