Scania

Joe, Eddie és a Scania 164-es balladája

2019.06.27.

Hagyományosan az ír trubadúrok erős emberekről és bátor tettekről énekeltek. Napjainkban egy svéd dübörgő legendát ünnepelnek. Ez a történet egy költői vénával megáldott tehergépkocsi-vezetőről, egy V8-as hangú férfiről és a Scania 164-esről szól.

Eddie Crozier az 1980-as évek végén Európát járta teherautóval. Sok más tehergépkocsi-vezetőhöz hasonlóan ő is nagy Scania-rajongó. Ír emberként Eddie zenész és szófaragó is. A volán mögött született meg az az ötlete, hogy kéne írni egy dalt, amely a Scania tehergépkocsikat méltatja, különösen a kedvencét, a Scania 142-est. A dal azonban sohasem készült el, Eddie pedig elköltözött az Egyesült Államokba.

Mindeközben Észak-Írországban egy vidéki férfi karriert váltott. Miután évekig kőműveseknek dolgozott szerte Észak-Írországban, a téglacipelő Joe Moore úgy döntött, hogy főállású countryzenész lesz. Amikor Joe kocsmákban és klubokban játszott, úgy érezte, hogy ez az élet értelme. Sajátos, mély hangja és laza személyisége helyi körökben hamarosan az egyik legnépszerűbb countryelőadóvá tette őt.

Bemutatkozik a Scania 164-es

Majd történt valami a svédországi Södertälje városában. Amióta 1969-ben bemutatkozott a 14 literes, V8-as motor, a Scania uralta a nagy teljesítményű, nehézkategóriás tehergépkocsik szegmensét. Ám 2000 májusában leleplezték az új, 16 literes, V8-as erőforrást. A Scania 164-es óriási hatással volt a piacra, motorja pedig mértékadóvá vált, a kiváló teljesítményt kimagaslóan gazdaságos üzemeléssel társítva.

Eddie Crozier visszatért Európába. A dalszerző kamionost szinte kábulatba ejtette annak az új, dübörgő Scania 164-es, V8-as tehergépkocsinak a hangja, amellyel járt. Az Alpokban, Észak-Olaszországban és Skandináviában más „Utak királyaival” is találkozott. Az amerikai kamionos dalok kazettáit hallgatva Eddie egyre nagyobb ihletett kapott, és kezdett formát ölteni a hamarosan legendássá váló nóta…

„…Hallod közeledni ezt a kocsit tekintélyes motorja üvöltésével,

Ez a nagy gép erős, így 40 tonnát vagy még többet cipel,

Más gép a nyomába sem érhet, amikor tövig nyomom a gázpedált

és felhajtok az autópályára a Scania 164-esemmel…”

Eddie és Joe találkozása

Miközben Eddie az írországi County Corkban arra várt, hogy megrakodják hallal, néhány halász tanácsot kért tőle, hogy milyen tehergépkocsit vegyenek. Ahogyan Eddie válaszolt, elkezdtek feltörni a szavak, és hátul a fejében megszületett a The Scania 164 (A Scania 164) című dal utolsó versszaka…

„Ha valaha eszedbe jutna, hogy egy nagy és erős kocsit vezetnél vagy vennél,

illetve teljes kényelemben szeretnél kamionozni,

akkor a kereskedőnek csak egy számot mondj,

csak annyit, hogy egy Scania 164-est szeretnél venni.”

Néhány évvel később Joe Moore egy bárban játszott Belfast mellett, amikor az akkor már country- és vadnyugati zenei CD-ket készítő Eddie belépett. Eddie-t elbűvölte az énekes hangja: „majdnem olyan, mint egy dübörgő V8-as motor” – gondolta. A fellépés után felkérte Joe-t, hogy vegyenek fel együtt egy albumot. Ebből végül öt album lett. A The Scania Man (A scaniás ember) című album messze a legnépszerűbb, amelynek egyik dala a The Scania 164.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....