akkumulátorgyártás

Kútba eshet a Ford törökországi akkumulátorgyára

2023.11.19.

A Ford társa, a török Koc Holding visszalépett a gyár építésétől.

Manapság gomba módjára nőnek ki a földből az akkumulátorgyárak, jobbra-balra lehet olvasni a híreket arról, melyik autógyártó, hol épít magának akksitelepet. Ez Magyarországon is igaz, kicsiny hazánk a világ második legnagyobb akkumulátorgyártója lehet. Az ilyen hírek miatt most már inkább akkor kapjuk fel a fejünket, ha nem épül valahol egy gyár. Valami hasonló történik most éppen a Forddal.

Az amerikai autógyártó még februárban kötött megállapodást a török Koc Holding vállalattal, amely az ország egyik legrégebbi cége, valamint a dél-koreai LG Energy Solutionsszel, hogy együttes erővel Európa egyik legnagyobb akkumulátogyárát építsék meg Ankara, a török főváros közelében. Ez a terv azonban most úgy tűnik, nem fog megvalósulni, miután a török fél bejelentette, hogy nem kívánja fenntartani az együttműködést.

"Az elektromos autó-gyártás ütemének jelenlegi helyzetét figyelembe véve úgy véljük, az időzítés nem a legmegfelelőbb, hogy egy akkumulátortelepbe fektessünk.", írta a Koc Holding által pénteken kiadott sajtóközlemény, valamint hozzátette, hogy "A Ford és a Koc Holding továbbra is elkötelezetten támogatja az elektromos autók gyártását a Ford Otosan [a török Ford-képviselet] kocaeli telepén és az elektromos piac változásaival együtt figyelemmel fogja kísérni a jövőbeni lehetséges akkumulátor-beruházásokat."

A Ford török kirendeltsége főképp Transitokat gyárt és a közeljövőben fogja elkezdeni a modell elektromos változatának összeszerelését is. Emellett a Volkswagennek is fog elektromos kisáruszállítókat összerakni a két autógyártó megegyezése alapján. Az LG Energy Solutions is kapcsolódik az amerikai gyártóhoz: a Ford lengyel telepének szállít akkumulátorokat, ahol a Mustang Mach-E-ket szerelik össze.

Az LGES azt nyilatkozta, a három vállalat közösen döntött arról, hogy eltöröljék a török tervet a piac jelenlegi állása miatt: "Az LG Energy Solutions és a Ford továbbra is közös erővel dolgozik egy olyan terven, amely ezeknek az elektromos autóknak biztosít elektromos cellákat, ezzel is öregbítve a két cég között fennálló hosszas partneri kapcsolatot.", írták egy közleményben.

Az LGES még októberben figyelmeztetett arra, hogy 2024-ben visszaeshet a befolyó jövedelem az akkumulátorpiacon, mivel olyan globálisan is meghatározó kétségek jelennek majd meg, amelyekre a piac nem fog másképp reagálni. Emiatt visszaeshet az EV-k, vagyis az elektromos autók iránti kereslet. Nem az LGES az első, amely ilyen eshetőségekre figyelmeztetett, korábban már több autó- és alkatrészgyártó felvetette ennek a lehetőségét.

Főképp az európai és kínai piacokon várható ilyen, nagyobb jellegű visszaesés és ezek lesznek azok a piacok, ahol megnőhetnek a gyártási költségek is, amely szintén a visszaesést eredményezheti. Az LGES-nek Lengyelországon kívül az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Kínában, Indonéziában és Kanadában is vannak telepei, ez alapján pedig igazán nem elhanyagolható a tanácsuk, talán ez is okozhatta azt, hogy a Koc Holding visszalépett az akkumulátorgyár ötletétől.

Forrás: 
Automotive News Europe

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....