Autós Nagykoalíció

Kocsitoló Fesztivál Kocson tizenhetedszer

2015.05.27.

Július 10 és 12 között a Komárom-Esztergom megyei településen, Kocson ismét megrendezik a Kocsitoló Fesztivált. A rendezvényt először támogatja az Autós Nagykoalíció – jelentette be Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Knezsik István, az ANK elnöke és Simon László polgármester. Elmondták azt is, idén először lesz nagymenők kocsiépítő verseny.

Kocs nevezetes település. Helyi mesterek a 15. században feltalálták a kocsit. Addig szekeret használtak, a kocsi a szekérhez képest jobban rugózott, könnyebben fordult. Innen származik a település neve, s nagyon sok nyelvben használatos a kocsi szó. Az egykori mesterek tiszteletére az idén immár 17. alkalommal rendezik meg a Kocsitoló Fesztivált.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a 360 Bár teraszán tartott sajtótájékoztatón az erős szél miatt árnyékolja a mikrofont, mellette Simon László, Kocs polgármestere.

A magyar alkotók sokat tettek hozzá a világ járműgyártásához – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Knezsik István elnök, aki elmondta: Sokat adtunk és keveset tudunk róluk. Az Autós Nagykoalíció a kocsi mesterek megismertetése mellett azt szeretné, ha a rendezvény országosan ismert fesztivállá válna, ahol sok ember tölt el kellemes órákat, napokat, s szórakozásban közben megismerkedhetnének azzal a településsel, amely a kocsit adta a világnak.

Simon László polgármester elmondta, július 10 és 12 között három napos fesztivállal várják az ország minden részéből érkezőket. A már hagyományos kocsitoló verseny mellett idén először nagymenők kocsiépítő verseny is lesz, s természetesen nagyon sok szórakoztató program koncertek sokaságával.

A kocsitoló verseny lényege, hogy az ötfős csapatok egy 350 kilogramm súlyú kocsit tolnak egy 1500 méter hosszú pályán. Az győz, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a távot. A gladiátor futamon Kocs község felnőtt egyéni indulói mutatnak példát kocsitolásból, a gézengúzok versenyszámban pedig a Tatai kistérségi települések kisiskolásai mérik össze tudásukat.

Idén is lesz kocsitolás.

Hagyományőrző kezdeményezésként idén először kerül sor a „Nagymenők” kocsi építő versenyére, ahol az indulók saját építésű járműveikkel nevezhetnek, a rangos szakmai zsűri pedig a járművek műszaki és esztétikai jellemzőit figyelembe véve hirdet győztest. Cziráki Attila és Bottlik Csaba szervezők elmondták, a versenyben bármilyen alternatív hajtással lehet nevezni, ebből következik, hogy belső égésű motorral hajtott járművel nem.

A fődíj 150.000 forint, az összdíjazás pedig félmillió forint. A nevezési díj járművenként ezer forint.

A 15. században született meg a kocsi kocsi.

Kocs község a versenyeken túl a fesztivál mindhárom napján élményekben gazdag kulturális és hagyományőrző programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt – fogalmazott a sajtótájékoztatón Szegedi Sándor főszervező. Felsorolni is nehéz, annyi program lesz. Horgászverseny, főzőverseny, focitorna, rúdtánc, néptánc, s persze este a koncertek. Fellép többek között Galambos Lajos, a Budapest Bár, a Kiscsillag, Zoltán Erika, Dévényi Tibor kívánságműsorral várja az érdeklődőket, a református templomban pedig komolyzenei koncertek lesznek.

Összefogott az Autós Nagykoalíció a kocsi önkormányzattal a hagyományőrzés és a fesztivál sikere érdekében. 

A programból a gasztronómia sem marad ki, Buday Péter mesterszakács nem csak kiváló ételekkel, hanem hasznos bemutatókkal is szórakoztatja a nagyérdeműt. A sajtótájékoztatón rögtönzött megszólalása alapján állíthatjuk, élmény lesz vele a találkozás.

Prominens emberekből sem lesz hiány Kocson. A 17. Nemzetközi Kocsitoló Fesztiválon tiszteletüket teszik a Nemzeti Vágta képviselői, és részt vesz a versengésben Bús Edina autóversenyző, kétszeres Lotus Ladies Cup győztes mellett Nagy Sándor autós műsorvezető  és Kiss Norbert európa bajnok kamion versenyző.

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
Az 53-as főúton két kamion és egy traktor ütközött össze, a teherautók kigyulladtak - a rendőrség....
2022.07.04
Az NHTSA amerikai közlekedési hatóság közzétette az első jelentését a vezetéstámogató- és....
2022.07.04
A Hódmezővásárhelyről 13:31-kor Szegedre indult, 33021 pályaszámú vasútvillamos (33021)....
2022.07.04
Egy terepjáró katonai felszereléssel – írja a Stern.   ..
2022.07.04
A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a....
2022.07.04
PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter....
2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....