modellautó

Kisszériás modellautójukkal meggyőzték a Cápák befektetőit II. rész

2023.02.13.

Benne voltak a tévében. A hódmezővásárhelyi Kiss testvérek gyorsan meggyőzték a Cápák között című műsor két zsűritagját, hogy érdemes befektetniük a most még csak garázsban készülő autómodell gyártásába. Hatvan méteren, három és fél másodperc alatt éri el a 110 kilométer tempót a három kilós autó, az erősebb, 5 és fél lóerős végsebessége 150 kilométer per óra.

Az alkatrészek 3D nyomtatása régóta hétköznapi része az autóiparnak, és már a felhasználóhoz is megérkezett. Az ügyfél extra belső kiegészítőt rendelhet utólag a gyártól, az el is küldik neki – interneten. Ő pedig egy helybeli, közeli profitól megrendeli a kinyomtatást, természetesen szigorúan az előírt anyagból. Így nem kell az alkatrészt átutaztatni a fél világon. (Írásunk első részét itt olvashatják.)

A Kiss testvérek, Csaba és Attila a Cápákban.

A modellautó futóműve egyébként nyomórudas felfüggesztésű, az olajos lengéscsillapító egybe van építve a rugóval. Az utóbbi előfeszítése állítható, a csillapításé nem. A kormányzást egy miniatűr elektromos szervómotor végzi.

A két akkumulátor súlya nem sokkal több, mint 10 százaléka az autóénak, nem a hatótávra mennek rá, a tapasztalatok szerint a 20-30 percnyi játékidő jellemzően elég szokott lenni. Nincs külön mechanikus fékrendszer, lassításra a kerekekbe épített, egyenként 850 wattos villanymotort használják. A rendszer áramot visszatáplálni nem képes, a modellezők akkumulátorai nem tudják ezt a funkciót.

Alváz, futómű és felfüggesztés.

Magát az autó vezérlését egy kétmagos mikrokontroller végzi – állítható a tengelyenkénti fékerőeloszlás is. Most még nincs működő menetstabilizáló, de a rendszer képes rá, és sokkal egyszerűbb is megoldani, mint egy differenciálműves autóban.

A garázs/műhely falán a polcokon legóautók sorakoznak, öt különböző Ferrari, két Porsche és hat Le Mans-i versenyautó. – Ha bejön az üzlet, el szeretnék menni Le Mans-ba, ha pedig nagyon bejön, akár saját csapatot is indíthatunk – mondja Attila mosolyogva, dicséretes önbizalommal.

A falon a Le Mans-i versenyautó modellek.

Ez a magabiztosság is kellett ahhoz, hogy a Cápák között című műsor befektetőit meggyőzzék, akik ennek köszönhetően visszautasíthatatlan ajánlatot tettek a Mammuthworks csapatának. Végül Balogh Petyával és Moldován Andrással alapítanak új céget, kétszer 5 millió forintért harminc százalékot engednek át a cápáknak a vállalkozásukból.

Nem vezetett egyenes út a Cápa-nyertes modellautóhoz, az elmúlt 13 év alatt, kaptak az élettől néhány rendes pofont, lyukra futott jó néhány ötletük, időnként bizony mellényúltak. Talán túl sok mindent akartak egyszerre.

Kétszer 5 millió forintért harminc százalékot engednek át a vállalkozásukból.

Három éve álltak bele igazán a most megismert modellautó fejlesztésébe. Jelenleg főként külföldre gyártanak, jellemzően egyedi megrendelésre és csupán néhány darabot.

A kitalálás, a tervezés a megépítés és a működtetés megy nekik, de a marketing, a sales tőlük távol álló dolgok, ahhoz olyanok segítsége kell, akik tudják, hol és hogyan nyílnak meg az ajtók – nyilatkozta Attila arra a kérdésre, hogy elősorban pénzért vagy mentori támogatásért mentek a műsorba.

A Cápák stúdiójában a kisszériás modell.

Hangsúlyozzák, a pénznél is fontosabb a cápák személye, az a mentori segítség, amit kaphatnak tőlük.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..