Toyota Motor Company

Kis kocsi, nagy kaland: Angliából Japánba egy Yaris TS-sel

2018.08.15.

Egy brit tuningműhely két munkatársa húszezer kilométeres expedícióra indult a hétvégén: úti céljuk Tokió, küldetésük pedig, hogy pénzt gyűjtsenek rászoruló gyerekeknek.

Dan Handley (29) és Dave Brooks (36) a modern és klasszikus Toyotákból versenyautókat építő Fensport Performance munkatársaiként rajonganak az autókért, különösen a nagyteljesítményű Toyotákért. A két brit fiatalember emellett a kalandokat sem veti meg, ezért gondoltak egyet, és múlt vasárnap történelmi expedícióra indultak: otthonukból, a kelet-angliai Chatterisből – ebből a XI. században alapított, tízezer lakosú kisvárosból – húsz országhatáron átlépve Tokióba fognak autózni. Választott járművük az újkori sportos Toyoták legkorábbi képviselője, a Yaris GRMN előfutára, a Yaris TS.

A városi sportautó meglehetősen viharvert példányát a helyi Toyota márkakereskedés támogatásával szerezték be mindössze ezer angol fontért, azaz 364 ezer forintért. Tudatos volt a választás: egyrészt, mert a lehető legkevesebb pénzből szerették volna megvalósítani a jótékonysági célú expedíciót, másrészt, mert a Yaris még így, elaggott állapotában is megbízható, ráadásul világszerte könnyen és olcsón szerelhető (a felmerülő javításokat saját maguk tervezik megoldani, magukkal vitt szerszámok és cserealkatrészek segítségével).

Az autót műszakilag felkészítették a hosszú utazás során rá váró, olykor kíméletlen körülményekre, valamint utasterét úgy alakították át, hogy a két kalandor otthonául szolgáljon a tervek szerint október 5-ig tartó expedíció során. A fiatalok a legtöbbször sátorozni fognak, és kempingfőzőn készítik el vacsorájukat; ahol erre nincs lehetőség, ott motelekben alszanak. A költségtakarékosság különösen fontos, hiszen a hosszú túrával a brit BBC televízió Children in Need (Rászoruló gyermekek) jótékonysági programjához igyekeznek adományokat gyűjteni.

A páros Törökországban lép át Ázsiába, majd onnan nyolc hét alatt szeretnének eljutni Vlagyivosztokba, ahol hajóra szállnak, és Dél-Korea érintésével érkeznek meg Japánba. Út közben a lehető legtöbb tunerműhelyt, autóversenyt és -kiállítást igyekeznek felkeresni, kielégítve lelkük autórajongó oldalát; de persze a lényeg, hogy biztonságosan célhoz érjenek.

A két fiatal Toyota-guru a Motor-Vision díj 2017-es győzteseként vághatott neki a nagy útnak: az alapítvány célja, hogy segítsen megvalósítani autózással kapcsolatos álmokat – minél merészebb, és minél felelősségteljesebb, annál jobb. A Motor-Vision Award támogatta már a világ leghosszabb taxis utazását, egy rákellenes jótékonysági program keretében segített megvalósítani egy világkörüli autós expedíciót, de hozzájárultak például Európa első dragsterének a teljes körű felújításához is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.26
Amerikában a jólétben dőzsöltek és az autó felső határait feszegették, tombolt az űrkorszak által....
2022.05.26
Színes programokkal várja a családokat a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a hűvösvölgyi végállomáson....
2022.05.26
A baleset forgalmi akadályt okoz az M0-s felé vezető oldalon - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.05.26
Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki....
2022.05.26
Nyilvánosságra kerültek az első fantáziaképek a kínai Great Wall által tervezett hatkerekű....
2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....
2022.05.25
A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a....