Toyota Motor Company

A jövőbe igyekszik belepillantani a Toyota

2020.04.16.

Életünk során számtalan döntést hozunk – de vajon hogyan? A Toyota kutatói abban bíznak, hogy a választásaink mögötti mechanizmusok feltárásával nem csak az autógyártás és -értékesítés folyamatát tehetik hatékonyabbá, de kutatásaik az emberi társadalom egészének is előnyére válnak.

 Toyota kutatóintézete, a Toyota Research Institute (TRI) olyan új kezdeményezést indított útjára, amellyel a döntéshozatalban részt vevő emberi viselkedést és belső tudati folyamatokat igyekeznek feltárni. A gépi támogatású megismerés (Machine Assisted Cognition, MAC) néven futó projekt keretében olyan mesterséges intelligenciájú eszközöket igyekeznek létrehozni, amelyek képesek megérteni és előre jelezni az emberi döntéshozatalban szerepet játszó viselkedési sémákat.

Habár a Toyota Research Institute legújabb kutatási témája teljesen elvontnak hangzik, a projekt végső célja nagyon is kézzel fogható: hatékonyabbá, eredményesebbé kívánják tenni az emberi munkavégzést, az autók tervezésétől kezdve az értékesítésen át a használatig. „Olyan rendszert szeretnénk létrehozni, amelyben az emberek és a gépek egymást támogatva jobb döntéseket képesek hozni, nagyobb pontossággal tudják előre megjósolni, felbecsülni a jövőbeli eseményeket, műszaki vagy piaci trendeket, üzleti döntéseket – és mindezt minden eddiginél gyorsabban és hatékonyabban” – magyarázta el a MAC program küldetését Eric Krotkov, a TRI tudományos igazgatója.

Az emberi agy rejtelmeit kutató, feltérképező program keretében olyan átméretezhető rendszert igyekeznek létrehozni, amely a rendelkezésre álló adatmennyiséghez, illetve az érintett személyek számához igazodva a lehető leghatékonyabban tudja segíteni az emberi döntésfolyamatot.

A legváltozatosabb tudományos területeken aktív TRI kutatóintézet egy nemzetközi fuvarmegosztó szervezet egykori adattudományi igazgatóját kérte fel a MAC program vezetésére. Franziska Bell olyan területeken számít elismert szaktekintélynek, mint a tudományos alapú előrejelzés, az anomália-észlelés, valamint a párbeszéd folytatására alkalmas mesterséges intelligencia fejlesztése. Vezetése alatt a MAC tudományos és technológiai partnerekkel karöltve dolgozó stábja első körben általánosan, széles körben alkalmazható megoldásokat igyekszik kifejleszteni.

Ezt a későbbiekben kifejezetten a Toyota különleges igényei köré szabott funkciók követhetik, az értékesítéstől a terméktervezésen át a kutatási és fejlesztési tevékenységekig. Emellett arra is számítanak, hogy a MAC projekt eredményei elősegíthetik az emberi társadalom működési mechanizmusainak megértését.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....
2022.05.25
A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a....
2022.05.25
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke lesz a vendége a Sláger FM-nek ma este 22 órakor. A....
2022.05.25
Hosszú huzavona után végül is rajtot vett az elektromos Microlino törpeautó sorozatgyártása....
2022.05.25
A rendőrök néhány óra alatt elfogták az elkövetőt. ..
2022.05.25
- A közeljövőben 75 új helyszínen alakítanak ki Mol Bubi gyűjtőállomást, ezért társadalmi....
2022.05.25
- Az AutoWallis elindította harmadik javadalmazási programját a Munkavállalói Résztulajdonosi....