Modell autók

Kőkemény autósport – nem csak a méret számít!

2017.06.01.

Az RC Off-Road Autómodellező Egyesület az egyik legrégebbi működő autómodellező egyesület, de off-road szakág tekintetében biztosan a legrégebbi, hiszen megalapítása egybeesik az autómodellezésben ekkortájt ugrásszerű népszerűségnek induló terepmodellezés hazai megjelenésével. Az egyesület közel 15 éves múltra tekint vissza, egyesületi formában is 13 éve létező modellező klubbról van tehát szó. 

2004 óta folyamatosan rendezik és szervezik a magyar modellezés off-road autós szakágban saját kupasorozatukat, ezen kívül aktív résztvevői és házigazdái a Magyar Bajnokság futamainak is. Az elmúlt 14 évben több modellpályát is felépített az egyesület, de végleges otthonra Apaj községben talált, mely együttműködés 2008 óta stabilan fejlődő és sikeres kapcsolattá avanzsált! Nem véletlenül írtam otthont, hiszen a Apaj apraja és nagyja nagy szeretettel fogadta az Egyesületet, az elmúlt közel 10 év alatt pedig nem csak a modellezés köti össze az alapvetően budapesti társaságot a helyiekkel, hanem szerves részesei lettek a közösség ünnepeinek, fontos pillanatainak, falunapjainak, gyermeknapjainak, vetélkedőiknek, egyszóval igazán otthonra és még több barátra találtak Apajon!

2008-2016 között, az Apajon megépített első pálya adott helyt az Egyesületi kupasorozat és a Magyar Bajnokság számtalan fordulójának, valamint helyszíne volt megannyi nagyszerű modellezéssel eltöltött napnak. 2016 év közepén azonban egy helyi Önkormányzati döntés értelmében, a pályának költöznie kellett. A változás azonban ebben az esetben is jót hozott magával, Apaj támogatásával és az Apaj Nonprofit Kft. segítségével egy világszínvonalú, minden tekintetben szabványos, Magyarországon teljesen egyedülálló modellező paradicsom épült meg, elképesztően rövid idő alatt, melyet az év második felében már használatba is vehettek a modellezők. Elmondható, hogy fantasztikus létesítmény ad helyet az Egyesület tagjainak, modellezőknek, minden érdeklődőnek!

Az elkészült modellező paradicsom nem csak itthon állja meg a helyét, valóban világszínvonalú, éppen ezért mernek nagyot álmodni, és nemzetközi verseny szervezésén is komoly erőkkel dolgoznak. Egy világesemény a helyieknek, a magyar modellező életnek és az RC Off-road Autómodellező Egyesületnek is nagy esemény lenne!

Addig is, a pályán kerül megrendezésre az Egyesület 2017 évi kupasorozata, és természetesen a pálya helyt ad a Magyar Bajnoki futamoknak is, illetve, számos egyéb rendezvény is várható még az idei évben!

Az elkészült pályáról néhány képet mindenképpen szeretnénk megmutatni, illetve, készült egy remek videó is, mely kiválóan adja vissza a versenyek baráti, ugyanakkor „vérre menően komoly” hangulatát, átérezhetjük általa, milyen jó a modellezéssel eltöltött szabadidő a szabadban, a családdal, barátokkal!

A nyomvonal 340 méter hosszú, és minden pontján minimálisan 4 méter széles, így teljesen megfelel a nemzetközi autómodellező szakág versenypályákra vonatkozó regulációknak. Borítása 1340 m2 műfüves borítás, alatta esővíz elvezetéssel, vagyis még egy nagyobb nyári zivatar esetén is képesek a pályán versenyt rendezni. Az emelvény 12 méter hosszú, fedett, így minimálisan is 12 fő versenyző egyidejű befogadására képes. A pálya nyomvonala részben megvilágított, így egy elhúzódó versenynap tökéletes befejezésére is lehetőség van.

A 340 méter hosszú nyomvonalon a rajt/cél egyenseben 12 felfestett startpozícióból indulnak a versenyzők. A különböző épített akadályok leküzdése mellett kell a leggyorsabbnak lennie a modellezőknek, és akadályból van bőven! Többek között egy hatalmas, ovális döntött kanyar, 3 ugrató, egy hídelem, 1 asztal-dobbantó, 1 siratófal, 1 hullám ugrató hibamentes leküzdése a feladat, minden egyes körben!

A tervezés átgondolt, több méretarányú modellautó versenyzésére alkalmas a nyomvonal, hiszen ezen 16 különböző nyomvonalat lehet kialakítani, illetve, mind óramutató járásának megfelelően, mind pedig azzal ellentétesen bejárható a teljes 340 méter, sőt, bármilyen kategória is fusson, az időmérés is megoldott, hiszen 3 AMB időmérő hurok is beépítésre került a pályán.

Akit a száraz adatok is érdekelnek, azoknak lehet érdekes a beépített anyagmennyiség. 150 m3 kő, 110 m3 sóder, 140 m3 murva, 30 m3 homok, 125 m3 beton került többek között beépítésre. Hatalmas mennyiségű gépi munka és még több apaji ember kétkezi munkájának eredménye ez a gyönyörű komplexum!

Azoknak, akit érdekelnek a modellautók, szeretne a családdal, barátaival egy jó programot az egyik hétvégére, megismerkedne modellezőkkel, mert az Ő ereiben is benzin csordogál vér helyett, az ne hagyja ki, látogasson el az apaji modellpályára és nézze meg az RC Off-Road Autómodellező Egyesület soron következő versenyét!

Addig is kedvcsinálónak:

https://www.youtube.com/watch?v=-xcLvGMr3bo

Találkozunk Apajon!

www.rcor.hu

www.apaj.hu

Versenyek 2017-ben

  • 2017. május 20. - Off-Road MB (Apaj)
  • 2017. június 17. - Off-Road MB (Apaj)
  • 2017. július 15. - Off-Road MB (Lajosmizse)
  • 2017. augusztus 12. - Off-Road MB (Apaj)
  • 2017. szeptember 09. - Off-Road MB (Apaj)
  • 2017. szeptember 30. - Off-Road MB (Lajosmizse)
  • 2017. október 14. - Off-Road MB - Esőnap

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.11
A GTI GTC nevű túraautó az Africa’s Global Touring Car bajnokságban vesz majd részt. ..
2020.07.11
Ivailo Cvetkov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.11
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2020.07.11
Iveco gyártmányú gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen a Danube Truck Magyarország....
2020.07.11
A győri rendőrök elfogtak egy fiatal járművezetőt, aki az egyik belvárosi körforgalomban....
2020.07.11
Elkészült a 4-es számú főúton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. termináljához vezető új,....
2020.07.11
Amikor nálam járt a Peugeot 208, még nem tudtam, hogy hamarosan megválasztják Európa Év Autójának.....
2020.07.11
A hálózatról tölthető BMW és MINI modellekből az előző év első hat havi teljesítményéhez képest 3,4....
2020.07.11
Több órás várakozásra kell számítaniuk az M7-es autópályán Horvátországba utazóknak a határátkelő....
2020.07.11
Rekordot döntött a suzukai versenypályán a Civic Type R Limited Edition. Az újoncnak mindössze 2....