Volkswagen AG

Lemondott a Volkswagen vezetője Martin Winterkorn

2015.09.23.

Gyorshírben jelentette a Spiegel és a Focus online kiadása, hogy távozik a Volkswagen éléről Martin Winterkorn, az igazgatótanács elnöke. Önként mondott le, ha erre nem kerül sor, valószínűleg felmentette volna a felügyelőbizottság. Magyarország sokat köszönhet Winterkornnak. Az Audi 23 évvel ezelőtti győri beruházásában éppúgy komoly érdemei vannak, mint abban, hogy mára az Audi Hungaria lett a világ legnagyobb motorgyára.

A sors iróniája, hogy jövő szerdán Budapestre látogatott volna, a BME-n tartott volna előadást, ahová kiküldték már a meghívókat.

Az pedig a sors másik iróniája, hogy 2016-ban lejáró szerződését pénteken hosszabbították volna meg 2018-ig.

Winterkorn helyzete azt követően vált tarthatalanná, hogy a U.S Environmental Protection Agency (EPA, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága) valamint a California Air Resources Board (CARB, a Kaliforniai Légügyi Testület) nyilvánosságra hozta megállapításait, mely szerint a Volkswagen-csoport dízel hajtású autóit tesztelve, az amerikai környezetvédelmi elvárások megsértését jelentő manipulációkat észleltek. 

S bár a VW első embere videoüzenetben bocsánatot kért és közölte, nem tudott a csalásról, úgy tűnik, jövőjén ez sem változtatott.

Egyebek között ezeket mondta:

Engem személyesen is mélységesen elszomorít, hogy megtörtük a fogyasztók és a közvélemény részéről felénk áradó bizalmat. Teljes mértékben, átláthatóan és sürgős jelleggel együttműködünk az ügyben felelős intézményekkel, hogy világosan, nyíltan és teljességgel feltárjuk az ezzel kapcsolatos tényeket. A Volkswagen ebben az ügyben külső vizsgálatot rendelt el.

Érdemei elvitathatatlanok, Magyarország hálás lehet neki.

Nem tűrjük, és nem fogjuk eltűrni a belső - illetve a jogi rendelkezések bárminemű megsértését. Számunkra a fogyasztók és a közvélemény bizalma most, illetve a jövőben is a legfontosabb tőkét jelenti. Mi a Volkswagennél minden elképzelhető lépést megteszünk, hogy újra rászolgáljunk az oly sok partnerünk által kinyilvánított bizalomra, és minden szükséges eszközt felhasználunk, hogy visszafordítsuk az események által okozott kárt. Ez a kérdés számomra és az igazgatóság számára is elsődleges szempont. 

Ez a vizsgálat most már nélküle zajlik le. Hogy ki lesz a csalás felelőse, az még a jövő zenéje. 

Winterkorn indoka

Az igazgatótanács távozó elnöke így indokolta lemondását: "A Volkswagennek új kezdetre van szüksége, új emberrel. Döntésemet a vállalat érdekében hoztam meg, annak ellenére, hogy nem tudtam a csalásról."

Ki lesz az utód?

Péntek előtt nem nevezik meg Winterkorn utódját. Akkor tart ülést a felügyelőbizottság. Berthold Huber elnök a következőket nyilatkozta:

Az új kezdéshez hozzá tartozik az a hír, hogy professzor Winterkorn felajánlotta lemondását, amit az elnökség respektált. Winterkorn úrnak nem volt tudomása a manipulációról, értékeljük azt, hogy megvolt benne az akarat a helyzet tisztázásra.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.29
Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a....
2024.02.29
A következő napokban érkezik a legtöbb szaharai por fölénk, több helyen sáros eső is előfordulhat....
2024.02.29
 ..
2024.02.29
Összeroncsolódott személyautó az 1-es főút 10-es és 11-es kilométerszelvénye közötti szakaszon 2024....
2024.02.29
A Mazda Motor Corporation a saját fejlesztésű festési technológiáját, a Takuminurit[1] alkalmazta,....
2024.02.29
Az öt epizódból álló rajzfilmsorozat GR Corollát vezető főhőse társai segítségével száll szembe egy....
2024.02.29
Tragikus eset történt kedden kedden reggel a vasúton: kinyílt a mozgásban lévő gyorsvonat ajtója,....
2024.02.28
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetése a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy....
2024.02.28
Több más autósporots sikertörténethez hasonlóan ez is a magyar M1RA csapathoz köthető. ..
2024.02.28
A Wizz Air légitársaság lesz a magyar csapat hivatalos utaztatója a párizsi ötkarikás játékokra a....