Generali Csoport

Közel 1 milliárdos kárt okoztak a nyári viharok az agrárszektornak

2015.08.13.

A Generali Biztosító július hónapban közel 550 olyan káresetet regisztrált az agrárszektorban, ami a heves viharokhoz köthető, ezek összege pedig meghaladja a 830 millió forintot.

A júliust egyértelműen a szélsőségek jellemezték: a hőségriasztást heves viharok, hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék és jégeső váltotta több alkalommal is, emiatt pedig az agrárszektor is jelentős károkat szenvedett. Olyannyira, hogy egy hónap alatt annyi kárt jelentettek a Generalihoz, mint 2014-ben fél év alatt összesen.

A biztosító által júliusban regisztrált 550 mezőgazdasági káreset 80%-ában a vihar és a jégeső károsította a növényeket, azok közül is leginkább a betakarítás előtt álló, őszi káposztarepcét, búzát és árpát, de az őszi betakarítású kukorica és napraforgó ültetvények közül is sok károsodott a viharok során. A növénykárokat közel 50-50%-ban jelentették a hagyományos, valamint a díjtámogatott módozatok terhére a biztosítótársaság ügyfelei.

A júliusi jégesők több kárt okoztak a mezőgazdaságban, mint amennyi tavaly fél év alatt összesen történt.

A júliusi viharok a Generali adatai szerint Vas, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye mezőgazdasági területeit érintették a legsúlyosabban. A biztosítótársaság munkatársai a mezőgazdasági károk esetében is kiemelt figyelmet fordítanak a viharkárok felmérésére, hogy ügyfeleik a lehető legrövidebb időn belül hozzájuthassanak a kártérítési szolgáltatáshoz, ezzel enyhíthessék káraikat és megelőzhessék továbbiak bekövetkezését. Ennek megfelelően már július hónapban a bejelentett károk több mint felét rendezte is a társaság.

„Ma Magyarországon a különböző mezőgazdasági erőforrások több mint fele nem biztosított, pedig aki nem rendelkezik valamilyen biztosítással, az a kárenyhítési alapból járó kártérítésnek is csak a felét kaphatja meg” – figyelmeztetett Kókai Gábor, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási csoportvezetője. „Az idén nyáron tapasztalt extrém időjárási körülmények miatt ajánlott számításba venni, hogy talán az ősz is hasonló módon próbára teszi majd az agrárszektort. Az őszi fagykárok jellemzően a másodvetésű csemegekukoricát, a zöldbabot és a paprikát érintik, a gazdáknak ezért érdemes már most megfontolniuk ezen növények biztosítását, hogy elkerüljék a nyárihoz hasonló jelentős káreseteket.”

Az őszi fagykár biztosítás szeptember 4-ig köthető az október 10-ig bekövetkező fagykárokra.
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....
2022.11.27
Az ünnepi, illetve síszezon közeledtével egyre többen kelnek útra a környező vagy akár távolabbi....
2022.11.27
Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest....