Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Jön a tavasz, hozd formába a bringádat!

2022.03.20.

Már csak napok kérdése, és kezdődik a tavaszi bringás szezon, Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában megmutatjuk, hogyan készítsd fel a rajtra a biciklidet. 

Bár az elmúlt napokban még sokfelé hidegebb volt az időjárás, az előrejelzések szerint hétfőtől fokozatos melegedés kezdődik, a hét közepére már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, és berobban a tavasz. Ilyenkor ahogy ébredezik a természet a téli álmából, úgy jönnek elő a kerékpárosok is, akik már alig várták, hogy újra tekerhessenek. Ám még mielőtt nyeregbe pattannánk, nagyon fontos átnézni és rendbe tenni a biciklit, ebben segítünk néhány hasznos tanáccsal. 

Első a takarítás

Még mielőtt bármilyen karbantartási vagy javítási munkába fognánk, először alaposan takarítsuk le a kerékpárt. Alapvetően elég egy vízzel megnedvesített rongy, de használhatunk langyos mosogatószeres vizet is. Törölgessük át alaposan a kerékpárt, közben pedig figyeljünk az esetleges sérülésekre, hibákra. Az olajos alkatrészeknél – a láncnál és a fogaskerekeknél – jól jöhet valamilyen speciális tisztítószer, amellyel el lehet távolítani a szennyezett kenőanyagot. Utána persze újra kell kennünk ezeket az alkatrészeket, hogy ismét olajozottan működjön a kerékpárunk. 

Egy alapos takarítással kezdődik a tavaszi karbantartás

Ha télen többet-kevesebbet bringáztál, akkor is érdemes a tavaszi szezonkezdet előtt időt szánni a bicikli átnézésére, mert a téli nedves-latyakos időjárás és az utakra kiszórt só jobban igénybe veszi az alkatrészeket. Emiatt az alapos takarítás elengedhetetlen, utána jöhetnek ugyanazok az ellenőrzési-karbantartási fázisok, mint a télen nem használt kerékpároknál. 

Kerék és gumi

Ha az elmúlt hónapokban a tárolóban pihent a bringád, akkor szinte biztos, hogy laposak a gumik. Nézd meg az abroncs oldalán, hogy mennyi a maximális guminyomás – azaz mennyire lehet keményre fújni –, majd ennek megfelelően fújd fel a gumit. Az optimális guminyomás nem csak azért fontos, mert senki sem szereti, ha a lapos kerék miatt sokkal nehezebb a tekerés, befolyásolja a gumi kopását, élettartamát és a kanyarstabilitást. 

A gumikat is fontos ellenőrizni a szezon előtt

Ha megvagyunk a pumpálással, nézzük végig az abroncsot, hogy nem repedezett-e a gumi, nem kopott-e túlságosan a futófelület, valamint nincsenek-e szálszakadásra vagy egyéb sérülésre utaló jelek. Érdemes végignézni a küllőket is, ha némelyik nem elég feszes, a profik maguk is meghúzhatják, de ezt jobb inkább szakemberre bízni. Ahogy azt is, ha úgy látjuk, túl nagy nyolcas van a kerékben, és centrírozásra szorul. 

Fék

Ellenőrizzük a fékeket, hogy megbízhatóan működnek-e, lehet, hogy csak némi állításra van szükség, hogy meglegyen a kellő fékerő. Nézzük meg a fékbetétek, fékpofák állapotát, mert ha túlságosan kopottak, megnő a fékút, ami balesetveszélyes. Ráadásul ha már nagyon elkopott a fékpofa, akkor más alkatrészeket is tönkretehet. 

Megbízhatóan működő fékek nélkül balesetveszélyes a bringázás

Váltó, lánc, lánckerekek

Nézzük meg a láncot, hogy nem nyúlt-e meg túlságosan, mert ha igen, akkor megérett a cserére. Ilyenkor érdemes a fogaskerekeket is cserélni, hiszen egymást koptatják. Próbáljuk ki a váltót, ha szükséges, állítsuk be, vagy bízzuk szakemberre a feladatot.

Nagyon fontos a hajtás minden alkatrészét, a láncot és a fogaskerekeket alaposan letisztítani, és kimondottan kerékpárokhoz ajánlott szerrel olajozni. Így nemcsak könnyebb lesz a tekerés, de az alkatrészek élettartama is hosszabbá válik. 

Láthatóság

Ellenőrizd a lámpákat, hogy működnek-e még, töltsd fel őket vagy vegyél új elemeket. Nézd végig a bringa többi kötelező felszerelését is, amelyek a láthatóságot szolgálják: elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő macskaszem; két borostyánsárga küllőprizma az első keréken. Utóbbi helyett az is elfogadott, ha a gumiabroncson van fehér fényvisszaverő gyűrű.

Ha a bringádat felkészítetted a szezonra, gondold végig, hogy te mennyire vagy felkészülve a testmozgásra. Ha télen keveset sportoltál, akkor kezd óvatosabban, rövidebb távokkal a szezont, majd fokozatosan növelheted a távolságot és a teljesítményedet. Jó tekerést!

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..