Győr

Kekszgyári kockából innovációs park

2023.11.22.

Megnyitotta kapuit a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkja. A megnyitón elhangzott, a város emblematikus ipartörténeti emléke, a „kockaépület” a dinamikusan fejlődő egyetemi innovációs ökoszisztéma bástyájává válik, ahol az intézmény egyszerre ad teret a felsőoktatási és ipari együttműködéseknek, új kutatás-fejlesztési projekteknek és innovatív ötletek megvalósításának.

Az átadón stratégiai megállapodást írt alá a Széchenyi-egyetem és az Audi Hungaria.

25 éve még itt tüntettünk Szijjártó Péter barátommal, hogy ne zárják be a Győri Keksz- és Ostyagyárat, most pedig a megnyitót ünnepelhetjük – fogalmazott találóan Dézsi Csaba András Győr polgármestere arra utalva, hogy a privatizációnak áldozatul esett ugyan az egykori édesipari gyár, új funkcióját azonban megtalálta, igaz, sokáig torzóként magasodott az üres telken.

Fotók: Széchenyi-egyetem, Audi Hungaria, MTI

A Széchenyi István Egyetem a GINOP-2.3.1-20-2020-00005 projekt keretében elnyert 6 milliárd 766 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával hozta létre Győri Tudományos és Innovációs Parkját. A beruházás célja, hogy tovább erősítse az egyetem és a térség gazdasági szereplőinek kapcsolatát, inkubációs környezetet nyújtson új kutatás-fejlesztési projektekhez, és tovább szélesítse a tehetséggondozás lehetőségeit is. A park révén az egyetem fő kutatási területeire építve kívánja ösztönözni a térség fejlődését. A projekt első fázisában az egykori kekszgyári kockaépület átalakítása, felújítása történt meg: az így létrejött 3860 négyzetméteres terület fele oktatási funkciókat fog ellátni, egyharmadán a vállalatok kutatás-fejlesztési irodái kapnak helyet, a fennmaradó területen szakmai workshopokra, rendezvényekre, előadásokra nyílik lehetőség.

„Innovációs Parkunk tovább erősíti az egyetem munkaerőpiaci hatását. Hozzájárul ahhoz is, hogy különösen a műszaki-informatikai pályára készülő fiatalok számára még több lehetőség legyen – a startup, spinoff vállalkozásoktól egészen a multinacionális vállalatokig – beilleszkedni a munkafolyamatokba. A park áttételesen a hazai kis- és középvállalati szektor, valamint a nagyvállalatok kapcsolódásának is helyszíne lesz” – fogalmazott az ünnepségen dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

Az átadón részt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter

- A kormány célja, hogy 2040-re Magyarország az innováció alapján a világ kétszáz országa közül benne legyen az első tízben - mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter kedden Győrben, a Tudományos és Innovációs Park épületének átadóján.

Csák János kiemelte, ennek érdekében a kormány évente mintegy 300 milliárd forintot fordít az innovációra, az elmúlt hét évben az összeg 2100 milliárd forintot tett ki. Hozzátette, a Neumann János program elindításának is az volt a célja, hogy a gazdaság erősítése érdekében segítse az egyetemek, a kutatóintézetek, a vállalkozások és a pénzügyi világ összekapcsolódását. Ha ezek a területek szétdarabolódnak, ha a korlátok megmaradnak az intézményeken belül és a szereplők között, akkor az ország nem lehet sikeres - mondta.

Csák János pozitív példaként említette, hogy a Széchenyi István Egyetem szervesen beépült Győr gazdasági életébe, az új Tudományos és Innovációs Park pedig erősíti az együttműködést a kutatás-fejlesztés és innováció területén. Arról is beszélt, hogy nőnie kell a publikációk, szabadalmak és startupok számának Magyarországon, amit a nemzetközi együttműködések is segítenek.

A célok elérése érdekében megújították a Magyar Kutatási Hálózatot, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal működését, valamint ezért alakították meg a Kutatási Kiválósági Tanácsot - sorolta a miniszter.

Ünnepélyes szalagátvágás. Balról jobbra: dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora és tudományos elnökhelyettese, Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja, Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő, Csák János kulturális és innovációs miniszter, prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, Paár Attila, a West Hungaria Bau ügyvezetője, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Varga Zsolt, az Euro Generál Zrt. vezetője és Kolossváry Tamás, a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjának központvezetője.

Újabb jövőbemutató együttműködés a négy karika jegyében: Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, Prof. Dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese, Prof. Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke és Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért és járműhajtásokért felelős igazgatósági tagja a győri Tudományos és Innovációs Park megnyitójának keretében stratégiai, együttműködési megállapodás írtak alá. A megállapodás értelmében a felek elkötelezettek a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria közötti intenzív együttműködés folytatása és továbbfejlesztése mellett.

„Vállalatunk fennállásának harminc éves jubileuma mellett idén tudományos együttműködéseink egy újabb mérföldkövét is ünnepelhetjük. Az Audi Hungaria elmúlt 30 évének sikere szaktudásunk, innovatív gondolkodásmódunk és partnereinkkel való összekapcsolódásunk eredménye. Az autóipar transzformációjához elengedhetetlen a tudomány és az ipar szereplői között megvalósuló tudástranszfer, ezért is nagy öröm számunkra, hogy a győri Tudományos és Innovációs Parkkal egy olyan ökoszisztéma jön létre, mely ösztönzi az innovációt, a kutatást, és hozzájárul a jövő generáció magasszintű, gyakorlatorientált képzéséhez“, mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Balról jobbra: Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja, Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora és tudományos elnökhelyettese

A négykarikás vállalat és a győri egyetem hosszú közös múltra tekint vissza. Az Audi Hungaria 1993-as alapítása után mindössze egy évvel, 1994-ben már oktattak Audis szakemberek vendégelőadóként az egyetemen, míg ma négy egyetemi tanszéket vezetnek az Audi Hungaria szakemberei és több mint 150 Audi Hungariás szakértő vesz részt az egyetem oktatási tevékenységében. 2015-ben egy Magyarországon egyedülálló intézményesített együttműködés eredményeként alakult meg a nyolc tanszékből álló Audi Hungaria Járműmérnöki Kar. Évente több száz Széchenyi Egyetemen tanuló gyakornok kezdi meg szakmai karrierjét a négykarikás vállalatnál, míg az Audi Hungaria mérnökként dolgozó munkatársainak több mint 50%-a Széchenyi István Egyetemen végezte tanulmányait. A vállalat és az egyetem országosan is egyedülálló módon vezette be a duális képzést a mérnökképzésben, valamint számos kutatási projektet valósít meg, első sorban a műszaki fejlesztés területén.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.28
Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a Csongrád-....
2024.02.28
- Csaknem 30 ezer látogató kereste fel az Utazás+ Kiállítást, valamint a vele egy időben rendezett....
2024.02.28
A Forma-1-es Bahreini Nagydíj csütörtöki szabadedzéseivel hivatalosan is elrajtol a világbajnoki....
2024.02.28
Egy rendkívüli ritka, gazdátlan Lamborghini Aventadorra bukkantak a dús lomkoronáiról és sokszínű....
2024.02.28
Kamipon égett az M0-son, a sztráda M4-es autóút felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták....
2024.02.27
Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia....
2024.02.27
Nem kellett messze mennie a Mercedes-Benznek, hogy a kompakt kategóriában is hadrendbe állíthassa....
2024.02.27
A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000....
2024.02.27
Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink....
2024.02.27
Magánház udvarába zuhant a Budaörsi repülőtér közelében egy vitorlázó repülőgép kedd délután -....