gázolás

Letöltendő fogházbüntetést kapott a 80 éves debreceni gázoló

2016.11.10.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a Debreceni Járásbíróság két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől a 80 éves S. János vádlottat, aki 2015 februárjában két gyalogost elütött Debrecenben. Az egyik áldozat a helyszínen meghalt, a másik maradandó fogyatékosságot szenvedett - közölte a csütörtöki ítélethirdetés után a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

A bíróság ítélete szerint a vádlott a büntetés letöltésének fele után szabadulhat feltételesen, és meg kell fizetnie 357 ezer forint bűnügyi költséget is - tette hozzá Tatár Tímea.

A tényállás szerint 2015. február 15-én délelőtt az akkor 78 éves vádlott derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben a Tubarózsa utca felől a Kaskötő utca irányába. S. János az Alma utca és a Kaskötő utca kereszteződésénél 75-85 kilométeres óránkénti sebességgel haladt. Ilyen sebesség mellett azonban nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét, elütötte a két gyalogost, majd 68-75 kilométeres sebességgel egy kerítésnek ütközött.

A vádlott a bíróságon teljes körű beismerő vallomást tett, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. A szakvélemény szerint a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha a vádlott betartja a sebességhatárt, a nedves úton ugyanis csak 23-35 kilométeres sebességgel tudott volna bekanyarodni.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy egy ember halálán túl a baleset másik áldozata - súlyos sérülései miatt - 100 százalékban elveszítette munkaképességét. Ezen felül súlyosító körülmény az is, hogy S. János 50 százalékkal lépte túl a megengedett sebességet, valamint, hogy helyi és országos szinten is megszaporodott a gyorshajtások száma.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlott beismerő vallomását, S. János idős korát, illetve azt, hogy maga a vádlott is megsérült a balesetben.

A bíróság az orvosszakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlott egészségi állapota miatt már nem alkalmas a közúti vezetésre, ezért végleges eltiltást kellett alkalmaznia.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett - ismertette a törvényszéki szóvivő.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..
2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....
2024.04.22
A Bridgestone Tatabánya ügyvezető igazgatójával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy....