autótűz

Leleplezett autógyújtogatók és hogyan védekezzünk a tűz ellen

2023.07.01.

Többnyire menet közben, de leginkább ütközéskor, boruláskor gyulladnak meg autók, olykor parkoláskor, de miért?

Szakszerűtlen szerelés, elöregedett kábelek, töredezett csövek és hanyagul rögzített bilincsek mellett még sok oka lehet annak, hogy kigyullad egy szerkezet. Egyetlen kiégett autó értékének többszöröse a kár, ha parkolóban, pláne teremgarázsban lobban lángra egy kocsi. Egy soroksári bevásárlóközpont mellett kigyulladt kocsiról tovább terjedt a tűz és emiatt öt másik is teljesen kiégett. Az előzetes vizsgálatok elektromos zárlatot feltételeztek, de olykor titokzatos esetek is előfordulnak.

MInden harmadik tűz az utastérben keletkezik   Forrás: ADAC

Sok rejtélyes tűz okozójára derült eddig fény a szakemberek jegyzőkönyveiből. Autók többnyire menet közben és valamilyen buherálás miatt gyulladnak meg. Régebben különösen az utólagosan és szakszerűtlenül beszerelt riasztók, radió-magnók, motoros ablakemelők voltak a források, pontosabban a hibás csatlakozók, az elspórolt szigetelő-védő elemek miatti rövidzárlat okozott tüzet. De az sem volt ritka, hogy a amatőr „festőmesterek” ronggyal védték a motort a fényezésnél, amit aztán elfelejtettek eltávolítani, és az gyulladt meg menet közben.

Több szerencsétlen ok egybeesése miatt égett le június 6-án a BKV egyik járműve: 610-es pályaszámú Ganz-Škoda-Solaris Trollino GST 12-es trolibusz, mely egy külső vállalkozó újpesti műhelyében parkolt felújítás miatt, amikor villám csapott az újpesti Elem utcai épületebe, melyben minden elégett.

A gyorsan felismerhető bajforrásoknál rejtélyesebbek az utastéri lángra lobbanások, melyekre nem magyarázat a felforrósodott utastér, amiben a hőmérséklet kánikulában, zárt ablakoknál akar 60 Celsius fokra is emelkedhet.

 

A gépjárműtüzek harmada keletkezik parkoláskor az utastérben, sok autótűz gyújtogatójaként azonosítottak ásványvizes palackot, műanyag öngyújtót, mert ezek olyan mértékben képesek fókuszálni a napsugarakat, hogy azoktól meggyullad a kárpit, a műszerfal és kiég az autó. aeroszolos palackok, sprayek már a forróságtól is képesek berobbanni.

Csak gyors beavatkozással menthető az autó Forrás: Toyota

Magyarországon évente átlagosan félezer autó gyullad ki, minden második a motorterében keletkezik, sérült kábel, kifolyt olaj, hibás üzemanyagvezeték és rögzítő bilincs miatt. Többnyire rossz turbó, generátor, gyújtórendszer, akkumulátor vagy vezérlőegység a forrás.

A gázolajosok betegsége a „diesel engine runaway”, magyarul dízel elszabadulás, ami akkor következik be, ha a motor égésterébe került kenőolaj a járó motorban begyullad és az üzemanyagtöbblet megemeli a fordulatszámot. Ilyenkor ajánlatos a sebességváltót a legmagasabb fokozatba kapcsolni, majd levenni a lábat a gázpedálról, vagyis a veszélyes jelenség megszüntetéséhez le kell fullasztani a motort.

A hibás kipufogórendszer, az eltömődött/ túlterhelt katalizátor is okozhat tűzet oka, hiszen a normál üzemi hőmérséklettartomány (600-900 Celsius-fok) feletti hőséget hosszabb távon nem képes ellenállni a karosszéria, vagy a környezet, például fű.

Védekezés az utastér felmelegedése ellen   Fotó: Boros Jenő

Olykor balesetnél is meggyulladnak az autók, a tűzveszély miatt a legkisebb füstölésnél is érdemes először áramtalanítani az autót több modell ezt már kisebb ütközésnél is automatikusan megteszi.

A versenyautókban kötelező az automata oltóberendezés, melyet a páncélozott limuzinokba is beépítenek, a hétköznapi kocsikban ritka az ilyen berendezés.

A legkisebb jelre, füst szagra ajánlatos megállni és megvizsgálni a forrást. A motorháztető kinyitása előtt ajánlott előkészíteni a tűzoltó eszközöket, az oltóberendezést, kendőt Már amennyiben van, mert sajnos kevesen készülnek fel a autótüzekre. Igaz, a palack elhelyezése nem egyszerű, a tűzoltó kendő viszont akár az ülés alatt is elfér.

Hatástalan az oltás, ha nem a kiggyuladt turbóra irányítják a sugarat Fotó: Boros Jenő

A motorháztetőt először csak résnyire nyissuk fel és ne a kocsi elé, hanem oldalt álljunk, mert így megúszhatjuk a közvetlen hőhatást, hirtelen felcsapó lángok veszélyeit. Az első percekben még kisebb berendezéssel is eloltható a tűz, országúton leginkább csak abban reménykedhetünk, hogy egy profi buszos, kamionos beáldozza saját oltóeszközét. Ha nincs szerencsénk, akkor nagy a baj, és akkor már csak utasaink és magunk testi épségének megóvása az elsődleges cél. És persze azonnal hívni kell a 112-es számot.

Könnyen elérhető oltóberendezés a Manifesto modellen   Forrás: Dacia

Annak ellenére, hogy Magyarországon személyautóban nem kötelező tartozék a tűzoltó készülék, érdemes beszerezni, mert Romániában ellenőrizhetik. A hatásos eszköz nagy helyet foglal el, és drágább, de érdemes megvenni. Matricáján olvasható oltóteljesítmény és hogy milyen tüzek oltására alkalmas. Személyautóba a 2 kilogrammos ABC porral oltót, vagy 2 literes ABF habbal oltót érdemes tartani. Fontos a gyors beavatkozás: először porral oltóval kell elfojtani a lángot a hűtőrácson vagy a motorháztető résén át, majd habbal oltóval kell hűteni a felforrósodott alkatrészeket.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....