Gyűjtemény

Komo álma, avagy egy pilóta kiállítása

2019.06.17.

Nehéz dönteni, hogy a gyűjtemény vagy annak története a különlegesebb, az mindenesetre nem kérdés: egyedülálló a katonai járműveket és repülőgépeket bemutató KOMO-SKY 51-es BÁZIS.

2014. májusában tragikus repülőgép-baleset történt, amelyben életét vesztette egy pilóta, Komócsi Zoltán. Akkor úgy tűnt, a baleset nem csak a pilóta életét törte ketté, hanem álmát is: azt, hogy kiállítássá váljon az évtizedek alatt megszállottan bővített, óvott, különleges gyűjteménye. Mert a pilóta – ahogy barátai nevezik: Komo – nem csak a repülésnek volt szerelmese, hanem mindennek, aminek köze volt a repüléshez. Felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat, teherautókat és persze helikoptereket meg repülőgépeket. Ismerői úgy mondják: nem elsősorban a gyűjtőszenvedély vezérelte, sokkal inkább az, hogy megmentse a pusztulástól ezeket a gépeket.

Komócsi Zoltán gépek tucatjait mentette meg

Sokáig úgy tűnt, hogy halálával a gyűjtemény sorsa is megpecsételődött, ám végül nem így történt. Ebben pedig óriási szerepe volt a pilóta feleségének, Barcsik Andreának, aki kézbe vette az irányítást. Keményen, kitartóan dolgozott Komo álmaiért egy kis, szakemberekből álló csapat, és végül öt évvel a tragédia után célba értek: 2019. május 28-án, a pilóta halálának ötödik évfordulóján, Dunavarsányban, az 51-es út mellett megnyitották a KOMO-SKY 51-es BÁZIS-t.

A pilóta felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat és teherautókat is

A megnyitón beszédet mondott Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki személyesen is ismerte a pilótát. „Az unokáimat is elhozom ide, mert érdekes és fontos gyűjtemény” – fogalmazott a legendás pilóta, aki megjegyezte, a kiállított géptípusok közül többet ő maga is repült annak idején. Nem véletlen, hogy a gyűjtemény még az egykori vadászpilótát-űrhajóst is lenyűgözte, az ugyanis több szempontból egyedülálló.

Farkas Bertalan űrhajós és Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke

A BÁZIS létrehozásában kulcsszerepet játszó Rózsavölgyi László szerint egyfelől azért, mert a magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai kaptak helyet, a Mig 15-ös típustól kezdve a Mig-21-esen át egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Mig 23-asig. Láthat a közönség Mi-2-es, Mi-8-as és Mi-24-es helikoptereket, lánctalpasokat, gumikerekes csapatszállítókat, ZIL meg KRAZ teherautókat is. A gyűjtemény másik nagy értéke, hogy a kiállított – és persze fegyvermentesített – gépeket jó állapotba hozták. Ez utóbbiban főszerepet játszott Rácz László ezredes, nyugalmazott helikopterpilóta, aki 3.200 órát repült Mi-2-es, Mi-24-es és Mi-8-as gépeken. Mint felelevenítette, több mint egy éven át dolgoztak folyamatosan, hogy a gépek kifogástalan állapotba kerüljenek.

A magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai láthatóak a parkban

A park további különlegessége, hogy több gépet hamarosan már nem csak kívülről lehet megcsodálni, lesznek olyanok, amelyeknek a pilótafülkéjébe beülhetnek a látogatók. Emellett a látogatók kipróbálhatják az úgynevezett 3D-karikát, valamint a katapult-szimulátort és a szélkerék játékot is.

A kiállított gépeket jó állapotba hozták

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.06
Megérkezett a Suzuki modellfrissítésen átesett sportos kialakítású kompakt kisautója, a Swift. A....
2020.07.06
Csak ránézésre az. A motorja bizonyítottan állati! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy így meg úgy jó....
2020.07.06
Emil Sourek Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.06
Peking az önjáró autókra összpontosít, és immár az 52. fővárosi útszakaszt nyitotta meg az önvezető....
2020.07.06
Jánvári Zsolt, a Forma-1-es Williams istálló magyar rendszertechnikusa szerint kicsit mindannyian....
2020.07.06
Nagy-Britanniában négy hónapja legkisebb ütemben, de így is közel harmadával csökkent a személyautó....
2020.07.06
Máris továbbfejlesztette 2018-ban bevezetett, véletlen gyorsítást megakadályozó rendszerét a Toyota....
2020.07.06
A Pappas Auto Magyarország Kft. útját megalapítása 30. évében töretlen fejlődés kíséri. A vállalat....
2020.07.06
A Suzuki az utóbbi négy évben folyamatosan vezeti a magyar újautó eladásokat, 2019-ben a hazai....
2020.07.06
Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor....