Gyűjtemény

Komo álma, avagy egy pilóta kiállítása

2019.06.17.

Nehéz dönteni, hogy a gyűjtemény vagy annak története a különlegesebb, az mindenesetre nem kérdés: egyedülálló a katonai járműveket és repülőgépeket bemutató KOMO-SKY 51-es BÁZIS.

2014. májusában tragikus repülőgép-baleset történt, amelyben életét vesztette egy pilóta, Komócsi Zoltán. Akkor úgy tűnt, a baleset nem csak a pilóta életét törte ketté, hanem álmát is: azt, hogy kiállítássá váljon az évtizedek alatt megszállottan bővített, óvott, különleges gyűjteménye. Mert a pilóta – ahogy barátai nevezik: Komo – nem csak a repülésnek volt szerelmese, hanem mindennek, aminek köze volt a repüléshez. Felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat, teherautókat és persze helikoptereket meg repülőgépeket. Ismerői úgy mondják: nem elsősorban a gyűjtőszenvedély vezérelte, sokkal inkább az, hogy megmentse a pusztulástól ezeket a gépeket.

Komócsi Zoltán gépek tucatjait mentette meg

Sokáig úgy tűnt, hogy halálával a gyűjtemény sorsa is megpecsételődött, ám végül nem így történt. Ebben pedig óriási szerepe volt a pilóta feleségének, Barcsik Andreának, aki kézbe vette az irányítást. Keményen, kitartóan dolgozott Komo álmaiért egy kis, szakemberekből álló csapat, és végül öt évvel a tragédia után célba értek: 2019. május 28-án, a pilóta halálának ötödik évfordulóján, Dunavarsányban, az 51-es út mellett megnyitották a KOMO-SKY 51-es BÁZIS-t.

A pilóta felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat és teherautókat is

A megnyitón beszédet mondott Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki személyesen is ismerte a pilótát. „Az unokáimat is elhozom ide, mert érdekes és fontos gyűjtemény” – fogalmazott a legendás pilóta, aki megjegyezte, a kiállított géptípusok közül többet ő maga is repült annak idején. Nem véletlen, hogy a gyűjtemény még az egykori vadászpilótát-űrhajóst is lenyűgözte, az ugyanis több szempontból egyedülálló.

Farkas Bertalan űrhajós és Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke

A BÁZIS létrehozásában kulcsszerepet játszó Rózsavölgyi László szerint egyfelől azért, mert a magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai kaptak helyet, a Mig 15-ös típustól kezdve a Mig-21-esen át egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Mig 23-asig. Láthat a közönség Mi-2-es, Mi-8-as és Mi-24-es helikoptereket, lánctalpasokat, gumikerekes csapatszállítókat, ZIL meg KRAZ teherautókat is. A gyűjtemény másik nagy értéke, hogy a kiállított – és persze fegyvermentesített – gépeket jó állapotba hozták. Ez utóbbiban főszerepet játszott Rácz László ezredes, nyugalmazott helikopterpilóta, aki 3.200 órát repült Mi-2-es, Mi-24-es és Mi-8-as gépeken. Mint felelevenítette, több mint egy éven át dolgoztak folyamatosan, hogy a gépek kifogástalan állapotba kerüljenek.

A magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai láthatóak a parkban

A park további különlegessége, hogy több gépet hamarosan már nem csak kívülről lehet megcsodálni, lesznek olyanok, amelyeknek a pilótafülkéjébe beülhetnek a látogatók. Emellett a látogatók kipróbálhatják az úgynevezett 3D-karikát, valamint a katapult-szimulátort és a szélkerék játékot is.

A kiállított gépeket jó állapotba hozták

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.30
"Houston, van egy lakóautónk!" Tom Hanks eladja földi "űrkabinját", amely 30 éven át hűségesen....
2021.07.30
Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen AG azt közölte, hogy rekordnagyságú, 11,4 milliárd....
2021.07.30
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője érte el a legjobb köridőt a Forma-1-es Magyar....
2021.07.30
A magyar Alpine Center megnyitását a közelgő Formula-1es Magyar Nagydíj gálaestjén jelentette be a....
2021.07.30
Az európai autóbeszállítók szövetségének (Clepa) főtitkára, Sigrid de Vries kemény hangú....
2021.07.30
Megnövekedett a várakozási idő a személyforgalomban péntek délelőttre a Csongrád-Csanád megyei....
2021.07.30
Itt az új BMW R 18 Transcontinental és az R 18 B. A „Big Boxer" jó választás az igazi Grand....
2021.07.30
Bicske térségében, a főváros felé vezető oldalon a balesetnél forgalmi akadály alakult ki. ..
2021.07.30
Péntektől megváltozott forgalmi rendre kell készülni az M3-as autópályán, Mogyoródon és környékén a....
2021.07.30
A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai spanyol hatóságok által körözött....