magyarok

A Korbuly család szerepe a hazai ipartörténetben

2018.12.13.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az idén 125. éve született Korbuly János és hozzá kapcsolódóan a Korbuly család életművét összefoglaló virtuális kiállítást indított útjára. A kiállítás soha nem látott részletességgel mutatja be a magyar gyáripar területén elévülhetetlen érdemeket szerzett család történetén keresztül a magyar ipari örökséget.

 

A Közlekedési Múzeum első virtuális kiállítása az örmény származású Korbuly család három generációjáról emlékezik meg.

Az első jeles alkotó Korbuly József (1847-1914). Ő Erdélyben született, majd Budapestre került. 25 éves korában már gépészmérnöki diplomával jelentkezett a MÁV-hoz. Bejárta az országot, az összes fontosabb vasúti gócponton dolgozott. Legfontosabb találmánya egy újfajta, olajban futó vasúti kocsi csapágy volt. Ezt a MÁV ugyan nem, de az Arad Csanádi Egyesült Vasutak, a Budapesti Közúti és Városi Villamos Vasutak, illetve osztrák, francia vasúttársaságok is használták. 1878-ben a Párizsi Világkiállításon találmányával díjat nyert.

 

Korbuly József

Tíz gyermekéből négy fiú és három lány érte meg a felnőttkort, közülük ebben a cikkben két személyről lesz szó. Róluk, a többi családtagról, és az általuk készített termékekről a Közlekedési Múzeum virtuális kiállításában olvashatnak bővebb részleteket.

A Korbuly testvérek 1912-ben: Sándor, ifjabb József, Károly, János. Ülnek: Ilona és Mária

Korbuly Károly

Korbuly József másodszülött fia, Károly a hazai ipartörténet kimagasló személyisége. Tehetsége Kandó Kálmánhoz, Bláthy Ottóhoz, Mechwart Andráshoz mérhető!

Iskoláit részben Kolozsvárott, részben Aradon végezte. 1896-ban az aradi országos kiállításon bemutatták az ő és testvére, Sándor által készített négyhengeres álló gőzgépmodelljét, és ugyanitt azt a kis villamos kocsi modellt, amelyet Bunsen elemek hajtottak. Katonai szolgálatának letelte után a budapesti József Királyi Műegyetem gépészmérnöki szakosztályára iratkozott be. Első és második szigorlatát is kitűntetéssel tette le. Rövid tanári pályafutást követően a Ganz és Társa Rt villamossági gyárában helyezkedett el, ahol együtt dolgozott Kandó Kálmánnal. Korbuly Károly 1907-től Kandó Kálmánnal közösen Olaszországban a helyi Westinghouse üzem beindításán dolgozott. Itt Kandó-féle villanymozdonyokat készítettek.

Korbuly Károly Olaszországban használt Clement-Bayard automobilja

Az első világháború során hazatért Budapestre. Ezt követően Weiss Manfréd személyesen kérte fel a csepeli Weiss Manfréd művek műszaki igazgatói posztjára. Korbuly Károly vezetésével a csepeli gyár hadiüzemből átállt békecikkek gyártására. Így fejlődött fel az eke, a patkó, a szög, az összes mezőgazdasági gép, a zománcedény, a varrógép és sok más fogyasztási cikk gyártása.

Külön ki kell emelni Korbuly Károly új csőgyártási eljárásra vonatkozó szabadalmát: a tolópadokon való csöveknél a cső nyújtását nem gyűrűkön végzik, mint korábban hanem a gyűrűk helyett három 120 fokos szöget bezáró tengelyen forgó görgőkön, amelyeknek profiljai körformát adnak, végzik a nyújtást. A szabadalmat világszerte számos cég vásárolta meg, ráadásul az ilyen módon készült tolópadokat Kínába is exportálták.

A gyár vezetését Korbuly Károly a németek 1944. márciusi bevonulásáig végezte. Megrendült szervezete a kiállott izgalmakat már nem viselte el, s néhány hónappal később elhunyt. 

Korbuly János

Korbuly János és Rohrer Emil 1963-ban Kossuth díjat kaptak a Dutra traktorok tervezéséért

Korbuly János, aki húsz évvel Károly után született, már nagyon fiatalon érdeklődött a közlekedési eszközök iránt. 16 évesen, Kandó Kálmán hatására elhatározta, hogy megépíti egy villamoskocsi makettjét. Az 1:10 méretarányú, üzemképes, légfékes makett két év alatt készült el, s az idők viszontagságait a mai napig sértetlenül átvészelte. Korbuly János az apró alkatrészek precíziós megmunkálása során különböző gyakorlati ismereteket sajátított el, amelyeknek később nagy hasznát vette.

Korbuly János az első világháború során műszaki tisztként szolgált. 1916-tól a Flugzeugwerk Fischamend osztrák repülőgépgyár üzemvezetőjeként a Brandenburg típusú vadászrepülők gyártásával került kapcsolatba. Eközben rendszeresen hazajárt, s a József Királyi Műegyetemen elvégezte a gépészmérnök szakot, ahol 1918-ban diplomázott.

Egy évvel később csatlakozott Károly bátyjához, s belépett a csepeli Weiss Manfréd művekhez. Először az új közszükségleti termékek (edények, fürdőkádak, tűzhelyek stb.) gyártásának automatizálásán dolgozott.

Weiss Manfréd túrakocsik tesztelése. Bal szélen egy Steyr

Ezzel párhuzamosan zajlott a Magyar-Olasz Bank irányításával létrehozott Autószindikátus által beszerzett, az első világháborúból visszamaradt katonai teherautók javítása. Korbuly János valószínűleg ekkor barátkozott össze Szmick Viktorral. Szmick 1924 körül vásárolt egy olasz FIAM kisautót. Ez lett a Weiss Manfréd autógyártási törekvéseinek kiindulópontja. Korbuly János, mint a szerkesztési iroda újonnan kinevezett vezetője, a FIAM kétütemű, kéthengeres motorja alapján elkészítette a WM 6000 motort. A 875 cm3-es, 30 lóerős erőforrást saját fejlesztésű alvázba építették be. 1924-1930 között csupán néhány száz készült a benzin-olaj keverékkel működő WM kisautókból, amelyek egy része Budapesten taxiként teljesített szolgálatot.

Korbuly János felesége és gyermekei egy egyedi, sportkarosszériás Weiss Manfréd túrakocsiban

Szmick Viktor 1928-ban a svábhegyi versenyen Weiss Manfréd túrakocsival indult. Fotó: Munkácsi Márton

A csekély teljesítmény miatt a kétütemű motor gyártását 1930-ban leállították. Helyette egy új, négyütemű konstrukciót fejlesztettek, amelynek alapja egy Ford motor volt. A négyhengeres, négyütemű, 3,2 literes, 55 lóerős LA motort főleg teherautókba építették be, de a taxik erőforrását is lecserélték. Az LA motorral szerelt Sz VI és Sz VII típusú személyautók csupán rövid ideig maradtak gyártásban – az 1929-es gazdasági válságot követően megszűnt irántuk a kereslet. Szintén ebben az időszakban született a TV típusjelzésű teherautó, amelyből 1930-1932 között körülbelül 100 darabot állítottak össze. E mennyiség nagyobb részét a WM használta saját céljaira.

Az 1930-as években az akkor már számos kiváló szakembert alkalmazó Autó- és Traktor Osztály fejlesztési kapacitását leginkább a katonai járművek foglalták le. A trianoni békeszerződés értelmében ilyen jellegű járművek nem készülhettek volna Magyarországon, ám a gyárvezetés támogatta az elképzelést.

Az 1930-as évek első felében megindult Csepelen a vontatógyártás. Polgári célokra az amerikai John Deere traktor, katonai megrendelésre pedig az olasz Fiat-Pavesi tüzérségi vontató licencét vásárolta meg a gyár. Korbuly János feladata elsősorban a gyártás megszervezése volt.

Az Angliában élő Nicholaus Peter Sorrel Straussler, aki Straussler Miklós néven született Isaszegen, s az első világháború után költözött Londonba, majd 1933-ban megkapta a brit állampolgárságot, jó viszonyt ápolt több hazai nagyvállalattal. Megtetszett neki a csepeli gyár konstruktőri gárdájának hozzáállása, s 1933 és 1938 között több harcjármű prototípus, s szériamodell megépítésére adott megbízást.

Az Angol-Perzsa Olajtársaság részére készített 8x4-es olajszállító teherautó prototípusa ideiglenes felépítménnyel

Nicolas Straussler elgondolása alapján készült harckocsi-prototípus, amely vízben, közúton és úttalan utakon is járóképes volt

 

1944 nyarán Korbuly Károly halála után Korbuly László, Károly fia, aki a Dunai Repülőgépgyárat vezette Jánossal közösen vette át a Weiss Manfréd konszernirányítását.

A második világháború után a Korbuly család minden egyes tagját eltávolították a csepeli üzemből. Korbuly János 1947. januártól a Hofherr-Schrantz Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. műszaki igazgatójaként tevékenykedett. Az államosítást követően rövid ideig a Vörös Csillag Traktorgyár is alkalmazta, de az 1950-es évek tisztogatási hulláma őt is elérte.

Visszaemlékezése szerint 1956 őszén Csathó László, a Vörös Csillag Traktorgyár igazgatója hívta vissza. Korbuly részt vett a Rhorer Emil által irányított kollektíva munkájában, amelynek eredménye a nagy sikerű Dutra (Dumper + Traktor) traktor lett. „Ismeri a gépészet minden csínját-bínját, tele van új meg új elgondolásokkal, s addig nem nyugszik, míg meg nem találja, s keresztül nem viszi a legjobb megoldásokat” - állt egy róla szóló, 1958-ban kelt jellemzésben.Korbuly János 1963-ban Kossuth-díj aranyfokozatát kapta Rhorer Emillel megosztva.

A családi emlékezet szerint 1960-ban Csergő János ipari miniszter „most már kedvenc traktorprogramját megvalósította” felkiáltással áthelyezte a Ganz-Mávaghoz, ahol hat éven keresztül a mozdonygyárban a 12 hengeres motorok korszerűsítésén dolgozott. A nyughatatlan alkotó még tíz évig otthon, a saját maga által épített esztergapadján fúrt-faragott. 1976. december 20-án hunyt el.

A Múzeum a virtuális kiállítás és tudományos feldolgozás mellett 2019-ben egy időszaki kiállítással is megemlékezik majd a Korbuly család tagjainak tevékenységéről.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.06.20
A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150....
2024.06.20
1999-ben történelmet írt a BMW V12 LMR, ami két Le Mans korszak között tudta megnyerni a 24 órás....
2024.06.20
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.06.20
A Le Mans-i 24 órás versenyen debütált a Michelin bemutatja levegő nélküli holdjárókerekének....
2024.06.20
Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi....
2024.06.20
A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a....
2024.06.20
Dubaj rendőrsége ezen a héten avatta fel a Tesla elektromosautó-gyár extravagáns terepjárójának....
2024.06.20
Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett villanyautók száma Magyarországon. ..
2024.06.20
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....