autóeladások

Kissé nőtt a forgalomba helyezett autók száma

2015.04.01.

– Márciusban 6284 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 2 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Az összesítés szerint a forgalomba került, 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjárművek száma 1570 volt, ami 26 százalékos növekedés az előző év márciusához képest. A JATO adatai szerint idén márciusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt 1091 darabbal, ezzel a márka a hazai piac 13,6 százalékát fedte le.

A személyautók piacán az Opel volt a győztes 708 darabbal és 11,2 százalékos piaci részesedéssel. A második 694 darabbal a Skoda, a harmadik 637 darabbal a Ford. A magyar gépjárműpiac a céges és magán eladásokat tekintve továbbra sem mutat számottevő változást.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke így értékeli a márciusi számokat.

Személyautók: a piaci növekedés az előrejelzésnek megfelelően, de figyelembe véve a tavalyi magasabb bázist lassuló ütemben, folytatódott. Lineárisan és időarányosan a 91%-os teljesítmény azt jelenti, hogy az erősebb tavasz és második félév az előrejelzés realitását alátámaszthatja. Bízunk abban, hogy folytatódik a magán vásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik.
A direkt magán vásárlók jelenleg inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy az importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

Haszonjárművek: A haszon jármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál közelében van, ami pozitív folyamatnak tekinthető. Mivel az NHP ebben az évben biztosan megmarad, optimisták vagyunk a teljes haszonjármű piac növekedési kilátásait illetően. A 100% feletti időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a szám az év végére meg is haladhatja az előrejelzéseinket. A nagyhaszon jármű területen jelentősebb mennyiségű közepes flotta átadása okozta a piac kiugró növekedését.

Javítók és szervizek: Az importőrök tovább folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt (cégautó javítási ÁFA fele visszaigényelhető) már érzékelhető elmozdulást jelentett a legális szervizek irányában, ahol megfigyelhető az ügyfélszám emelkedése.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.14
Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az....
2022.08.14
Inárcs közelében lassítja a forgalmat a baleset - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.08.14
Jól fogadták az utasok a Szeged és Hódmezővásárhely között menetrendszerűen közlekedő....
2022.08.14
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában tisztázzunk a titokzatos autós rövidítéseket, és a....
2022.08.14
Zwickaui járműgyárában aVolkswagen július 14-én üzembe helyezte Szászország első olyan gyorstöltő-....
2022.08.14
"Annyi durva dolog történt mostanában az utakon, hogy úgy gondoltuk, hozunk egy kis pozitív....
2022.08.14
Ahogy mozdul az autóipar a villanyosítás és az önvezetés felé, úgy lesz a vezetés élménye egyre....
2022.08.14
Meghalt egy fának ütköző autó sofőrje Bakonysárkány és Mór között - írja az MTI. ..
2022.08.13
Ideiglenesen kikerült a rendelhető modellek közül az új Lexus LX Japánban, ugyanis annyi rendelés....
2022.08.13
Valami gyanús, inkább hagyjuk. ..