Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt

Lecsapnak a szellemkamionokra

2019.05.20.

Tovább szigorítja az ellenőrzést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.: már menet közben is kiszúrhatják azokat, akik bliccelnek a fizetős útszakaszokon. Elsőként a 3,5 tonna feletti járművek kerültek célkeresztbe, de később a személyautók ellenőrzésére is felkészítik a rendszert.

Az utóbbi hónapokban több hír is megjelent arról, hogy James Bond-filmekbe illő trükkel próbálják egyes kamionvezetők megúszni az útdíjat és a büntetést: ellenőrző kamerához közeledve megnyomnak egy gombot, mire a jármű rendszáma előrebillen, így a felvételetek alapján nem lehet beazonosítani a szerelvény tulajdonosát. Ezek a „szellemkamionnak” nevezett járművek is szerepet játszottak abban, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. úgy határozott, tovább szigorítja az ellenőrzést.

Már menet közben is ellenőriznek

Pedig a kontroll eddig is meglehetősen alapos volt: 1200 fix kamerával figyelik a nap 24 órájában a közlekedőket, továbbá 45, mindig máshol leparkolt autóból kutatnak bliccelők után, nyolc úgynevezett mobil ellenőrzési egység pedig kitereléses ellenőrzéseket szervez. Noha trükközni nehéz volt, kétségkívül volt még egy kis rés a pajzson. Aki ismerte a kamerák helyét, és nem futott bele az út szélén leállított kamerás autókba, kitereléses ellenőrzésbe, az megúszhatta a bírságot például a billenthető rendszámmal. Ezután viszont már minimális lesz erre az esély.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója bejelentette ugyanis, hogy több autójuk már menet közben is ellenőrizheti a járműveket. Egyelőre öt autójukat szereltek fel olyan speciális – hazai fejlesztésű és gyártású – rendszerrel, amely menet közben képes felismerni a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket és rendszámukat, videófelvételt készít azokról, majd az alapján ellenőrizni, fizetett-e az út használatáért a vezető. Ha nem fizetett, akkor a rendszer automatikusan továbbítja az esetet a rendőrségre, a kamionok esetében ugyanis ott járnak el a büntetés ügyében.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója és az egyik új kamerával is felszerelt autó

Az új módszert elsőként a 3,5 tonnánál nehezebb járművek ellenőrzésére használják – a tesztidőszak tapasztalatai szerint meglehetősen hatékonyan. A február óta tesztelt rendszerrel 3600 3,5 tonna feletti járművet ellenőriztek, és ezek közül 67 akadt fenn a rostán, ennyi esetet adtak át bírságolásra a rendőrségnek. Ez azt jelenti, hogy majdnem 2 százalékos volt a bírságolási arány, ami kiemelkedőnek számít, hiszen a fix kamerákkal ellátott kapuk „csak” 0,5-0,6 százalékos eredményt hoznak. A menet közben megbírságolt járművek közül a NÚSZ szerint több mint tíz volt „szellemkamion”, vagyis amelynek vezetője valamiképp úgy trükközött a rendszámmal, hogy a fix kamerák ne tudják azt leolvasni. A kedvező tapasztalatoknak köszönhetően a NÚSZ Zrt. azt tervezi, hogy az újfajta ellenőrzést az e-matrica rendszerre is kiterjeszti.

A rendszer másodpercek alatt feldolgozza a kamera képét

A NÚSZ Zrt. összesítése szerint egyébként tavaly az e-matrica rendszerben egymillió pótdíjas esetet, a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíjrendszerben pedig 250 ezer jogosulatlan úthasználatot észleltek. A pótdíjbevétel elérte a hétmilliárd forintot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.25
Megállíthatatlanul szivárognak be a modern technológiai megoldások az autóipar világába, kezdve a....
2020.05.25
A címben feltett kérdésre nincs igazán kategorikus válasz. A választék széles, mint az autók....
2020.05.25
Zhao Yun Sheng Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.05.25
Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, május 21-én csütörtökön,....
2020.05.25
Minden légitársaságot, így a német Lufthansát is letaglózta a koronavírus és az azt követő....
2020.05.25
– Idén márciusban 80 ezer, áprilisban mintegy 50 ezer esetben szabott ki pótdíjat....
2020.05.25
A Volkswagen márka uralta az „Automotive Brand Contest 2020“ versenyt, összesen öt díjat nyert az....
2020.05.25
A tízezret közelíti a vizsgaszervezési tevékenység május 11-i újraindulása óta országszerte....
2020.05.25
Hamarosan kezdődik az Év Magyar Autója verseny második évadja. Sok változás várható a díjakkal....
2020.05.25
Hogyan utazunk a jövőben? Miként változtatja meg a járvány a következő utazásunkat?  Íme a 10 új....