ellenőrzés

A külföldi bliccelők sem úszhatják meg a büntetést a magyar autópályákon

2016.02.24.

Több mint egymilliárd forintot hajtott be a NÚSZ tavaly a külföldi útdíjas bliccelőktől az e-matricás rendszerben. Az elmúlt időszak útdíjas fejlesztéseinek köszönhetően minden eddiginél hatékonyabbá vált az úthasználati jogosultság ellenőrzése, tovább javult az országos lefedettség és hatékonyabbá vált a külföldiekkel szembeni fellépés – tudtuk meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-től.

A külföldi autósok sem úszhatják meg a felelősségre vonást, ha érvényes e-matrica nélkül közlekednek hazánk közútjain. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. nemzetközi behajtó irodákon keresztül ugyanis már 21 országban (pl.: Ausztria, Németország, Nagy Britannia, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, hamarosan Románia) tud eljárni a bliccelőkkel szemben. Ennek köszönhetően tavaly negyedével nőtt a külföldi behajtásra átadott pótdíjas esetek száma, a pótdíjfizetésre kötelezett külföldiek 1,03 milliárd forintot fizettek be az államkasszába pótdíj jogcímén. Sőt, a NÚSZ nemzetközi behajtó partnerei már jogerősen nyertek pereket is a jogosulatlan úthasználókkal szemben többek között Németországban, Ausztriában, Angliában is, ami azt jelzi, hogy még ha lassan is, de sikerül a gyakorlatban megvalósítani a nemzetközi jogharmonizációt.

A NÚSZ ellenőr autói mindent látnak

Az útdíjszedőtől megtudtuk azt is, hogy hogy az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek integrációjának köszönhetően jelentős mértékben javult az ellenőrzés területi lefedettsége, az útdíjas kamerák összességében 26%-kal több gépjárművet láttak, mint egy évvel korábban. Az integráció azt jelenti, hogy az ellenőrző pontokon található kamerák egyszerre képesek az e-matricás és HU-GO e-útdíj rendszerben is ellenőrizni az úthasználati jogosultságot, így olyan helyeken is megvalósul a kamerás adatgyűjtés, ahol erre korábban a technikai feltételek nem voltak adottak. Voltak olyan szakaszok, ahol azelőtt csak HU-GO ellenőrzés volt, az e-matricás rendszerben nem számíthattak az autósok fix kamerás ellenőrzésre. A fejlesztésnek így meg is lett az eredménye, a fix kamerák által feltárt esetek 18%-a az M5 autópályán, 6-6%-a az M2 és M6 gyorsforgalmi utakon keletkezett.

110 ilyen fix portál van, ami most már az e-matricás és HU-GO rendszerben is tudja ellenőrizni a jogosultságot

Az összevonásnak köszönhetően így már 110 fix ellenőrző kapu és 45 mobil adatgyűjtő autó ellenőrzi a járműveket az e-matricás és a HU-GO rendszerben. A tevékenység folyamatos, a nap 24 órájában, összesen mintegy 500 mérőhelyen bukkanhatnak fel a NÚSZ kamerás autói, az autópályák pihenőiben pedig további 6 mobilcsoportos egység szűri ki az autópálya matrica nélkül közlekedőket, éves szinten több mint 2 ezer műszakban. 2015-ben a NÚSZ más hatóságokkal együttműködve a kiemelt forgalmú időszakokban 25 alkalommal vett részt teljes kitereléses akciókban, melynek bliccelési rátája 2,4% volt.

Állj! Van e-matricád? A pótdíjat a helyszínen a külföldiektől is könnyebb behajtani

A NÚSZ úgy látja, hogy az autósok többsége gyorsan megtanulta a 2015. januári jelentős szabályváltozást. Felhívták a figyelmet, hogy a büntetések kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetők, ehhez a következőket kell szem előtt tartani a díjköteles utak használata során: az e-matricát minden esetben előre, a pályára való felhajtás előtt kell megváltani, továbbá vásárláskor, még kifizetés előtt érdemes ellenőrizni a díjkategória, rendszám, felségjelzés és érvényességi idő helyességét.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..
2021.10.27
Több mint öt órán át tartott az oltás, mert az akkumulátor többször újra kigyulladt. ..
2021.10.27
Az egykori Issigonis féle Mini Morris homokfutó változata, a Moke jövő év elejétől már kizárólag....